Novak Djokovic și Goran Ivanisevic au luat-o pe drumuri separate după începutul slab de sezon al sârbului, iar antrenorul croat a dezvăluit cum s-a ajuns la finalul colaborării.

Goran Ivanisevic și Novak DjokovicFoto: VEEREN / Bestimage / Profimedia

>> Novak Djokovic are un nou antrenor - Goran Ivanisevic anunță: „Este perfect pentru el”

Goran Ivanisevic și despărțirea de Novak Djokovic: „Nu-i mai puteam fi de folos”

Într-un interviu pentru Saša Ozmo (SportKlub), Ivanisevic a dezvăluit că simțea că nu-l mai putea ajuta pe Nole și a spus că s-a săturat de sârb, așa cum și liderul mondial s-a săturat de el.

„Să lucrez cu Djokovic a fost o mare onoare, o mare responsabilitate și o experiență incitantă. A fost o perioadă foarte tulbure din cauza a tot ceea ce am avut de trăit.

Îi sunt veșnic recunoscător lui Novak pentru că m-a lăsat să-l ajut în această perioadă. Au fost ani minunați, în ciuda tuturor mizeriilor prin care a trebuit să trecem, cum ar fi ceea ce s-a întâmplat ca urmare a coronavirusului, accidentările, descalificarea de la US Open.

Nu există un motiv anume pentru care ne-am despărțit, dar trebuie să recunoaștem că amândoi avem un sentiment de oboseală și saturație. Uneori oamenii uită toată tensiunea pe care a trebuit să o confruntăm împreună, ca atunci când a fost desemnat cel mai mare răufăcător de pe planetă, în timpul pandemiei.

Am ajuns la un punct de saturație, în care eu m-am săturat de el și el s-a săturat de mine. Mai mult, am avut senzația că nu-i mai pot fi de folos.

Mi-am dat seama că ajungem în acel punct (al despărțirii - n.r.) pentru prima dată anul trecut, în Statele Unite, deși înfrângerea din finala de la Wimbledon ne-a afectat foarte mult, mai ales pe mine. Apoi l-a învins pe Alcaraz în acel memorabil meci de la Cincinnati și știam deja că sfârșitul nostru era aproape. Poate ar fi trebuit să ne despărțim după US Open” - Goran Ivanisevic, într-un interviu pentru SportKlub, citat de Tennis Major.

Perioada slabă a lui Novak Djokovic: „Cel mai rau set pe care l-a jucat în ultimii cinci ani”

În 2024, Novak Djokovic are 8 victorii, 3 înfrângeri și nu a câștigat vreun turneu ATP. Sârbul s-a oprit în semifinale la Australian Open și în turul trei la Indian Wells, iar Ivanisevic a afirmat că liderul mondial nu s-a simțit deloc bine în prima parte a anului.

„Nu știu ce s-a întâmplat în acel meci cu Jannik din semifinalele din Australia. Novak nu era el însuși, iar când nu dai 100% împotriva unui jucător ca Sinner, ești pierdut. S-ar fi putut termina groaznic, dar a reușit să câștige setul al treilea.

Nu s-a simțit complet bine în timpul turneului, dar este atât de bun încât ar putea învinge jucători de seamă într-un singur picior. Totuși, împotriva lui Carlos, Jannik sau Daniil trebuie să fii perfect.

Apoi în Statele Unite nu a fost bun. De fapt, împotriva lui Nardi (la Indian Wells - n.r.), cred că primul set a fost cel mai rău pe care l-am văzut jucându-l în acești cinci ani. Nu era pregătit pentru acea bătălie.

Când ai câștigat totul, este greu să te antrenezi cu intensitate și să ajungi cu entuziasm pentru turneele Masters. Novak este o persoană grozavă, are o inimă foarte bună și sunt mândru că am vorbit față în față pentru a pune capăt relației noastre profesionale.

Mereu am fost 100% alături de el, eram în stare chiar și să mor pentru el dacă era nevoie. Au fost momente când nu a fost ușor să-i fiu antrenor pentru că toată lumea ne-a criticat, au fost agresivi și nepoliticoși cu noi” - Goran Ivanisevic.

>> Campioană de Grand Slam, eliminată în turul doi la WTA Charleston (Rezultatele zilei)

Novak Djokovic și Goran Ivanisevic, o colaborare de succes

Campion la Wimbledon în 2001, Goran Ivanisevic a fost cooptat în echipa lui Nole în 2019, după ce îi mai antrenase în carieră pe Marin Cilic (2013-2016), Tomas Berdych (2016-2017) și Milos Raonic (2018-2019).

Cu Ivanisevic în loja sa, Djokerul a câștigat turnee importante, titluri care l-au propulsat pe sârb pe primul loc în cele mai importante ierarhii.

Djokovic a triumfat alături de Ivanisevic la următoarele competiții: Australian Open (de trei ori), Wimbledon (de trei ori), Roland Garros (de două ori), US Open (o dată), plus șapte titluri de categorie Masters (ATP 1000).

De-a lungul carierei, Djokerul a lucrat cu antrenori precum Riccardo Piatti, Nikola Pilic, Todd Martin, Mario Ancic, Andre Agassi, Boris Becker, Radek Stepanek, Marian Vajda și Goran Ivanisevic.

>> Jaqueline Cristian, duel cu o favorită în optimi la WTA Charleston - Ora de start a partidei

Recordurile principale ale lui Novak Djokovic

Născut pe 22 mai 1987, la Belgrad, Djokovic deține în acest moment multe dintre recordurile din tenis, dar cele mai importante sunt următoarele trei: cele mai multe titluri de Grand Slam, cele mai multe turnee de tip Masters (ATP 1000) și cele mai multe săptămâni din postura de lider ATP.

Locul 1 ATP la finalul sezonului

1 Novak Djokovic 8

2 Pete Sampras 6

3 Roger Federer / Jimmy Connors / Rafael Nadal 5 etc.

>> Irina Bara, în sferturi la WTA Bogota - Revenire spectaculoasă, după o minge de meci salvată

Clasamentul titlurilor de Grand Slam

1 Novak Djokovic 24

2 Rafael Nadal 22

3 Roger Federer 20 (retras)

Clasamentul turneelor Masters

1 Novak Djokovic 39

2 Rafael Nadal 36

3 Roger Federer 28 (retras)

Săptămâni pe locul 1 ATP

1 Novak Djokovic 418

2 Roger Federer 301

3 Pete Sampras 286 etc.

Turneul Campionilor, cele mai multe titluri

1 Novak Djokovic 7 (2008, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022, 2023)

2 Roger Federer 6 (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011)

3 Ivan Lendl 5 (1981, 1982, 1985, 1986, 1987)

3 Pete Sampras 5 (1991, 1994, 1996, 1997, 1999)

5 Ilie Năstase 4 (1971, 1972, 1973, 1975) etc.