ATP și WTA au condamnat decizia „unilaterală” a organizatorilor de la Wimbledonul de a interzice jucătorii din Rusia și Belarus, afirmând că aceasta ar putea crea un precedent periculos.

Daniil MedvedevFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

OFICIAL: Jucătorii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Wimbledon 2022

Update: WTA a dat publicităţii un comunicat asemănător cu cel al ATP, în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la turneele pe iarbă organizate în Marea Britanie, inclusiv de la Wimbledon, o decizie pe care o consideră nedreaptă şi injustă.

„WTA condamnă cu fermitate acţiunile întreprinse de Rusia şi invazia neprovocată a acesteia în Ucraina. Ne continuăm eforturile de ajutor umanitar pentru a sprijini Ucraina prin intermediul Tennis Plays for Peace.

Cu toate acestea, suntem foarte dezamăgiţi de anunţul de astăzi al AELTC (n.r. - All England Tennis Club) şi al LTA (n.r. - Federaţia Engleză de Tenis) de a interzice sportivilor individuali din Rusia şi Belarus să participe la următoarele competiţii pe iarbă din Regatul Unit. Un principiu fundamental al WTA este acela că sportivii individuali pot participa la evenimentele de tenis profesionist pe baza meritelor şi fără nicio formă de discriminare. Acest principiu este prevăzut în mod expres în regulamentul nostru şi a fost acceptat atât de AELTC, cât şi de LTA. Interdicţiile împotriva discriminării sunt, de asemenea, clar exprimate în propriile reguli şi în regulile grand slam-urilor.

Aşa cum WTA a declarat în mod constant, sportivii individuali nu ar trebui să fie penalizaţi sau împiedicaţi să concureze din cauza locului de unde provin sau a deciziilor luate de guvernele ţărilor lor. Discriminarea şi decizia de a concentra o astfel de discriminare împotriva sportivilor care concurează pe cont propriu, ca indivizi, nu este nici corectă, nici justificată. WTA va continua să aplice regulile sale pentru a respinge discriminarea şi pentru a se asigura că toţi sportivii pot concura la evenimentele din circuitul nostru, dacă se califică pentru a face acest lucru, o poziţie care, până la anunţul de astăzi, a fost împărtăşită de întregul tenis profesionist. WTA îşi va evalua următorii paşi şi ce măsuri pot fi luate în legătură cu aceste decizii”, se arată în comunicatul WTA.

ATP consideră că se elimină participarea bazată pe meritul sportiv

ATP a afirmat că decizia luată de britanici este una „nedreaptă” și că nu respectă principiile meritului și corectitudinii.

„Condamnăm ferm invazia Rusiei în Ucraina şi suntem solidari cu milioanele de oameni nevinovaţi afectaţi de războiul în curs.

Sportul nostru este mândru că funcţionează pe principiile fundamentale ale meritului şi echităţii, în care jucătorii concurează ca indivizi pentru a-şi câştiga locul la turnee pe baza clasamentului ATP. Credem că decizia unilaterală de astăzi a celor de la Wimbledon şi a LTA (n.r. federaţia engleză) de a exclude jucătorii din Rusia şi Belarus din turneele britanice din acest an este nedreaptă şi are potenţialul de a crea un precedent dăunător pentru tenis. Discriminarea bazată pe naţionalitate constituie, de asemenea, o încălcare a acordului nostru cu cei de la Wimbledon, care prevede că acceptarea jucătorilor se bazează exclusiv pe clasamentele ATP. Orice acţiune ca răspuns la această decizie va fi acum evaluată în consultare cu board-ul nostru şi al membrilor.

Este important de subliniat că jucătorilor din Rusia şi Belarus li se va permite în continuare să concureze la evenimentele ATP sub un steag neutru, poziţie care a fost împărtăşită până acum în tenisul profesionist. În paralel, vom continua sprijinul nostru umanitar comun pentru Ucraina în cadrul Tennis Plays for Peace”, se arată în comunicatul celor de la ATP.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

Elina Svitolina cere excluderea din tenis a jucătorilor din Rusia și Belarus care nu denunță războiul din Ucraina

Reacția Kremlinului după ce presa internațională a scris că jucătorii din Rusia vor fi interziși la Wimbledon 2022

A 56-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.