Patru jucătoare diferite au câștigat turneele de Grand Slam în 2023, iar Iga Swiatek s-a impus la Turneul Campioanelor și a terminat sezonul pe locul 1 în clasamentul WTA.

Aryna Sabalenka si Iga SwiatekFoto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aryna Sabalenka (câștigătoarea Australian Open), Iga Swiatek (Roland Garros), Marketa Vondrousova (Wimbledon) și Coco Gauff (US Open) nu sunt singurele jucătoare care au strălucit în acest sezon, iar Eurosport a realizat un top cu cele mai importante momente din 2023.

Jucătoarea sezonului la simplu: Iga Swiatek

Pentru al doilea sezon consecutiv, Iga Swiatek a ocupat locul 1 WTA la sfârșitul anului. În 2023, poloneza a înregistrat 68 de victorii și 11 înfrângeri și a cucerit șase titluri: Doha, Stuttgart, Roland Garros, Varșovia, Beijing și Turneul Campioanelor.

Iga a fost întrecută în ierarhia WTA Race de Aryna Sabalenka aproape pe tot parcursul sezonului, dar a încheiat anul cu o serie de 11 victorii consecutive, a câștigat pentru prima oară Turneul Campioanelor și a revenit în fruntea ierarhiei mondiale.

În total, Swiatek a câștigat 54 de seturi cu 6-0 sau 6-1 în sezonul 2023. Ea este urmată în acest top de Jessica Pegula (26).

Echipa sezonului la dublu: Laura Siegemund și Vera Zvonareva

Veterane ale circuitului WTA, Laura Siegemund (35 de ani) și Vera Zvonareva (39 de ani) trebuiau să câștige turneul de la Nanchang pentru a obține calificarea la Turneul Campioanelor. Cele două au reușit acest lucru și apoi au triumfat și la competiția de la Cancun (s-au mai impus anul acesta la Washington și la Ningbo).

De asemenea, Laura și Vera au fost finaliste la US Open pentru a doua oară (în 2020 au câștigat competiția, dar acum au fost învinse de perechea Gabriela Dabrowski / Erin Routliffe).

Realizările lor au fost cu atât mai remarcabile cu cât Zvonareva a avut o pauză de 11 luni (martie 2022 - februarie 2023) după o accidentare.

Meciul sezonului: Beatriz Haddad Maia vs Sara Sorribes Tormo

Beatriz Haddad Maia și Sara Sorribes Tormo au oferit cel mai lung meci al sezonului. Cele două au jucat trei ore și 51 de minute în optimi la Roland Garros, iar brazilianca a avut câștig de cauză, scor (3)6-7, 6-3, 7-5.

Acesta a fost al treilea cel mai lung meci feminin din istoria Roland Garros, iar Beatriz a devenit prima braziliancă care ajunge în sferturile de finală ale unui Grand Slam din 1968 încoace.

Aici poți vedea un rezumat al meciului.

În clasamentul celor mai lungi 10 meciuri WTA din 2023 se află și două românce: Ana Bogdan (locul 4 - înfrângere în fața Lesiei Tsurenko în turul trei la Wimbledon - 3 ore și 40 de minute) și Sorana Cîrstea (locul 10 - victorie cu Beatriz Haddad Maia în primul tur de la Dubai - 3 ore și 29 de minute).

Rivalitatea sezonului: Aryna Sabalenka vs Elena Rybakina

Aryna Sabalenka și Elena Rybakina s-au întâlnit de patru ori în 2023, iar cele două și-au împărțit victoriile. Primul meci a fost și cel mai important și s-a terminat cu triumful jucătoarei din Belarus: 4-6, 6-3, 6-4 în finala Australian Open.

Elena a obținut prima ei victorie în fața Arynei în finala Indian Wells, scor 7-6(11), 6-4, iar cele două au oferit dialogul sezonului la ceremonia de premiere: Rybakina: „A fost prima mea victorie într-o finală contra ta” / Sabalenka: „O să fac în așa fel încât să fie ultima”.

Rybakina a învins-o apoi pe Sabalenka în sferturi la Beijing (7-5, 6-2), iar Aryna și-a luat revanșa la în grupele Turneului Campioanelor (6-2, 3-6, 6-3). La finalul anului 2023, Aryna conduce cu 5-2 în meciurile directe cu Rybakina.

Surpriza sezonului: Revenirea danezei Caroline Wozniacki

La începutul anului 2020, Caroline Wozniacki anunța că se retrage din tenis. După două nașteri, daneza a revenit anul acesta în circuitul mondial.

Wozniacki a câștigat primul meci la Montreal (6-2, 6-2 vs Kimberly Birrell), iar apoi a ajuns până în optimi la US Open (a fost învinsă în trei seturi de Coco Gauff, care a câștigat apoi competiția).

Fosta lideră WTA și campioană de la Australian Open (2018) se pregătește deja pentru sezonul 2024, iar miercuri a fost învinsă de Maria Sakkari la un turneu demonstrativ, în Ciudad de Mexico, scor 6-3, 6-4.

Revenirea sezonului: Elina Svitolina

Elina Svitolina a petrecut 12 luni departe de tenis pentru a da naștere fiicei sale, Skaï, în octombrie 2022. Ucraineanca și-a petrecut concediul de maternitate strângând fonduri pentru țara sa natală, care se află în război cu Rusia.

Svitolina a revenit în circuit în aprilie 2023. Doar o lună mai târziu, Elina a cucerit al 17-lea titlu al carierei la Strasbourg, înainte de a ajunge în sferturi la Roland Garros. Ucraineanca a câștigat 13 din 16 meciuri în decurs de două luni, a învins-o pe Iga Swiatek la Wimbledon (a ajuns pentru a treia oară în carieră în semifinalele unui Grand Slam) și a urcat 481 de locuri: de pe 508 pe 27.

Debutanta anului: Mirra Andreeva

Dintre toate jucătoarele aflate în Top 100 WTA la sfârșitul anului, Mirra Andreeva a avut parte de cel mai mare salt în clasament în 2023, după un sezon senzațional. Rusoaica de 16 ani a urcat în total 359 de locuri, de pe locul 405 pe locul 46.

Mirra a jucat finala junioarelor la Australian Open și a început anul cu o serie de 16 victorii consecutive (perioadă în care a cucerit două titluri ITF W60. La a doua sa prezență pe tabloul principal al unei competiții WTA, Andreeva a ajuns până în optimi la Madrid (a fost învinsă de Aryna Sabalenka).

Rusoaica s-a calificat apoi în turul al treilea la Roland Garros și în optimi la Wimbledon. Ea a câștigat mereu primul meci disputat la un turneu în 2023 și a obținut în total patru victorii în fața jucătoarelor din Top 20 (Beatriz Haddad Maia, Magda Linette și de două ori cu Barbora Krejcikova). Mirra Andreeva a terminat sezonul cu 36 de victorii și 9 înfrângeri.