Victoria cu Israelul (scor 2-1) i-a asigurat României prezența la EURO 2024, tricolorii calificându-se la turneul final european după o pauză de 8 ani. Selecționerul Edi Iordănescu a anunțat că va mai discuta cu presa doar după meciul cu Elveția, el urmând să intre mai apoi în silenzio stampa.

Edi IordanescuFoto: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / Profimedia

>> România la EURO 2024 - De ce meciul cu Elveția este important și cum ar putea arăta o grupă infernală pentru tricolori

Edi Iordănescu nu va mai discuta cu presa în următoarele luni - Va intra în silenzio stampa

Conform Fanatik.ro, Iordănescu a anunțat că va mai discuta cu jurnaliștii după meciul cu Elveția (de pe 21 noiembrie, ora 21:45, de pe Arena Națională), ultimul din grupa preliminariilor pentru Euro 2024, iar apoi nu va mai face nicio declarație în următoarele luni.

Nu va mai vorbi cu nimeni, nu va mai da nicio declarație și nu va mai fi prezent la nicio emisiune, notează sursa citată.

Selecționerul vrea să stea mai mult cu familia și să se refacă din punct de vedere psihic după campania de calificare la Euro 2024.

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu pe siteul oficial al FRF

„Mă adresez vouă, dragi suporteri ai României și reprezentanți ai instituțiilor media, într-un moment de sărbătoare pentru fotbalul românesc, ca să vă mulțumesc, întâi de toate, pentru contribuția pe care o aveți la această performanță.

Prin energia, afecțiunea, criticile, analizele, încrederea și resursele pe care le-ați alocat constant echipei naționale am putut să devenim mai buni și să obținem această calificare!

Vin în fața jurnaliștilor cu rugămintea de a respecta o decizie personală privind prezența mea în spațiul public pentru perioada de timp următoare și în speranța că iubitorii fobalului vor accepta argumentele mele.

După acțiunile media din ultima perioadă, urmează mâine o conferință de presă oficială a României premergătoare meciului cu Elveția, interviurile exclusive pentru deținătorii de drepturi tv, apoi conferința de presă după această partidă. În foarte scurt timp vom avea tragerea la sorți a grupelor EURO 2024, cu acțiunile de presă aferente. Așadar, suficiente oportunități, în viziunea mea, ca să pot răspunde tuturor demersurilor jurnalistice și să oferim publicului român răspunsurile și reacțiile pe care le așteaptă.

Dincolo de acțiunile media oficiale ale echipei naționale însă, vă solicit respectuos să înțelegeți faptul că nu voi onora alte solicitări de interviuri telefonice, scrise, prezențe în cadrul emisiunilor.

Doresc să dedic puținele zile libere care vor fi înainte și după tragerea la sorți EURO 2024, în preajma sărbătorilor de iarnă, familiei mele. Și să-mi trag sufletul după o campanie fericită, reușită, dar în care am investit toată energia mea. Astfel încât foarte repede să revenim la pregătirea turneului final EURO 2024 cu toate forțele, la turație maximă!

Decizia mea vine inclusiv din respectul pe care îl port instituțiilor media din România. Nu aș putea onora toate solicitările, nu vreau ca anumiți jurnaliști să se simtă nedreptățiți, la fel cum nu accept o eventuală listă de priorități în onorarea solicitărilor media.

Deschis, transparent și sincer, așa cum mă știți, prefer să continuăm drumul bun în baza acelorași principii care ne-au ghidat și până azi.

Vă mulțumesc încă o dată,

Edward Iordănescu

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României”, citat de frf.ro.

România s-a calificat la EURO 2024 după victoria contra Israelului (scor 2-1), iar formația pregătită de Edi Iordănescu va bifa astfel a șasea participare la un turneu final european.

De-a lungul istoriei, tricolorii au ratat multe calificări, România participând la doar cinci ediții până acum: 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016.

>> România și aventura de la EURO - Doar a șasea calificare din 17 ediții și o singură victorie

Pentru a rămâne în urna a doua valorică, România trebuie să nu piardă cu Elveția în ultimul meci din preliminarii pentru a încheia grupa pe primul loc. Duelul cu elvețienii va avea loc marți, 21 noiembrie, de la ora 21:45 (LiveBLOG pe HotNews.ro).

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, atunci există două posibile variante de grupe care ies în evidență pentru tricolori. Vorbim despre una infernală, dar și despre una care ar putea fi, cel puțin la prima vedere, accesibilă.

Astfel, la categoria grupă infernală avem următoarea variantă: Franța, România, Olanda și Elveția.

La polul opus, cu puțin noroc, am putea nimeri într-o grupă care să arate așa: Austria, România, Slovenia și Slovacia.

De știut:

  • Tragere la sorți a grupelor pentru Euro 2024 va avea loc în data de 2 decembrie, de la ora 19:00 (ora României) la „Elbphilharmonie” din Hamburg.
  • La tragerea la sorți se ține cont în primul rând de câștigătoarele de grupe, iar mai apoi de ocupantele locurilor 2.
  • În grupele din preliminarii cu câte șase echipe (n.r. cum este și cea a României) nu vor fi luate în considerare punctele câștigate cu ultima clasată, transmite gsp.ro.
  • În acest moment, tricolorii sunt în urna a doua valorică.
  • În cazul unei înfrângeri cu Elveția, România ar putea cădea în urna a treia valorică sau chiar în a patra în funcție de celelalte rezultate din preliminarii.

Preliminarii EURO 2024, clasamentul Grupei I

1. România – 19 puncte/ calificată

2. Elveția – 17 p/ calificată

3. Israel – 12 p

4. Kosovo – 11 p

5. Belarus – 9 p

6. Andorra – 2 p

*România și Elveția s-au calificat la turneul final din vara anului viitor (14 iunie - 14 iulie), găzduit de Germania.

*La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe.

Meciurile care au rămas de jucat în Grupa I

România - Elveția / 21 noiembrie, ora 21:45

Andorra - Israel / 21 noiembrie, ora 21:45

Kosovo - Belarus / 21 noiembrie, ora 21:45.

România în preliminariile EURO 2024, cine transmite fiecare partidă a tricolorilor

*Toate meciurile României din preliminarii vor fi LiveBlog pe HotNews.ro.

25 martie 2023: Andorra - România 0-2

28 martie 2023: România - Belarus 2-1

6 iunie 2023: Kosovo - România 0-0

19 iunie 2023: Elveția - România 2-2

9 septembrie 2023: România - Israel 1-1

12 septembrie 2023: România - Kosovo 2-0

12 octombrie 2023: Belarus - România 0-0

15 octombrie 2023 - 21:45 România - Andorra 4-0

18 noiembrie 2023 - 21:45 Israel - România 1-2

21 noiembrie 2023 - 21:45 România - Elveția / Antena 1.