Au strabatut 37.000 de mile, 11 porturi din 10 tari de pe cinci continente in noua luni si s-au impus in cea mai mare competitie de navigatie din lume: Volvo Ocean Race, editia 2008-2009. Telefonica Black a castigat cea de-a zecea si ultima etapa a competitiei, dar suedezii de la Ericsson 4 au castigat la general inca din etapa trecuta, de la Stockholm. "Dupa ce petreci atat de mult timp in cursa, cu acesti oameni, e putin socant cand se termina. Am trecut printr-o incredibila aventura impreuna. Pur si simplu am navigat in jurul lumii".

Un test de rezistenta, pe care suedezii l-au castigat infruntand conditii vitrege, oboseala acumulata de-a lungul celor noua luni de competitie si riscurile aferente. Dar toate acestea au palit in fata bucuriei de la final.

"E un sentiment ciudat pentru ca acesti baieti, pe care nu ii cunosteai inainte iti sunt acum ca fratii. Acum vom merge fiecare pe drumul nostru si e ciudat. Pe de alta parte a fost o cursa lunga in jurul lumii. Suntem obositi si cred ca toti abia asteptam sa ne odihnim", a declarat Torben Grael (Ericsson 4).

Clasament general:

1. Ericsson 4 (Suedia)/Torben Grael (Brazilia) 114.5 puncte

2. Puma Ocean Racing (SUA)/Ken Read (SuA) 105.5

3. Telefonica Blue (Spania)/Bouwe Bekking (Olanda) 98.0

4. Ericsson 3 (Suedia)/Magnus Olsson (Suedia) 78.5

5. Green Dragon (China)/Ian Walker (Marea Britanie) 67.0

6. Telefonica Black (Spania)/Fernando Echavarri (Spania) 58.0

7. Delta Lloyd (Olanda)/Roberto Bermudez (Spania) 41.5

8. Team Russia (Rusia)/Andreas Hanakamp (Austria) 10.5