Romania si Marea Britanie se afla la egalitate, scor 1-1, dupa prima zi a intrecerilor din cadrul barajului de mentinere in Grupa II Mondiala a FedCup. Simona Halep a adus primul punct pentru echipa tricolora, jucatoarea nascuta la Constanta impunandu-se categoric in disputa cu Heather Watson, scor 6-4, 6-1. In a doua partida a zilei, Sorana Cirstea a fost depasita de Johanna Konta, scor 6-2, 6-3, la capatul unui meci marcat de mai multe incidente. Ilie Nastase a fost personajul principal al momentelor tensionate petrecute la Mamaia, capitanul nejucator al Romaniei adresandu-le injurii arbitrilor si jucatoarelor britanice. In urma acestor incidente, Federatia Internationala de Tenis i-a retras acreditarea lui Ilie Nastase si nu va mai putea sta pe banca la meciurile care se vor desfasura duminica.

La inceputul setului secund al meciului dintre Sorana Cirstea si Johanna Konta, Ilie Nastase i-ar fi reprosat arbitrului de scaun ca ii permite Johannei Konta sa protesteze prea mult. Fostul lider ATP nu s-a oprit aici si a adresat injurii la adresa arbitrului de scaun, apoi si la adresa jucatoarelor britanice: "dobitocule", "bitch".

Oficialii partidei l-au eliminat pe Ilie Nastase de pe banca si nu i-au permis sa ramana nici in tribune, el fiind evacuat din arena de catre fortele de ordine. Pana la finalul jocului, locul sau pe banca Romaniei a fost luat de Monica Niculescu.

La finalul celui de-al patrulea game din setul secund, Johanna Konta a izbucnit in plans dupa ce mai multi spectatori au agresat-o verbal in timpul punctelor, iar meciul a fost intrerupt si jucatoarele au plecat la cabine. La cererea arbitrului, Simona Halep a vorbit la microfon si le-a cerut spectatorilor sa respecte jucatoarele adverse.

Ilie Nastase nu va mai fi capitanul echipei Romaniei la meciurile de duminica, dupa ce Federatia Internationala de Tenis (ITF) i-a ridicat acreditarea.

Incidentul de la Mamaia vine in contextul in care Ilie Nastase a facut vineri o remarca la adresa culorii copilului Serenei Williams.La conferinta de presa de vineri, in timp ce Simona Halep raspundea in engleza unor intrebari referitoare la faptul ca Serena Williams este insarcinata, Ilie Nastase s-a adresat in limba romana unui membru al echipei: "Sa vedem ce culoare are. Ciocolata cu lapte?".Vezi aici mai multe detalii.

La iesirea din arena de la Mamaia, Nastase a avut un schimb de replici si cu jurnalistii britanici care au scris despre afirmatiile disciminatorii la adresa Serenei Williams.

Nastase a devenit agresiv in momentul in care a vazut ca Eleanor Crooks de la Press Association il filma, scrie News.ro. El a incercat sa iasa dintre garzile de corp si sa se indrepte catre ea. "De ce ma filmezi? De ce? Pentru ca esti urata", i-a strigat el.

"Asta este meseria mea de jurnalist, de aceea filmez", a raspuns ziarista.

Rezultatele zilei de sambata:

Simona Halep vs Heather Watson 6-4, 6-1

Sorana Cirstea vs Johanna Konta 2-6, 3-6

Desfasurarea livescore a partidei Sorana Cirstea vs Johanna Konta

Setul II

Johanna Konta a revenit in forta pe teren dupa incidentele care au dus la intreruperea partidei, iar Sorana nu a mai reusit sa castige niciun game. Britanica s-a impus cu 6-3, dupa 50 de minute.

S-a reluat partida dintre Sorana Cirstea si Johanna Konta, la scorul de 2-6, 3-1.

Simona Halep a tinut un discurs, la microfon, in care le-a cerut fanilor din tribune sa nu mai aduca injurii la adresa jucatoarelor. "E doar un sport, un meci de tenis", a spus Halep.

Inaintea celui de-al patrulea game al setului secund, Ilie Nastase, capitanul-nejucator al Romaniei, a protestat la adresa arbitrului de scaun, a primit un "avertisment pentru nerespectarea conduitei", iar apoi a fost scos in afara arenei. Jocul s-a reluat, Sorana Cirstea a reusit break-ul, iar la sfarsitul game-ului britanica Johanna Konta a izbucnit in lacrimi, dupa un schimb de replici cu Ilie Nastase.

La fel ca in primul act, Sorana isi adjudeca primul joc, insa Johanna raspunde imediat cu un game alb. Jucatoarea noastra trece in avantaj dupa ce si-a castigat serviciul la capatul unui game care a durat mai bine de 10 minute. Scorul este 2-1 pentru Sorana Cirstea.

Setul I

Sorana a inceput cu dreptul si s-a impus in primul game al intalnirii cu Johanna Konta. Britanica a raspuns pe masura, castigand la zero urmatorul game. Konta reuseste primul break al meciului si conduce cu 2-1. Johanna Konta serveste puternic si se distanteaza la 3-1, la capatul unui game maraton. Sorana castiga la zero pe propriul serviciu si reduce din diferenta. Konta are raspuns la orice lovitura si isi pastreaza break-ul, este 4-2 pentru britanica. Numarul 7 mondial fructifica prima sansa de break si duce scorul la 5-2 in favoarea sa. Johanna Konta, aflata intr-o dispozitie de joc foarte buna, a depasit-o categoric pe Sorana, intr-un set dominat aproape in totalitate. Britanica si-a adjudecat primul set cu 6-2, dupa 36 de minute.

Statistica partidei Sorana Cirstea vs Johanna Konta

Asi: 1-1

Duble greseli: 3-1

Puncte castigate cu primul serviciu: 22/38 (58%) - 21/29 (72%)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 10/26 (38%) - 13/21 (62%)

Puncte de break castigate: 1/4 (25%) - 5/12 (42%)

Total puncte castigate: 49-69.

Romania conduce cu scorul de 1-0 echipa Marii Britanii, in barajul de mentinere in Grupa II Mondiala a FedCup. Simona Halep (locul 5 WTA) s-a impus categoric in fata britanicei Heather Wtason, scor 6-4, 6-1. Jucatoarea nascuta la Constanta si-a adjudecat victoria dupa o ora si 9 de minute de joc.

Desfasurarea livescore a partidei Simona Halep vs Heather Watson

Setul I

Meciul a inceput cu Heather Watson la serviciu. Halep fructifica a treia minge de break si isi adjudeca primul game al disputei. Britanica isi recupereaza rapid break-ul, este 1-1. Dupa doua break-uri, cele doua jucatoare reusesc sa-si faca serviciul, este 2-2. Halep rateaza o minge de break si Watson castiga in cele din urma al cincilea game. Jucatoarea noastra si-a castigat cu emotii serviciul dupa ce a condus cu 40-0 si britanica a reusit sa o egaleze. Watson preia conducerea pe tabela, este 3-4. Halep se evidentiaza printr-un passing superb si restabileste egalitatea. Jucatoarea noastra face break la zero si duce scorul la 5-4. Halep isi adjudeca primul set cu 6-4, dupa 44 de minute.

Setul II

Al doilea set a inceput cu britanica la serviciu. Heather Watson isi adjudeca primul game al setului. Halep isi castiga serviciul la zero la capatul unui joc foarte solid. Jucatoarea noastra are initiativa, reuseste break-ul la zero. Numarul 5 mondial se distanteaza la 3-1, dupa ce a salvat o minge de break. Halep isi domina categoric adversara, fructifica prima sansa de break si duce rapid scorul 4-1. Simona incheie cu un break si castiga partida cu Heather Watson dupa o ora si 9 minute.

Statistica partidei Simona Halep vs Heather Watson

Asi: 2-1

Duble greseli: 1-2

Puncte castigate cu primul serviciu: 22/33 (67%) - 13/34 (38%)

Puncte castigate cu al doilea serviciu: 9/14 (64%) - 11/18 (61%)

Puncte de break castigate: 5/8 (63%) - 1/2 (50%)

Total puncte castigate: 61-41.

Simona Halep si Heather Watson au iesit la incalzire.

Se intoneaza imnurile celor doua tari. Gheorghe Hagi este prezent in tribune.

A inceput festivitatea de deschidere de la "Tenis Club IDU" din Mamaia. Sunt prezentate jucatoarele celor doua echipe.

Halep detine avantajul intalnirilor directe cu Heather Watson, jucatoarea din Constanta invingand-o pe britanica in toate cele trei partide disputate.

Intalniri directe:

2013, US Open (turul I): 4-6, 6-4, 6-2 pentru Simona Halep

2014, Roland Garros (turul II):6-2, 6-4 pentru Simona Halep

2016, Miami (optimi): 6-3, 6-4 pentru Simona Halep

2017, FedCup: 6-4, 6-1 pentru Simona Halep.

Programul meciurilor:

Sambata, incepand cu ora 12:00

Simona Halep vs Heather Watson 6-4, 6-1

Sorana Cirstea vs Johanna Konta 2-6, 3-6

Duminica, incepand cu ora 11:00

Simona Halep vs Johanna Konta

Irina-Camelia Begu vs Heather Watson

Monica Niculescu/Sorana Cirstea - Jocelyn Rae/Laura Robson.

Prezentarea celor doua echipe:

Echipa Romaniei:

Simona Halep - locul 5 WTA

Irina Camelia Begu - locul 33 WTA

Monica Niculescu - locul 47 WTA

Sorana Cirstea - locul 61 WTA

Echipa Marii Britanii:

Johanna Konta - locul 7 WTA si 136 la dublu. Traverseaza o perioada buna, a castigat turneul de la Miami, iar in sferturi a invins-o pe Simona Halep (are 2-0 in meciurile directe cu Halep). Este pregatita de Wim Fissette, fostul antrenor al Simonei Halep in 2014.

Heather Watson - 110 WTA si 80 la dublu.

Laura Robson - locul 209 WTA si 292 la dublu.

Jocelyn Rae - locul 105 WTA dublu, fara clasament la simplu.

Confruntarea cu Marea Britanie se va disputa dupa sistemul cel mai bun din cinci partide. Primele doua meciuri de simplu vor avea loc sambata (22 aprilie), iar duminica (23 aprilie) se vor juca celelalte doua dispute de simplu si meciul de dublu.

Romania vs Marea Britanie face parte din barajul de mentinere in Grupa II Mondiala a FedCup. Disputa va avea loc la "Tenis Club IDU", din Mamaia, pe zgura, in aer liber.

Echipa Romaniei a ajuns la baraj dupa ce a pierdut, in februarie 2017, meciul cu Belgia.

Marea Britanie nu a cucerit niciodata trofeul, desi a disputat nu mai putin de patru finale de-a lungul timpului: 1967, 1970, 1972 si 1981.

FOTOGALERIE

"Fotografii realizate cu echipament Nikon"

FOTO: Adrian Ilincescu