Lionel Messi a fost desemnat, luni, de catre FIFA cel mai bun jucator al anului 2009, fiind primul argentinian care primeste acest premiu. Cu un avantaj clar in fata celorlalti nominalizati (Cristiano Ronaldo, Xavi, Kaka, Iniesta), Messi a fost rasplatit pentru performantele din acest an. Cristiano Ronaldo nu a plecat nici el cu mana goala, primind premiul pentru "Golul Anului", fiind ales si in "Echipa anului".

Messi face din nou istorie. Dupa ce a castigat un record de sase titluri alaturi de echipa sa de club, FC Barcelona, jucatorul de 22 de ani este "acoperit" de distinctii. Balonul de Aur 2009, Messi a fost desemnat, luni seara, in cadrul Galei FIFA, si cel mai bun jucator al anului. Din nou voturile in favoarea sa au fost intr-un numar coplesitor. Argentinianul a devenit primul argentinian care castiga acest premiu, acumuland un total de 1.073 puncte. Urmatorii clasati au fost Cristiano Ronaldo (353 puncte) si Xavi (196 puncte).

"Pur si simplu sunt fericit. Sa primesc aceasta distinctie este foarte frumos cu atat mai mult cu cat vine de la colegii mei profesionisti. Acest lucru il face si mai important", a declarat Messi.

Fotbalista anului 2009 a fost aleasa brazilianca Marta, care primeste aceasta distinctie pentru al patrulea an consecutiv. Jucatoarea este legitimata la clubul american Los Angeles Sol, imprumutata acum la echipa din Brazilia, Santos.

FIFA a decis ca echipa anului 2009 este formata din: Iker Casillas (Real Madrid), John Terry (Chelsea), Nemanja Vidic (Mamchester United), Patrice Evra (Manchester United), Dani Alves (Barcelona), Xavi (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), Steven Gerrard (Liverpool), Lionel Messi (Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Fernando Torres (Liverpool).

Premiul Fair Play acordat de FIFA a fost oferit postum pentru Sir Bobby Robson, fostul selectioner al Angliei, care a murit in 31 iulie 2009, la varsta de 76 de ani, dupa o lunga lupta cu cancerul.

Premiul FIFA Presidential a fost inmanat Reginei Iordaniei Rania Al- Abdullah, pentru programul "Educatia pentru toti"

Cel mai frumos gol al sezonului 2008/2009 a fost acordat lui Cristiano Ronaldo, pentru reusita sa din Liga Campionilor. Portughezul a primit prmul trofeu Puskas pentru golul pe care l-a marcat in poarta celor de la Porto, pe vremea cand imbraca tricoul celor de la Manchester United.

Fotbalistul anului 2009: Lionel Messi:

Fotbalista anului 2009: Marta

Cel mai frumos gol al sezonului: