​Novak Djokovic, care s-a calificat în sferturi la Serbia Open după un meci de trei seturi cu Laslo Djere, a afirmat că nu poate fi de acord cu decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon, care au interzis participarea sportivilor din Rusia şi Belarus.

Novak DjokovicFoto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Profimedia

A 57-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

„Voi fi întotdeauna primul care va condamna războiul. Fiind un copil al războiului, ştiu ce fel de traume emoţionale lasă un război. Noi, în Serbia, ştim ce s-a întâmplat aici, în 1999, oamenii obişnuiţi suferă întotdeauna, am avut multe războaie în Balcani.

Acestea fiind spuse, nu pot susţine decizia de la Wimbledon, cred că este o nebunie. Jucătorii, tenismenii, sportivii nu au nimic de-a face cu asta (n.r. cu războiul). Când politica interferează cu sportul, rezultatul nu este bun”, a declarat liderul ierarhiei ATP, potrivit AFP.

În faţa propriului public, Djokovic, admis direct în optimi, l-a învins pe compatriotul său Laslo Djere (50 ATP), scor 2-6, 7-6(6), 7-6(4), după un meci care a durat trei ore şi 21 de minute.

Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunţat, miercuri, excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la ediţia 2022 a Grand Slamului (27 iunie - 10 iulie), dar şi de la turneele premergătoare programate în Marea Britanie.

ATP şi WTA au criticataceastă decizie, considerând-o discriminatorie, nedreaptă şi nejustificată.

Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022

Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.

Elina Svitolina cere excluderea din tenis a jucătorilor din Rusia și Belarus care nu denunță războiul din Ucraina