​A impresionat in turul de campionat alaturi de Pandurii Targu-Jiu, fiind unul dintre cei mai buni antrenori din actuala stagiune a Ligii 1. Petre Grigoras se declara fan al fotbalului ofensiv, este suporterul celor de la FC Barcelona si il vede pe Roger Federer unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile. Daca ar fi avut drept de vot pentru Balonul de Aur, l-ar fi ales pe Andres Iniesta.

Petre GrigorasFoto: AGERPRES

Adrian Ilincescu: Felicitari pentru parcursul bun reusit alaturi de Pandurii in Liga 1 (n.r. gorjenii se afla pe locul 4, cu 35 de puncte). Va asteptati sa fiti atat de sus la finalul lui 2012?

Petre Grigoras: "Sincer sa fiu, nu. Obiectivul echipei pentru acest campionat era clasarea in pozitiile 6-10. Am luat insa lucrurile incet, cu incredere, cu profesionalism, iar rezultatele au venit. Am avut o perioada mai putin buna pe finalul anului, ultimele etape, dar nu pot sa nu ma declar multumit de baietii mei.

Rep: Care sunt mizele dumneavoastra in perioada de pregatire? Va doriti anumite transferuri?

Petre Grigoras: Pentru a putea ramane competitivi, avem nevoie de transferuri. Ma gandesc la trei jucatori de valoare, care sa poata sa ne ajute. Acestia trebuie sa fie cel putin de nivelul celor pe care ii am in lot. Cel mai mult s-a vazut ca avem un lot subtire in momentul in care au aparut accidentarile. Nu am avut cu cine sa-i inlocuim, iar rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor.

Rep: Care sunt sursele de informare pe care le folositi pentru a fi la curent cu noile tendinte din antrenorat?

Petre Grigoras: Traim intr-o lume a tehnologiei, sunt multe modalitati prin care sa fii la curent cu noile tendinte. Avem o firma de monitorizat care ne aduce la cunostinta toate datele necesare. In plus, vizionez multe meciuri. Gasesti informatii multe pe internet, dar nu sunt de acord cu transferul doar pe baza de dvd. Un jucator trebuie observat mai mult timp pentru a-i putea vedea calitatile.

Rep: Care sunt persoanele din fotbal cu care discutati cel mai mult despre fenomen?

Petre Grigoras: "Mare parte din timpul meu se duce cu discutiile despre fotbal. Iubesc fotbalul, el mi-a daruit multe lucruri frumoase. In primul rand, discut cu colaboratorii mei de la Pandurii, sunt oameni care ma cunosc si cu care lucrez de mult timp. Accept orice sugestie venita din partea oamenilor din fotbal, sunt de parere ca din orice poti sa inveti ceva. In plus, cu fiecare ocazie vorbesc cu colegii antrenori despre fotbal. Pana la urma, asta este meseria noastra, trebuie sa fim cu zi ce trece mai pregatiti.

Rep: Cum vi s-a parut pana in acest momentul campionatul intern?

Petre Grigoras: "Au fost meciuri bune in acest sezon, drept dovada ca multi jucatori din Liga 1 au fost chemati la echipa nationala (rade - nu numai de la Pandurii). Una peste alta, Steaua merita sa fie acolo unde este. Cat despre noi, cred ca am avut o stagiune foarte buna. Formam un grup omogen, cu multi jucatori de valoare.

Rep: Maxim este unul dintre cei mai ofertati jucatori ai momentului. Unde il vedeti in urmatoarea perioada?

Petre Grigoras: "In primul rand, ii doresc multa sanatate, este cel mai important lucru pentru un jucator. Este un fotbalist cu multe calitati, il vad departe in urmatorii ani. Am nevoie de el la echipa, insa vom vedea daca va pleca sau nu de la Pandurii.

Rep: Care sunt antrenorii pe care ii urmariti cu precadere pentru a afla metode moderne de pregatire?

Petre Grigoras: "Sunt de parere ca nu poti sa furi meserie daca stai intr-un stagiu de pregatire de o saptamana la o echipa din strainatate. De exemplu, ma duc la Real Madrid. Credeti ca intr-o saptamana pot sa inteleg mecanismul gandit de Mourinho? In cateva zile Realul joaca doua meciuri, unul din campionat si unul in cupa. Poate eu sunt prezent la o alergare usoara, ce pot sa inteleg din acest antrenament? Pentru a intelege un antrenor trebuie sa-l studiezi cel putin o luna de zile, concret pe meciuri. Nu pot sa spun ca urmaresc un antrenor anume, de la fiecare poti sa iei idei. Tocmai de aceea urmaresc meciuri din toate campionatele puternice".

Rep: Cat timp dedicati urmaririi de tineri jucatori? Ne puteti da cateva exemple de jucatori tineri pe care sa-i urmarim cu atentie in anii care vin?

Petre Grigoras: "Pot sa va spun cu siguranta ca avem la Targu-Jiu trei jucatori de mare perspectiva. Pentru a prinde experienta, i-am imprumutat in Divizia B pana la vara. La anul vor reveni la Pandurii. Romania da in continuare valori, din pacate nu avem conditii pentru a-i creste asa cum ar trebui. V-as putea da cateva nume, insa prefer sa nu o fac pentru a nu pune presiune suplimentara pe ei".

Rep: Care e antrenorul cu care ati lucrat cel mai bine?

Petre Grigoras: "Nu am fost un fotbalist problema, mi-a placut mereu sa ascult si sa inteleg foarte bine ce vrea un antrenor de la mine. Au fost multi oameni de la care am avut ce invata. Mi-a placut in mod deosebit Anghel Iordanescu, de la toti am furat cate ceva".

Rep: Care este modelul de organizare de club pe care-l vedeti cel mai potrivit pentru Romania? Britanic (unde managerul are puteri depline) sau cel spaniol/ italian?

Petre Grigoras: "Atata timp cat ai rezultate, nu prea conteaza modelul de organizare. Cu toate ca imi place fotbalul britanic, eu il prefer pe cel spaniol. Sunt de parere ca fiecare trebuie sa aiba grija de bucata lui de responsabilitati. In momentul in care esti manager general, s-ar putea sa iti scape unele lucruri din vedere. Trebuie sa ai o capacitate impresionanta pentru a te descurca in Anglia. Nu mai vorbesc sa ai performantele lui Alex Ferguson.

Rep: Cate echipe credeti ca ar trebui sa aiba Liga 1?

Petre Grigoras: "In mod obiectiv, eu cred ca 16 echipe sunt de ajuns. Din acestea, trei sa retrogradeze. In plus, este nevoie de reformare in ligiile inferioare. Este nevoie de un plan amplu, in caz contrar fotbalul nostru va continua sa scada in valoare".

Rep: Ce echipa preferati: Brazilia 1982, Milanul lui Sacchi sau Barcelona lui Guardiola?

Petre Grigoras: Toate sunt echipe fantastice, iar la vremea lor au uimit lumea. De Brazilia imi aduc aminte cu mare placere, de fapt, brazilienii dau mereu jucatori fantastici, indiferent de timp. Milanul a fost o super echipa, cu Gullit, Van Basten si Rijkaard, in timp ce Barcelona lui Guardiola a ridicat fotbalul la nivel de arta. Nu pot sa aleg doar una, le aleg pe toate trei".

Rep: Intr-o deplasare, inainte de meci, jucatorii sa fie dusi la mall sau la un muzeu?

Petre Grigoras: "In functie de timpul avut si de ora la care jucam, putem sa alegem si mall-ul, dar si muzeul. Un jucator trebuie sa aiba cat mai multe cunostinte, din multe domenii. Nu poti sa stii cand ai nevoie de o informatie. Am dus jucatorii si la mall, dar si la muzeu, in functie de situatia de moment".

Rep: Di Stefano, Pele, Maradona, Ronaldinho, Ronaldo sau Messi?

Petre Grigoras: "Toti cei enumerati sunt jucatori de geniu. Fiecare a fost la vremea lui senzational. In plus, fotbalul s-a schimbat, a devenit mult mai in viteza, mult mai tacticizat. In aceste conditii, meritul lui Messi este cu atat mai mare. Mi se pare ca este dintr-o alta galaxie si este preferatul meu".

Rep: Ce muzica ascultati?

Petre Grigoras: "Imi place sa ascult muzica, este una din cele mai bune metode de a te relaxa, motiva, concentra. Ascult cu mare placere muzica anilor 80'-90', preferata mea este Celine Dion".

Rep: Ce alegeti - stilul autoritar al lui Fabio Capello sau cel apropiat de jucatori al lui Mircea Lucescu?

Petre Grigoras: "Sunt foarte apropiat de jucatori, deci Mircea Lucescu. Imi place sa stau de vorba mult cu baietii mei, sa fiu langa ei. Este foarte important sa stii totul despre ei, pentru a-i putea face sa dea randamentul dorit".

Rep: Real Madrid sau FC Barcelona?

Petre Grigoras: "Categoric FC Barcelona, sunt un mare fan al catalanilor, si nu doar din perioada recenta a lui Guardiola".

Rep: Roger Federer sau Rafael Nadal?

Petre Grigoras: "Sunt un mare fan al tenisului, ma uit de fiecare data cand am timp. Ma fascineaza turneele de Grand Slam si sunt un mare fan al lui Roger Federer".

Rep: V-am vazut in dese randuri venind la conferinte cu echipament personalizat marca Roger Federer (n.r. tricou si sapca)...Sa inteleg ca nu este nimic intamplator?

Petre Grigoras: "Nu, nu este nimic intamplator, v-am zis, sunt un mare fan al elvetianului. Este un model pentru toata lumea, atat prin ceea ce joaca, cat si prin ceea ce este in afara terenului".

Rep: Jose Mourinho sau Josep Guardiola?

Petre Grigoras: "Categoric Josep Guardiola. Sa va explic si de ce: sunt adeptul fotbalului ofensiv, iar Guardiola a aratat un fotbal total la Barcelona. Nu imi place fotbalul defensiv, cu multi jucatori la inchidere".

Rep: Care a fost cel mai frumos meci pe care l-a facut o echipa pregatita de dumneavoastra?

Petre Grigoras: "Am avut parte de multe meciuri frumoase de-a lungul carierei de antrenor, atat la Galati, cat si la Constanta sau Targu-Jiu. Mi-a ramas insa un moment in suflet: promovarea cu Farul Constanta, dupa un meci de baraj cu FCM Bacau (n.r. la penaltiuri)".

Rep: Care este cel mai inteligent jucator cu care ati lucrat pana acum?

Petre Grigoras: "Va vine sa credeti sau nu, am lucrat cu foarte multi baieti inteligenti de-a lungul timpului. Din respect pentru ceilalti, nu voi da insa nume".

Rep: Care a fost cel mai frumos meci de fotbal vazut pana in acest moment?

Petre Grigoras: "Imi vin in minte mai multe partide memorabile, insa nu pot sa nu mentionez acel AC Milan - Liverpool, finala Champions League din 2005 (n.r. Milan a condus cu 3-0, englezii au egalat si s-au impus la penaltiuri)".

Rep: Messi, Iniesta sau Ronaldo? Cine ar merita sa castige Balonul de Aur?

Petre Grigoras: "Toti sunt jucatori enormi, dar preferatii mei sunt Iniesta si Messi. Andres este un jucator exponential pentru Barcelona, in timp ce Messi inscrie din aproape orice pozitie. Sunt la egalitate pentru mine, dar parca ar merita si Iniesta un Balon de Aur".

Rep: Unde va vedeti peste cativa ani?

Petre Grigoras: "Nu stiu cu siguranta nici ce voi face maine, dar peste cativa ani...Pot sa va spun cu siguranta insa ca tot in fotbal. Cel putin 8 ani de acum incolo, vreau sa raman in domeniu", a declarat Petre Grigoras pentru HotNews.ro.