Un grup format din 60 de mari sportivi romani au semnat, joi, un ''apel pentru salvarea sportului romanesc'' adresat presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos si Parlamentului Romaniei.

Nadia Comaneci si Ilie NastaseFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Documentul, sustinut de personalitati de seama ale sportului din tara noastra, precum Nadia Comaneci, Ivan Patzaichin, Cristian Gatu, Ion Tiriac, Ilie Nastase (senator), Ana Pascu, Sandra Izbasa, Doina Melinte, Corneliu Ion, Dan Grecu si altii, dar si de sportivi in activitate, precum Ana-Maria Popescu (ex-Branza) si Larisa Iordache, porneste de la locul modest ocupat de Romania la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro si sustine necesitatea lansarii unui program national de implicare a tineretului in sportul de masa si de performanta.

"Trebuia sa luam atitudine fata de ceea ce se intampla in sportul romanesc, nu putem sta deoparte cand asistam la asemenea decadere, dupa ani de zile de rezultate excelente aduse Romaniei. Avem sperante ca se va schimba ceva dupa apelul nostru", a declarat Cristian Gatu, potrivit News.ro.

Rezultatul obtinut la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro

"Cu locul 47 ocupat de delegatia tarii noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul romanesc a inregistrat cel mai slab rezultat din intreaga istorie a participarii sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanta care indica pragul inacceptabil pana la care a coborat miscarea noastra sportiva, in decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului si superficialitatii cu care autoritatile centrale si locale au tratat in toti acesti ani un domeniu care adusese prestigiu si glorie Romaniei", se arata in acest apel.

Documentul arata ca Romania se afla in topul european al obezitatii, iar cel mai recent studiu Eurostat ne plaseaza pe chiar primul loc in clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare, ''o consecinta fireasca a faptului ca, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an scolar, doar circa 10-12.000 sunt angrenati si in practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezinta, efectiv, intreaga baza de masa a sportului de performanta! Iar la varf trebuie notate prabusirile unor sporturi traditionale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, kaiacul-canoe si tirul''.

In consecinta, apelul este facut pentru a sustine lansarea urgenta a unui Program National, componenta esentiala a "Proiectului de tara", prin ridicarea problematicii legate de sanatatea populatiei, miscarea fizica, educatia fizica, sportul de masa si de performanta la nivelul unui domeniu de interes national.

Sportul, cel mai important vector de imagine al unei tari

"Suntem un grup de performeri ai sportului romanesc, fosti campioni si medaliati mondiali, olimpici si europeni, din mai multe discipline de traditie, ingrijorati de felul in care s-a deteriorat miscarea noastra sportiva. Ne-am hotarat sa strangem randurile si sa tragem acest disperat semnal de alarma, solicitandu-va o intalnire, pentru a examina impreuna situatia-limita a sportului romanesc si pentru a cauta cai si solutii de indepartare a erorilor care au condus la criza actuala. Totodata, reamintim ca sportul este unul dintre cei mai importanti vectori de imagine ai unei tari, sportivii numarandu-se printre emisarii de varf ai natiunii", se mai arata in apelul campionilor romani.

Acestia considera ca, dupa o luna de la incheierea Jocurilor Olimpice "se pastreaza o tacere suspecta, atat in privinta rezultatelor modeste, cat si a cauzelor acestora, iar asumarea responsabilitatii lipseste, inclusiv in ceea ce priveste cazurile de dopaj, care au subtiat delegatia sportiva deplasata la JO si, implicit, rezultatele de acolo".

Principiile care ar trebui sa stea la baza salvarii sportului romanesc

In continuare, semnatarii apelului contureaza cateva principii care ar trebui sa stea la baza salvarii sportului romanesc de performanta, iar printre acestea se numara: ridicarea miscarii fizice, a educatiei fizice si a sportului la rang de politica nationala, legata nemijlocit de gradul de sanatate fizica, morala si sociala a intregii populatii; reconsiderarea rolului educatiei fizice si a sportului in procesul de invatamant scolar si universitar; relansarea manifestarilor sportive nationale cu caracter de masa, ca principala baza de selectie pentru sportul de performanta; un pachet de masuri pentru sustinerea si incurajarea sportului de performanta, la nivel de asociatii, cluburi si federatii, cu prioritate acordata disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizarii cat mai clara si mai atractiva; incurajarea tuturor initiativelor private de sustinere a sportului de performanta si imbunatatirea Legii sponsorizarii printr-o corecta structura a Codului fiscal, in asemenea masura incat sa aiba un caracter cu adevarat stimulativ pentru mecenat; acordarea unor inalte distinctii de stat sportivilor si antrenorilor care obtin titluri si medalii olimpice, mondiale si europene; infiintarea posturilor de consilieri pentru sport atat la Presedintia Romaniei, cat si la cabinetul Primului Ministru; organizarea la finele fiecarui an a "Galei Sportului Romanesc", in care sa fie premiate cele mai bune performante internationale, cele mai ample actiuni de masa, initiativele private de succes.