Pentru a treia oară în carieră și pentru a doua oară consecutiv, Simona Halep se află la o singură victorie de titlul de la Roland Garros. După o înfrângere usturătoare la ultima confruntare directă cu Garbine Muguruza (1-6, 0-6 în finala de la Cincinnati), liderul mondial și-a luat revanșa cu o victorie uriașă, scor 6-1, 6-4. Primul set al partidei de pe arena Philippe-Chatrier a fost unul fără istoric. Halep a pus-o permanent în defensivă pe spaniolă, a lovit agresiv și nu i-a dat nicio șansă. Jocul perfect al Simonei a destabilizat-o pe Muguruza, care a comis numeroase erori neforțate. Actul secund a fost unul mai echilibrat, Garbine a început mai bine, a condus cu 3-1 și 4-2, însă nu a știut cum să gestioneze avantajul de pe tabelă. Simona a revenit superb, a reușit să preia conducerea după un game maraton și a închis partida cu un break la zero, după o oră și 32 de minute.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezumatul partidei Simona Halep vs Garbine Muguruza.

Cronică de la fața locului - Cu tastele tremurând încă, acel moment când emoțiile au fost mai mari în tribune (Da, Halep chiar e în finală!)

Simona Halep, omagiată de presa internațională după calificarea în finala de la Roland Garros: "A arătat o defensivă de maestru"; "A fost o sclipitoare victorie tactică a româncei"

"Ştiam că trebuie să fiu agresivă, totul a decurs bine, am fost rapidă şi agresivă. Am avut mare încredere după primul set şi nu am renunţat, am crezut în fiecare game. E o mare oportunitate pentru mine, voi încerca să fiu mai bună ca anul trecut şi vom vedea ce va fi", a declarat Halep la finalul meciului.

  • Grație acestei victorii, Simona Halep își va păstra primul loc în clasamentul mondial.
  • În lupta pentru trofeu, Halep o va întâlni pe învingătoarea partidei dintre Madison Keys (13) și Sloane Stephens (10).
  • Simona va juca a treia finală la Roland Garros, după cele din 2014 și 2017, și a patra de Grand Slam din carieră. La începutul acestui an, Halep a ajuns până în ultimul act la Australian Open.
  • Halep va disputa a XXXI-a finală din carieră și a patra din acest an, după cele de la Shenzhen, Australian Open și Roma.
  • Câștigătoarea competiției de la Roland Garros va primi 2,2 milioane de euro și 2000 de puncte în ierarhia WTA, în timp ce finalista va încasa 1,12 milioane de euro și 1.300 de puncte WTA.

Simona Halep a câștigat de-a lungul carierei 16 turnee: Shenzhen (2018, WTA), Madrid (Premier Mandatory - 2017), Montreal (Premier 5), București (WTA) Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), București (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) și Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele șase în 2013.

Simona a mai jucat 14 finale: la Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) - 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5), în 2017, Toronto, Rogers Cup (ambele de categorie Premier 5), în 2015, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 și Fes (WTA), în 2011 și 2010.

Statistica meciului Halep vs Muguruza:

Ași: 1-1

Duble greșeli: 4-1

Lovituri câștigătoare: 16-14

Erori neforțate: 24-31

Puncte câștigate cu primul serviciu: 61% (22/36) - 49% (17/35)

Puncte câștigate cu al doilea serviciu: 50% (14/28) - 38% (10/26)

Puncte de break salvate: 75% (6/8) -40% (4/10)

Puncte de break câștigate: 60% (6/10) - 25% (2/8)

Total puncte câștigate: 56% (70/125) - 44% (55/125)

Durata partidei: 1h 32min.

Desfășurarea livetext a partidei Halep vs Muguruza:

6:4 Muguruza incepe game-ul cu o eroare incredibila din apropierea fileului (0-15). Simona reuseste un backhand de exceptie (0-30). Jucatoarea noastra puncteaza superb, direct pe linie. Trei mingi de meci! Liderul mondial fructifica prima minge de meci si este in finala la Roland Garros! Victorie incantatoare!

5:4 Muguruza face bine pasul in teren si pune mingea in coltul terneului (15-15). Halep conduce bine punctul, iar forehandul spaniolei nu prinde terneul (30-15). Vine o noua eroare din partea ibericei - doua mingi de game pentru Halep. Venita la fileu, Muguruza nu mai rateaza (40-30). Retur castigator al Garbinei, cu backhandul (40-40). Pe o minge scurta a Garbinei, Simona finalizeaza superb cu smash-ul - minge de game. Din pacate, Halep rateaza si aceasta sansa. Jucatoarea noastra este incurajata de publicul de pe arena Philippe-Chatrier. Simona loveste bine din deplasare si vine eroarea de la Muguruza - a patra sansa de game pentru Simona. Dubla greseala a Simonei, a treia din acest meci. Iberica scapa minge in aut - o noua minge de game. Muguruza se agata insa de acest game, trimite imparabil cu backhandul - egalitate. Se striga aut la o mingea a Simonei, dar arbitra din scaun corecteaza decizia. Se rejoaca punctul. Joaca agresiv Muguruza, vine la fileu si inchide punctul - minge de break pentru iberica. Defensiva spaniolei cedeaza si trimite in fielu - o noua egalitate. Halep rateaza un lung de linie. Acest game se joaca de peste 11 minute. Din deplasare, Simona loveste superb si salveaza a doua minge de break a Garbinei. Dubla greseala comisa de jucatoarea noastra, a doua din acest game. Are sansa romanca, mingea aterizeaza pe linie - egalitate. Returul Garbine se duce in afara terenului, Halep are o noua sansa de a inchide game-ul. In sfarsit! Halep profita si isi adjudeca un game maraton.

4:4 Defensiva Simonei nu cedeaza, Garbine cauta liniile, dar trimite in afara terneului. Serviciu bun al spaniolei, Halep returneaza in afara terenului(15-15). Simona reuseste un lung de linie superb - doua mingi de break. Mingea Muguruzei este afara, iar liderul mondial reuseste break-ul.

3:4 Liderul mondial castiga meritat un schimb lung de mingi. Halep ia mingea devreme si inchide superb punctul. Dupa un serviciu perfect, Halep se grabeste si scapa mingea in aut (40-15).Jucatoarea noastra este ajutata de serviciu si inchide in cele din urma game-ul.

2:4 Halep scapa de putin un forehand in lung de linie (15-0).Simona reuseste un punct extrem de spectaculos. Dupa un backhand din saritura, finalizeaza frumos cu voleul - nimic de facut pentru Muguruza (30-15). Simona incearca un contre-pied, dar mingea nu prinde terenul (40-15). As reusit de Muguruza, care duce scorul la 4-2 in favoarea sa.

2:3 Simona sta bine intr-un schimb lung de mingi. Iberica trimite in afara terenului (15-15). Halep inchide superb cu forehandul un punct dominat in totalitate. Returul Grabinei este insa unul de exceptie (30-30). Serviciul doi al Simonei este mult mai adanc de aceasta data - sansa de game. Halep ia mingea din urcare si finalizeaza cu forehandul. Halep se apropie la un singur game de adversara sa.

1:3 Serviciu la exterior la Garbinei, Simona returneaza puternic, pe centru, iar spaniola este incomodata (0-15). Prea lunga lovitura romancei (15-15). Muguruza vine bine la fileu si puncteaza pe contre-pied. Spaniola o aduce pe Halep la fileu, iar apoi finalizeaza cu voleul - doua mingi de game. Returul Simonei nu ii da nicio sansa ibericei (40-30). Aut al Garbinei, 40-40. Muguruza loveste lung, dar jucatoarea noastra sta bine in defensiva, iar spaniola scapa in cele din urma mingea in afara terneului - minge de break. Fileul se opune unui nou break al Simonei - egalitate. Muguruza este tradata de forehand - a doua minge de break pentru Halep. Romanca pune prea multa forta intr-o lovitura - din noua egalitate. Garbine joaca inteligent un punct, vine la fileu si nu ii lasa nicio sansa Simonei. Serviciu perfect al spaniolei. Game-ul trece pana la urma in contul sau.

1:2 Forehandul Simonei nu trece peste fileu (15-15). Halep sta bine in defensiva, se deplaseaza incredibil, dar scapa mingea in afara terenului. Muguruza este mai ofensiva, incepe sa gaseasca raspuns la jocul lui Halep. Iberica sta bine la retur si reuseste sa fructifice prima minge de break din acest game. Muguruza conduce pentru prima data in acest meci.

1:1 Simona este depasita la un schimb de mingi si rateaza lungul de linie (15-0). Muguruza loveste mai agresiv, schimba repede directia, iar Halep trimite in afara terenului (30-0). Prea multa forta acum din partea spaniolei, mingea nu prinde terenul (30-15). Simona ia la tinta fileul, iar Garbine reuseste sa-si faca serviciul pentru prima data in aceasta confruntare.

1:0 Setul al doilea a inceput cu Simona la serviciu. Jucatoarea noastra se misca extrem de bine, trimite lung, spre corpul adversarei, iar aceasta nu gaseste terenul (30-0). Halep face pasul in teren si loveste decisiv cu forehandul in cross. Ce punct superb! (40-0). Lobul incercat de iberica nu prinde terenul, iar primul game din setul secund ii revine la 15 Simonei.

6:1 Bun returul al Simonei, Muguruza este obligata sa loveasca din extensie si greseste (15-15). Halep incearca sa schimbe directia, dar mingea nu trece peste fileu (30-15). Simona pune perfect mingea in cross cu forehandul, nicio sansa pentru iberica (30-30). Jucatoarea noastra ajunge putin tarziu la o minge si rateaza backhandul.Simona este ajutata de banda fileului, Muguruza ajunge la minge, trimite cu toata forta, dar tot in fileu (40-40). Simona nu slabeste ritmul si obtine prima minge de set. Muguruza este ajutata de serviciu - egalitate. Muguruza este incomodata de returul Simonei - a doua minge de set. Jucatoarea noastra nu mai iroseste aceasta sansa si pune capat primului set dupa 37 de minute.

5:1 Prima dubla greseala din meci a Simonei (0-30).Vine un serviciu bun, returul spaniolei se opreste in fileu. Halep serveste inca o data bine, spre corpul adversarei (30-30). Simona ia la tinta fileul - sansa de break pentru Muguruza. Retur bun al spaniolei, Halep trimite in aut. Muguruza apare pentru prima data pe tabela, profitand de un game mai slab al jucatoarei noastre.

5:0 Muguruza pare extrem de dezorientata in aceste momente. Simona loveste superb cu forehandul, nicio sansa pentru spaniola (0-15). Halep face spectacol, reuseste un lung de linie care smulge aplauzele publicului. Liderul mondial scapa de putin o lovitura in afara terneului (15-30). Muguruza profita de o minge mai scurta a Simonei, face pasul in fata si finalizeaza cu backhandul - una din putinele lovituri castigatoare de pana acum. Defensiva Simonei este perfecta, aut al ibericei - minge de break pentru Halep. Garbine risca cu serviciul doi, Simona returneaza in afara terneului (40-40). Halep pune presiune pe serviciul adversarei, incearca sa o impinga pe Muguruza in spatele liniei de fund, iar aceasta greseste - inca o minge de break. Simona profita, iar scorul devine 5-0. Liderul mondial va servi pentru castigarea primului set.

4:0 Banda fileului intoarce o minge in terenul Simonei (0-15). De data aceasta,fileul o ajuta pe jucatoarea noastra. O aduce pe Muguruza in fata, iar Halep o paseaza superb.Inca o eroare din partea ibericei (30-15). Simona joaca extrem de curajos, are incredere, gaseste cele mai bune solutii - doua sanse de 4-0. Muguruza reuseste un punct, dar Simona inchide cu un as.

3:0 Pe serviciul doi al spaniolei, Halep returneaza in afara terenului (15--0). Halep este agresiva la retur, iar Muguruza trimite in aut. Deja opt greseli nefortate pentru Muguruza. Simona se apara excelent. Venita la fileu, Garbine rateaza incredibil executia (15-30). Dupa o lovitura bine plasata in cross, Simona rateaza de putin cu backhand-ul (30-30). Jucatoarea noastra continua sa atace, o obliga din nou pe Muguruza sa greseasca - prima sansa de break din acest game. Iberica nu-si gaseste ritmul, inca un aut. Inceput perfect pentru romanca, tabela arata 3-0 in favoarea Simonei.

2:0 Garbine este ajutata de banda fileului, trimite puternic, iar Halep greseste (0-15). Halep este impinsa prea mult in afara terenului si Muguruza puncteaza pe contre-pied. Simona face pasul in teren si finalizeaza cu reverul (15-40). Aflata prea mult in spatele liniei de fund, Halep trimite in aut - doua mingi de break. Prima este salvata de jucatoarea noastra. Serviciu perfect al liderului mondial, Muguruza nu mai poate returna, 40-40. Muguruza ia mingea devreme si pune presiune, Halep gaseste doar plasa fileului - a treia minge de break pentru iberica. Simona sta bine pe picioare, iar Muguruza scapa mingea in afara terneului - egalitate. Simona loveste lung si o incomodeaza pe adversara - minge de game pentru Halep. Forehand ratat al spaniolei. Este 2-0 pentru Halep.

1:0 Meciul a inceput cu Muguruza la serviciu. Spaniola pune prea multa forta intr-o lovitura, primul punct ii revine Simonei. O mingea trimisa de Garbine se opreste in fileu (0-30). Iberica gaseste un unghi foarte bun, iar Halep nu mai poate pune mingea in teren (15-30). Serviciu puternic, la exterior, Halep returneaza in afara terenului (30-30). Simona este precauta in acest inceput de meci, joaca mai mult pe centru. O noua minge prea lunga a spaniolei - sansa de break pentru liderul mondial. Garbine comite prima dubla greseala din acest meci si primul game ii revine Simonei.

Aurelie Tourte este arbitrul din scaun al partidei. Vremea este frumoasa la Paris. Sunt 22 de grade Celsius.

Simona si Garbine sunt la incalzire.

Cele doua jucatoare au intrat pe arena Philippe-Chatrier.

Simona Halep (1 WTA) se află în fața celui mai important meci de până acum la actuala ediție a turneului de la Roland Garros. Jucătoarea noastră o întâlnește pe spaniola Garbine Muguruza, cap de serie numărul 3, în lupta pentru un loc în finala Grand Slam-ului de la Paris. În plus, învingătoarea acestei partide își va asigura poziția de lider mondial. Confruntarea poate fi urmărită în direct pe Eurosport și LiveText pe HotNews.ro.

O victorie în fața Garbinei Muguruza i-ar asigura Simonei Halep prezența în a patra finală de Grand Slam din carieră și în a treia la Roland Garros. Românca a mai ajuns în ultimul act la Paris în 2014 și 2017. Totodată, dacă o va învinge pe Muguruza, Simona va rămâne pe primul loc în clasamentul WTA. În cazul unei înfrângeri, Halep va fi detronată de jucătoarea din Spania.

Garbine Muguruza are în palmares șase trofee, dintre care două sunt de Grand Slam: Roland Garros - 2016 și Wimbledon - 2017. Spaniola a mai ajuns în finală la Wimbledon și în 2015. În acest an, Garbine s-a impus la Monterrey (3-6, 6-4, 6-3 cu Timea Babos) și a disputat finala la Doha (învinsă de Petra Kvitova, scor 3-6, 6-3, 6-4).

WTA: "Muguruza a demonstrat că ştie cum să evolueze în turneele mari"

"Muguruza nu a venit într-o formă excepţională la Paris, în condiţiile în care avea un record de 2-3 pe zgură, în acest sezon. Dar acest lucru nu e nimic nou pentru Garbine: ea a câştigat doar 6 titluri în întreaga carieră, dar două au fost de Grand Slam. Anul trecut, la Wimbledon, a ajuns cu 3-2 bilanţ pe iarbă, dar a terminat prin a câştiga titlul. În concluzie, una dintre cele mai tinere multicampioane de Grand Slam în activitate a demonstrat că ştie cum să evolueze în turneele mari. Din 2016, jucătoarea de 24 de ani are un record de 32-6 la competiţiile de Grand Slam (84,2%). Prin contrast, în celelalte competiţii, are un record de 55-35 (61,1%)", notează wtatennis.com.

"Acum nu simt că sunt favorită pentru acest meci pentru că ea a jucat mai bine decât mine în acest an. Iubeşte zgura, iubeşte Roland Garros, a arătat-o! O să fie un meci mare. E o semifinală mare. Sunt motivată şi asta e tot. Atât" - Garbine Muguruza.

Rezultatele Garbinei Muguruza înainte de participarea la Roland Garros: două victorii, trei înfrângeri

Stuttgart: Turul II - a abandonat în partida cu Anastasia Pavlyuchenkova, la scorul de 7-5 pentru rusoaică; Muguruza a avut bye în primul tur

Madrid: Optimi - învinsă de Daria Kasatkina, scor 6-2, 4-6, 6-3. Le-a învins pe Shuai Peng (6-4, 6-2) și pe Donna Vekic (2-6, 6-4, 6-1)

Roma: Turul II - învinsă de Daria Gavrilova, scor 5-7, 6-2, 7-6(6); Muguruza a avut bye în primul tur

Simona Halep vs Garbine Muguruza, întâlniri directe: 1-3

2014, Wuhan (turul II - hard): 2-6, 6-2, 6-3 pentru Muguruza

2015, Fed Cup (hard): 6-4, 6-3 pentru Muguruza

2015, Stuttgart (optimi - zgură): 3-6, 6-1, 6-3 pentru Halep.

2017, Cincinnati (finala - hard): 6-1, 6-0 pentru Muguruza.

Ultimul duel ar fi trebuit să se dispute la Doha, în acest an, dar Halep s-a retras înaintea partidei din semifinale.

Ultima confruntare directă a fost una de coșmar pentru Halep, care a suferit o înfrângere usturătoare în august 2017, în finala turneului de la Cincinnati, scor 6-1, 6-0. Simona a ratat atunci ocazia de a urca pe primul loc în clasamentul WTA, performanță pe care a reușit-o în cele din urmă în luna octombrie a anului trecut. Vezi aici mai multe detalii.

Simona Halep vs Garbine Muguruza, finala de la Cincinnati:

Parcursul celor două jucătoare la Roland Garros:

Simona Halep

Turul I: 2-6, 6-1, 6-1 cu Alison Riske (SUA, 83 WTA), după o oră și 34 de minute

Turul II: 6-3, 6-1 cu Taylor Townsend (SUA, 72 WTA), după o oră și 8 minute

Turul III: 7-5, 6-0 cu Andrea Petkovic (Germania, 107 WTA), după o oră și 28 de minute

Optimi: 6-2, 6-1 cu Elise Mertens (Belgia, 16 WTA), după 59 de minute

Sferturi: 6-7 (2), 6-3, 6-2 cu Angelique Kerber (Germania, 12 WTA), după două ore și 14 minute.

Garbine Muguruza:

Turul I: 7-6 (0), 6-2 cu Svetlana Kuznetsova (Rusia, 43 WTA), după două ore și 5 minute

Turul II: 6-4, 6-3 cu Fiona Ferro (Franța, 257 WTA), după o oră și 26 de minute

Turul III: 6-0, 6-2 cu Samantha Stosur (Australia, 90 WTA), după o oră și două minute

Optimi: 2-0 cu Lesia Tsurenko (Ucraina, 39 WTA) - abandon după 20 de minute

Sferturi: 6-2, 6-1 cu Maria Sharapova (Rusia, 30 WTA), după o oră și 10 minute.

În cele cinci partide disputate până acum la ediția din acest an a Roland Garros-ului, Simona a pierdut două seturi și a petrecut 7 ore și 24 de minute pe teren. De partea cealaltă, Muguruza nu a pierdut niciun set și a stat pe teren 6 ore și patru minute.

Rezultatele obținute de Halep la Roland Garros:

2017: Finală - învinsă de Jelena Ostapenko (Letonia), scor 4-6, 6-4, 6-3

2016: Optimi - învinsă de Samantha Stosur (Australia), scor 7-6(0), 6-3

2015: Turul II - învinsă de Mirjana Lucic-Baroni (Croația), scor 7-5, 6-1

2014: Finală - învinsă de Maria Sharapova (Rusia), scor 6-4, 6-7(5), 6-4

2013: Turul I - învinsă de Carla Suárez Navarro (Spania), scor 3-6, 6-2, 6-2

2012: Turul I - învinsă de Petra Cetkovska (Cehia), scor 6-1, 6-3

2011: Turul II - învinsă de Samantha Stosur (Australia), scor 6-0, 6-2

2010: Turul I - învinsă de Samantha Stosur (Australia), scor 7-5, 6-1.

Rezultatele obținute de Garbine Muguruza la Roland Garros:

2017: Optimi - învinsă de Kristina Mladenovic (Franța), scor 6-1, 3-6, 6-3

2016: Campioană - 7-5, 6-4 cu Serena Williams (SUA)

2015: Sferturi - învinsă de Lucie Safarova (Cehia), scor 7-6(3), 6-3

2014: Sferturi - învinsă de Maria Sharapova (Rusia), scor 1-6, 7-5, 6-1

2013: Turul II - învinsă de Jelena Jankovic (Serbia), scor 6-3, 6-0.

Simona Halep vs Garbine Muguruza:

Vârsta: 26-24

Locul nașterii: Constanța - Caracas, Venezuela

Înălțime: 1,68 metri - 1,82 metri

Ambele sunt jucătoare de mâna dreaptă

Victorii/înfrângeri în 2018: 33/6 vs 20/9

Victorii/înfrângeri în carieră: 437/192 vs 337/166

Titluri în 2018: 1-1 (Shenzhen vs Monterrey)

Titluri în carieră: 16-6

Bani câștigați în 2018: $2,758,056 vs $861,376

Bani câștigați din tenis: $23,494,071 vs $16,377,998

Locul în clasamentul WTA: 1-3

Cea mai bună clasare din carieră: 1-1 (2017).

De știut despre semifinalele de la Roland Garros:

Simona Halep (1) vs Garbine Muguruza (3)

Madison Keys (13) vs Sloane Stephens (10)

  • Simona Halep și Garbine Muguruza nu au pierdut nicio semifinală la Roland Garros. Halep le-a învins pe Andrea Petkovic (în 2014) și pe Karolina Pliskova (2017), înainte de a pierde ambele finale disputate la Paris. În 2016, Muguruza a învins-o pe Samantha Stosur, înainte de a cuceri primul său trofeu de Grand Slam din carieră.
  • Muguruza nu a pierdut nicio semifinală la un turneu de Grand Slam. A ajuns trei ori în penultimul act al unui turneu major și a câștigat de fiecare dată.
  • Finalistă la Australian Open, Simona Halep poate deveni prima jucătoare care ajunge în două finale de Grand Slam consecutive, după Serena Williams, care reușea această performanță în 2016 (la Roland Garros și Wimbledon).
  • Toate cele patru semifinaliste de la Roland Garros au disputat o finală de Grand Slam până acum. Ultima dată când se întâmpla acest lucru a fost în 2013, când Serena Williams o învingea pe Sara Errani, iar Maria Sharapova pe Victoria Azarenka.
  • Doar Garbine Muguruza a câștigat turneul de la Roland Garros (în 2016), dar Simona Halep și Sloane Stephens sunt campioane la junioare. În 2008, Halep a învins-o pe Elena Bogdan (6-4, 6-7(3), 6-2), câștigând titlul în proba de simplu dedicată junioarelor, în timp ce Stephens, alături de Timea Babos, a învins cuplul Lara Arruabarrena/María-Teresa Torró-Flor, câștigând în 2010 proba de dublu la junioare.
  • Este pentru prima oară din anul 2002 când o semifinală de la Roland Garros este 100% americană. La acea ediție, Serena Williams o învingea în semifinale pe Jennifer Capriati, scor 3-6, 7-6(2), 6-2.

Aici poți citi o amplă prezentare a turneului de la Roland Garros.