Mercedes, echipa lui Lewis Hamilton, a făcut contestație imediat după Marele Premiu de la Abu Dhabi, dar comisarii FIA au respins acțiunea. Max Verstappen a declarat că poziția echipei rivale "sumarizează întregul sezon".

Max VerstappenFoto: Octane/Action Plus / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Nu sunt prea multe de spus despre asta. Cred că rezumă sezonul. Totul era clar, aşa că de ce ai mai fi rulat un tur în spatele maşinii de siguranţă.

Când totul este clar, cred că trebuie să eliberezi pista. Deci cred că este o decizie corectă a direcţiei cursei. Desigur, acum funcţionează (n.r. - pentru mine), dar poate funcţiona chiar şi împotriva mea. Ştiu asta", a declarat Max Verstappen.

După ce a devenit campion mondial, duminică, pe Yas Marina Circuit, Verstappen spune că acum a realizat "totul" în acest sport: "Desigur, am realizat totul în Formula 1 acum, aşa că tot ce urmează este doar un bonus”.

"Suntem dezamăgiţi că a fost depusă o contestaţie, dar avem încredere în FIA”, a declarat scurt Christian Horner, referitor la protestele Mercedes.

Contestaţia celor de la Mercedes viza două direcţii. Mai întâi, echipa germană îl acuză pe Verstappen că a încălcat articolul 48.8 din regulamentul sportiv, care prevede că "niciun pilot nu poate depăşi un alt monopost pe pistă, nici maşina de siguranţă, până când nu trece de Linie (a se vedea articolul 5.3) pentru prima dată după ce safety car-ul a revenit la boxe”.

Verstappen pare că îl depăşeşte uşor pe Hamilton înaintea virajului 12, în turul 57, înainte de restart.

Al doilea protest se bazează pe articolul 48.12, care spune că "orice monopost care a fost întrecut de lider este obligat să depăşească maşinile aflate în acelaşi tur cu liderul şi maşina de siguranţă”, revenind în coada plutonului.

Din camera de control a cursei s-a ordonat ca numai monoposturile pilotate de Lando Norris, Fernando Alonso, Esteban Ocon, Charles Leclerc şi Sebastian Vettel, respectiv cele dintre primii doi clasaţi, să depăşească safety car-ul şi să meargă în coada plutonului, nu şi cele pilotate de Daniel Ricciardo, Lance Stroll şi Mick Schumacher, aflate în aceeaşi situaţie, dar în spatele lui Verstappen.

Ambele probleme ridicate de Mercedes au fost respinse de FIA, dar echipa germană a precizat că va face apel la decizia comisarilor privind al doilea punct al contestaţiei, conform News.ro.

Lewis Hamilton a fost la doar câțiva kilometri distanță de un titlu mondial care l-ar fi făcut să-l depășească pe legendarul Michael Schumacher. Cei doi au câte șapte titluri mondiale cucerite în Formula 1.

Michael Schumacher: 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004.

Lewis Hamilton: 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020.

Mercedes și-a păstrat titlul mondial la constructori în fața celor de la RedBull.

S-ar putea să te intereseze și:

Formula 1: Mercedes, contestaţie după victoria lui Max Verstappen la Abu Dhabi

Ce spune Max Verstappen după victoria dramatică de la Abu Dhabi - Unde s-a făcut diferența

Discursul lui Lewis Hamilton după ce a pierdut titlul mondial din Formula 1 în ultimul tur

Imaginea zilei după victoria dramatică a lui Max Verstappen în fața lui Lewis Hamilton

VIDEO Ultimul tur de la Abu Dhabi - Max Verstappen îl învinge dramatic pe Lewis Hamilton și devine campion al Formulei 1

Formula 1: Max Verstappen, campion mondial - A câștigat dramatic în fața lui Lewis Hamilton în ultimul tur de la Abu Dhabi