Fanii lui Rafael Nadal au așteptat plini de optimism revenirea ibericului de la începutul anului, dar după turneul de la Brisbane s-a instaurat din nou „întunericul”. Fostul lider ATP a ratat alte turnee importante, iar acum va lipsi chiar și de la Monte Carlo, unul dintre turneele sale „de casă” (are 11 titluri în Principat).

Rafael NadalFoto: William WEST / AFP / Profimedia

>> Novak Djokovic a doborât încă un record important care-i aparținea lui Roger Federer

>> Unchiul Toni explică de ce s-a retras Rafael Nadal de la Monte Carlo Masters

Rafael Nadal, tot mai aproape de o retragere din tenis

Prezent sâmbătă la finala Cupei Spaniei la fotbal (pierdută de Mallorca - echipă al cărei fan este - la penaltiuri împotriva celor de la Athletic Bilbao), Rafa a fost abordat de jurnaliști în legătură cu revenirea în competițiile oficiale din tenisul de câmp masculin.

Multiplul campion de Grand Slam a recunoscut că nu traversează cea mai bună perioadă, accidentările dându-i mari bătăi de cap în ultimul an și jumătate.

A revenit la începutul anului la Brisbane, iar după câteva meciuri cu un nivel bun spaniolul a făcut din nou pasul pe „tărâmul” accidentărilor.

De această dată vorbim despre probleme abdominale, cele care îl împiedică în primul rând să fie la cel mai bun nivel atunci când vine vorba despre serviciu.

„Momentan nu sunt în postura de a putea concura”, spune plin de amărăciune Rafa. Dacă la nivelul familiei lucrurile merg foarte bine, ibericul vorbește despre calvarul care nu se mai termină atunci când trece la discuția despre tenis.

„Încerc în continuare (n.r. să revină pe teren), dar adevărul este că situația este foarte complicată”, spune Nadal. Este o declarația care poate fi interpretată în mai multe feluri de fanii ibericului.

Rafa (cunoscut pentru desele sale reveniri spectaculoase după atâtea accidentări suferite în carieră) admite că situația este complicată, iar motivele de speranță sunt tot mai mici pentru fanii spaniolului.

Nadal continuă și spune că nu exclude nimic (vorbește despre faptul că ar putea fi prezent la Barcelona sau la Madrid), dar singura constantă de până acum în ecuația revenirii este ratarea, rând pe rând, a competițiilor importante.

„Mulți jucători au probleme psihice atunci când sunt accidentați. Eu am reușit să lupt și să depășesc asta, dar acum am o problemă abdominală. Persistă de două luni, de când m-am întors din Australia”, admite Nadal.

>> Cum vrea ATP să modifice tenisul - Regulile noi pe care le va testa la Mastersul de la Madrid

Nadal a jucat ultimul meci oficial pe 5 ianuarie (a fost învins de Jordan Thompson, după ce a ratat trei mingi de meci), iar pe 3 martie l-a întâlnit pe Carlos Alcaraz într-un meci demonstrativ (pierdut cu 6-3, 4-6, 12-14).

Nu este un secret pentru fanii tenisului că principalele obiective ale lui Rafa în acest sezon sunt (încă) Roland Garros (26 mai - 9 iunie) și Jocurile Olimpice (27 iulie - 4 august).

Adevărul este că la cei 37 de ani ai săi (va împlini 38 pe 3 iunie) o revenire devine tot mai complicată, iar până la Roland Garros 2024 (turneu văzut drept „ultimul dans” pentru spaniol) nu prea mai este mult timp.

Până la al doilea Grand Slam al anului Nadal mai are cel puțin teoretic trei competiții importante la care ar putea participa: Barcelona - Spania, ATP 500 (15-21 aprilie), Madrid - Spania, ATP 1000 (24 aprilie-5 mai) și Roma - Italia, ATP 1000 (8-19 mai).

Roland Garros 2024 va avea loc în perioada 26 mai - 9 iunie în complexul de la Porte d'Auteuil.

>> Marile necunoscute ale sezonului de zgură din ATP - Dominația lui Nadal, tot mai aproape de apus

Zgura, marea iubire a lui Nadal

Rafa are recorduri impresionante pe zgura care „i-a schimbat cariera”, așa cum ibericul preciza la un moment dat.

Vorbim despre 11 titluri la Monte Carlo, 12 la Barcelona, 5 la Madrid, 10 la Roma și 14 la Paris (Roland Garros), toate trecute în dreptul lui Rafa.