Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a efectuat un transfer bancar de zece milioane de dolari catre un alt oficial al forului mondial, Jack Warner, suma fiind banuita de justitia americana ca ar fi mita, informeaza presa internationala, citand New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicatia americana a scris, luni, ca secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a transferat zece milioane de dolari in conturi administrate de vicepresedintele organizatiei, Jack Warner, pus sub acuzare in dosarul de coruptie in care sunt anchetati mai multi inalti demnitari ai federatiei internationale.

FIFA a recunoscut, marti, ca a efectuat un virament de zece milioane de dolari, "in cadrul dezvoltarii fotbalului din Caraibe", dar a asigurat ca "nici secretarul general Jerome Valcke si nici un alt oficial nu sunt implicati" in acest proiect.

"In 2007, in cadrul Cupei Mondiale din 2010, din Africa de Sud, Guvernul sud-african a aprobat un proiect de zece mlioane de dolari pentru a ajuta diaspora africana din Caraibe", a anuntat FIFA, intr-un comunicat, precizand ca aceasta suma provenea de la Comitetul de Organizare al CM.

"Plata de zece milioane de dolari a fost autorizata de presedintele comisiei de finante si executata in conformitate cu regulamentele FIFA. Nici secretarul general, Jérôme Valcke, nici un alt inalt responsabil al FIFA nu au fost vizati de initerea, aprobarea sau punerea in aplicare a acestui proiect", a adaugat forul mondial.

FIFA se confrunta cu un scandal de coruptie, dupa ce justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali ai forului.

Sapte oficiali ai forului mondial au fost retinuti, saptamana, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justitie al SUA, in legatura cu fapte de coruptie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepresedinte al FIFA si presedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, insarcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atasat la cabinetul presedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepresedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, si José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justitie din Elvetia a precizat ca persoanele retinute sunt cercetate pentru luare de mita si primirea de alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 100 de milioane de dolari. Actiunile lor ilegale ar avea legatura cu unele turnee de fotbal din America Latina.

Implicarea americana in acest caz este ca urmare a faptului ca actiunile ilegale au fost puse la punct in SUA, iar pentru tranzactiile financiare au fost folosite banci din aceasta tara, sustine Mediafax.