​Romania nu va avea timp de "incalzire" la debutul Campionatului European de handbal feminin din Suedia, tricolorele urmand sa se dueleze cu Norvegia, echipa cu cel mai bun palmares la nivel continental. Campioana en-titre a CE, nordicele sunt, si la aceasta editie, mari favorite la cucerirea trofeului. Meciul va fi in direct pe TVR 2 si TVR HD si LiveText pe HotNews.ro de la ora 21:45.

Nora MorkFoto: ehf-euro.com

Citeste aici o ampla prezentare a Campionatul European de handbal feminin din Suedia.

Ce spune selectionerul Romaniei

"Sunt emotionat pentru ca este prima participare a mea la un Campionat European si vreau sa ma bucur de aceste momente alaturi de echipa. Trebuie sa fim noi însine la acest turneu. Sa respectam adversarii, dar sa ramanem loiali stilului nostru de joc. Nu putem face lucruri diferite. E important sa gasim punctele slabe ale adversarilor. Trebuie sa gandim si sa jucam ca o echipa. Indiferent de valoarea individuala, fiecare jucatoare trebuie sa joace pentru echipa. Iar acesta este unul dintre cele mai importante lucruri, mai important decat rezultatele sau obiectivele.

Incercam sa ne imbunatatim jocul, iar la acest turneu avem ocazia sa aratam daca mergem sau nu in directia buna. Avem in lot si cateva jucatoare mai tinere, pentru ele este o sansa sa isi arate valoarea la acest Campionat European" - Ambrosio José Martín Cedres, selectionerul Romaniei.

Romania - antrenor nou; Aurelia Bradeanu, marea absenta

La inceputul lunii octombrie, Federatia Romana de Handbal a anuntat intreruperea contractului cu Tomas Ryde. Suedezul ar fi ales sa se dedice mai mult afacerilor si familiei, iar in locul sau a fost adus Ambrosio José Martín Cedres (n.r. Ambros Martin), antrenorul celor de la Gyor Audi ETO. Ca intotdeauna, asteptarile sunt mari la nationala Romaniei, cu atat mai mult cu cat tricolorele au reusit sa castige medaliile de bronz la Mondialul din 2015.

Marea absenta a Romaniei va fi Aurelian Bradeanu (37 de ani). Aflata parca de o viata la prima reprezentativa, "Mica" a ales sa se retraga de la nationala cu putin timp inainte de startul Europeanului din Suedia.

Paula Ungureanu - "Ministrul Apararii"

Site-ul oficial al competitiei ii dedica Paulei Ungureanu un material amplu, in care portarului nationalei Romaniei i se spune ca este "Ministrul Apararii". Parcursul tricolorelor va depinde mult si de evolutia Paulei, om de baza la ultimele turnee finale.

Pe langa Ungureanu, site-ul oficial vorbeste despre alte doua jucatoare exponentiale ale Romaniei, capabile sa faca diferenta la Euro: Cristina Neagu si Oana Manea.

Lotul Romaniei la EURO 2016

Norvegia

Jucatoare cheie: Nora Mork (Gyor Audi ETO KC) si Stine Oftedal (Silkeborg Voel). Marea absenta: pivotul Heidi Loke - a ramas insarcinata si va lipsi de la CE din Suedia.

Antrenor: Thorir Hergeirsson. A sosit la nationala Norvegiei in 2009. Dupa ce a fost asistentul lui Marit Breivik, Thorir a ajuns sa fie antrenorul principal al echipei cu cel mai important palmares din handbalul feminin european.

Ce a facut Norvegia de-a lungul timpului la CE:

1994 - medalie de bronz

1996 - argint

1998 - aur

2000 - locul 6 (CE a avut loc in Romania)

2002 - argint

2004 - aur

2006 - aur

2008 - aur

2010 - aur

2012 - argint

2014 - aur.

Cum arata lotul Norvegiei

Ultimele meciuri directe:

Romania - Norvegia 22-26/ CM 2015

Romania - Norvegia 33-35 (dp)/ CM 2015

Romania - Norvegia 25-20/ Preliminarii CE 2016

Romania - Norvegia 17-27/ Preliminarii CE 2016

Romania - Norvegia 27-28/ JO 2016, Rio de Janeiro.