Luca Nardi (ocupant al locului 123 în ierarhia mondială) a reușit victoria carierei, italianul în vârstă de 20 de ani eliminându-l pe Novak Djokovic de la Indian Wells în turul al treilea.

Novak DjokovicFoto: Charles Baus / AP / Profimedia

>> Explicațiile clare ale lui Novak Djokovic după eliminare surprinzătoare de la Indian Wells 2024

Novak Djokovic, eliminat de la Indian Wells de italianul Luca Nardi

Luca a început curajos meciul împotriva idolului copilăriei, cel cu care a mărturisit că avea postere pe pereții camerei sale. Singurul break al manșei întâi a fost decisiv, Nardi câștigând primul set cu scorul de 6-4.

Nu a fost panică în tabăra sârbului, cunoscut fiind faptul că Nole a mai cedat primul set și împotriva altor adversari, dar a ieșit triumfător la final.

Conform acestui plan, liderul ATP a dat semne de revenire, a reusit două breakuri și cu toate că și-a cedat și el o dată serviciul a câștigat manșa cu 6-3. Lucrurile începuseră să revină la normal.

Decisivul a fost echilibrat în prima sa parte, iar după ce și-a salvat serviciul la capătul unui game maraton (la 1-1), Nole nu a mai avut ce să facă în gameul al șaselea: Luca a fost inspirat de la retur, a pus presiune pe celebrul său adversar, iar breakul a venit (4-2).

Cu toate că a încercat din răsputeri să revină, Djokerul nu a mai reușit să redreseze lucrurile de la retur (unde conform statisticilor este cel mai bun din istorie), iar Luca s-a impus surprinzător cu 6-3.

La capătul unui meci de două ore și 21 de minute, italianul a bifat surpriza anului în tenis, el trecând, scor 6-4, 3-6, 6-3, de Novak Djokovic.

Marile probleme ale lui Nole au venit în primul rând de pe serviciul al doilea, acolo unde procentajul punctelor câștigate a fost de doar 42%. Djokerul a ajuns în situația de a fi nevoit să apere 11 mingi de break (foarte multe pentru standardele sale și mai ales la un meci de două din trei seturi).

A salvat 8, iar restul de trei s-au transformat în breakuri pentru adversar.

Nole a avut 17 lovituri câștigătoare, în comparație cu cele 34 reușite de Nardi. Italianul a pus totul pe cartea ofensivă, iar tactica a dat până la urmă roade.

>> VIDEO Multiplă campioană de Grand Slam, eliminată de la Indian Wells 2024

De știut:

  • Este prima înfrângere din carieră a lui Nole în fața unui lucky loser, italianul reușind să ajungă în premieră în optimile unui turneu de categorie Masters (ATP 1000).
  • Luca Nardi este jucătorul cu cel mai slab clasament ATP (locul 123) care-l învinge pe Djokovic într-un turneu de categorie Masters sau Grand Slam din 2008 încoace.
  • Italianul a devenit doar al patrulea jucător cu cel mai slab clasament mondial care reușește să învingă un lider mondial la un turneu Masters.
  • Ceilalți au fost Francisco Clavet (locul 178 împotriva lui Lleyton Hewitt), Thanasi Kokkinakis (locul 175 împotriva lui Roger Federer) şi Vasek Pospisil (locul 129 împotriva lui Andy Murray).
  • În optimi, Luca Nardi va da peste Tommy Paul, americanul fiind cap de serie 17 la competiția din deșertul californian.

De știut despre participările lui Novak Djokovic la Indian Wells

  • Succesul cu Aleksandar Vukic din turul anterior a fost unul special pentru Nole: a reprezentat victoria cu numărul 400 din carieră la turneele de categorie Masters (ATP 1000) - un record.
  • Djokerul deține recordul de victorii consecutive de la Indian Wells: 20, între 2014 și 2017.
  • Novak are 5 titluri la Indian Wells, record pe care-l împarte cu Roger Federer. Sârbul a ridicat trofeul în 2008, 2011, 2014, 2015 și 2016.
  • Novak conduce ierarhia titlurilor Masters câștigate de-a lungul timpului: 39 de trofee. El este urmat de Rafael Nadal (36) și Roger Federer (28 - retras din tenis).

Rezumatul partidei dintre Luca Nardi și Novak Djokovic: