Iga Swiatek s-a încoronat sâmbătă campioană la Roland Garros pentru a treia oară în carieră. Poloneza s-a impus după o finală spectaculoasă (a fost întoarsă din drum după ce a condus cu 6-2 și 3-0) contra Karolinei Muchova. A fost nevoie de aproape trei ore de tenis (scor 6-2, 5-7, 6-4) pentru ca poloneza să cucerească al patrulea titlu de Grand Slam din carieră: a egalat nume importante precum Hana Mandlikova, Arantxa Sanchez Vicario, Kim Clijsters și Naomi Osaka.

Iga Swiatek, campioana la Roland Garros 2023Foto: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

>> VIDEO Karolina Muchova, în lacrimi după ce a fost învinsă de Iga Swiatek în finala Roland Garros

De știut:

  • Iga Swiatek a ajuns la cota patru titluri de Grand Slam câștigate. Cu această performanță ea le-a egalat pe Hana Mandlikova, Arantxa Sanchez Vicario, Kim Clijsters, Naomi Osaka (Era Open), Elisabeth Moore, Hazel Hotchkiss Wightman și Shirley Fry.
  • În vârstă de 22 de ani, Iga Swiatek devine cea mai tânără jucătoare care cucerește 4 titluri de Grand Slam de la Serena Williams încoace (2002).

Iga Swiatek vs Karolina Muchova 6-2, 5-7, 6-4, în finala de la Roland Garros 2023

(6-4) Muchova este trădată de serviciu, emoțiile sunt mari, iar Iga arată că este jucătoarea cu experiență mai mare. După un meci cu multe răsturnări de situație, poloneza s-a impus la capătul a două ore și 46 de minute. Din păcate, Karolina a încheiat finala cu o dublă greșeală.

(5-4) Iga revine de la 0-30, egalează, dar poloneza greșește pe încă o minge cu mult efect trimisă de Karolina. Lidera WTA anulează o minge de break. Swiatek se regrupează rapid într-un game atât de dificil, iar acum mută presiunea pe umerii adversarei.

(4-4) Continuă seria breakurilor: Karolina resimte din nou emoțiile, nu servește neapărat grozav, iar Iga trece la conducerea punctelor. Poloneza convertește a treia minge de break - avem încă o egalitate.

(3-4) Iga nu servește grozav, iar în plus adversara pare din nou „lovită” de inspirație: trimite o scurtă magnifică, iar cehoaica are două mingi de break. Karolina atacă, iar sliceul defensiv al Igăi nu prinde terenul. Muchova conduce cu 4-3 și urmează la serviciu. Este la două gameuri distanță de câștigarea Roland Garrosului.

(3-3) Swiatek nu poate face diferența de la retur, iar Muchova restabilește egalitatea.

(3-2) Iga este din nou „on fire”. Și-a recăpătat încrederea și „leagă” trei gameuri la rând. Este pentru prima dată când poloneza conduce în acest set decisiv.

(2-2) Încă o răstunare de scor, de această dată în favoarea Igăi. Karolina pierde din turație, ratează passinguri, iar Swiatek restabilește egalitatea după ce a fost condusă cu 2-0.

(1-2) Iga nu știe ce să mai facă și are un dialog cu antrenorul Tomasz Wiktorowski. Poloneza reușește un game bun de serviciu și câștigă primul game din setul decisiv.

(0-2) Doi ași, încă un game alb făcut de Muchova în debutul decisivului. Incredibilă întorsătură a luat această finală. Să vedem ce ne mai rezervă partida de pe Chatrier.

(0-1) Jocul liderei mondiale se prăbușește efectiv: Iga cedează la zero pe propriul serviciu și face dublă greșeală la minge de break. Nu cred că este cineva care ar fi putut anticipa așa ceva cu o jumătate de oră în urmă...

INFO: Este primul set pierdut de Iga Swiatek la această ediție a Roland Garrosului. Ipotetic, lidera WTA poate scăpa printre degete trofeul cu doar două seturi pierdute... Vom vedea ce se va întâmpla.

(5-7) Karolina ajunge în situația de a avea o minge de set (a făcut de toate în acest game: dublă greșeală, as), dar arată rigiditate pe un backhand de la nivelul șoldului. Nici a doua oară nu este cu noroc: Iga joacă perfect din punct de vedere tactic la a doua minge de set a adversarei, iar egalitatea este restabilită. Mult dramatism în acest game.

Cel mai frumos punct al finalei este câștigat de Karolina: a treia minge de set. Swiatek returnează mult în aut, iar finala va merge într-un set decisiv.

(5-6) Se joacă în serii, iar acum este rândul Igăi să fie sub standarde. Poloneza „împrăștie” lovituri mult în aut, joacă modest, iar Karolina ajunge încă o dată în situația de a servi pentru a câștiga setul al doilea.

(5-5) Karolina este din nou sub semnul emoțiilor, iar gândurile că ar putea câștiga setul nu-i dau pace. Este neconvingătoare pe faza de atac, greșește și cu sliceul, iar Iga profită și egalează situația de pe tabelă.

(4-5) La 0-30, după ce a dominat un raliu, Karolina ratează un smash în diagonală. Rumoare în tribune. Iga face însă un game rău: dublă greșeală la minge de break, iar acum cehoaica va servi pentru a câștiga manșa și a trimite finala într-un set decisiv... Acest lucru părea aproape imposibil în urmă cu doar 15-20 de minute.

(4-4) Iga nu mai pare la fel de sigură și dominantă de pe linia de fund. În plus, Karolina servește bine, iar gameul îi revine exact înainte de a se complica.

(4-3) Iga își menține echilibrul interior și face un game imaculat de la lansare (câștigat la zero). Lidera WTA trece din nou în avantaj pe tabelă și va încerca să pună presiune de la retur.

(3-3) Parcă de nicăieri, Muchova revine în meci: își regăsește serviciul, pune presiune cu lovituri tari și aproape de baseline, iar Iga pare surprinsă de „tupeul” arătat de adversară în aceste momente...

(3-2) Fanii de pe Chatier exultă: atunci când credeau mai puțin, Karolina dă semne de viață: face breakul, lovește puternic și aspru cu forehandul și strânge pumnul după ce a câștigat prima dată contra serviciului în această finală.

(3-1) Publicul tot încearcă să o mobilizeze pe Karolina, dar senzația este că deja trofeul a plecat pentru a fi inscripționat numele polonezei în dreptul câștigătoarei. Între timp, Muchova găsește linia cu un forehand și, cel mai important, evită un bagel (set pierdut la zero).

(3-0) Karolina pune tot pe arma atacului, dar nu simte prea bine mingea astăzi. Forehandul (atât de sigur pe durata întregului turneu) pare intrat într-o zonă cenușie. Iga nu dă semne că joacă la cel mai înalt nivel, iar cu toate acestea domină categoric finala. Pur și simplu poloneza nu are nevoie de ceva mai bună variantă a sa pentru a se impune.

(2-0) Muchova ratează încă o scurtă, iar publicul o încurajează pe outsideră. Cehoiaca trimite mult în aut un smash dintr-o poziție destul de bună, iar apoi cedează un game jucat foarte rău cu o greșeală cu forehandul. Limbajul corpului o trădează pe Karolina: nu știm cât de mult mai crede în acest moment că o poate întoarce pe Iga din drumul spre al treilea Roland Garros din carieră.

(1-0) După un raliu de toată frumusețea (variație, schimbări de direcție), Karolina ratează complet un forehand în lungul liniei. Este o sintetizare a jocului său: construiește bine până la un punct, dar nu poate duce lucrarea până la capăt.

(6-2) Karolina este tot mai neinspirată: încearcă o nouă scurtă, dar execuția este previzibilă, iar Iga ajunge fără probleme. Cehoaica simte tot mai mult presiunea finalului de set, iar Swiatek face pasul și câștigă manșa destul de clar după 48 de minute. Se vede tot mai clar diferența de experiență dintre cele două finaliste.

(5-2) Apar și primele semne de frustrare pentru Muchova: lovește o minge după un aut cu forehandul. Urmează încă o ratare: de această dată cu voleul drive de backhand din preajma fileului. Cehoaica stă foarte sus pe serviciul doi și primește aplauze după un retur direct câștigător în lungul liniei. La impresia artistică, Muchova stă bine până acum. Problemele apar însă la eficiență și la constanță.

(4-2) Muchova anulează o minge de dublu break pentru adversară, iar apoi câștigă superb un alt punct cu o scurtă. A fost un nou game dificil pe serviciul jucătoarei din Cehia. Publicul începe să țină tot mai mult cu Karolina.

(4-1) Karolina este trădată de forehand, principala sa armă. Se simte tensiunea din brațul cehoaicei. Este prima sa finală importantă din carieră. Este însă un game în care și Iga comite destule erori care-i nu sunt neapărat caracteristice. Un game maraton îi revine polonezei: Karolina a avut o minge de break, dar nu a putut să profite de ea. Muchova a ratat mult cu sliceul.

Publicul este împărțit, sunt mulți care vor o finală cât mai lungă (prețurile au fost destul de piperate).

Nadia Comăneci este și ea prezentă la finala de pe Chatrier.

(3-1) Karolina „apare” pe tabelă. A avut un game în care a câștigat cel mai frumos raliu de până acum al finalei. Are multă variație în joc, dar momentan Iga se deplasează fantastic și pare că doar scurtele o incomodează cumva.

(3-0) Muchova are deja 5 erori neforțate, este însă clar de ce: caută liniile, să lovească mai puternic decât Swiatek și nu are o plasă de siguranță în execuții. De cealaltă parte, Iga face ce știe mai bine: are constanță, încredere și domină startul finalei de pe Chatrier. Nu mai vorbim despre experiența superioară a liderei mondiale.

(2-0) Muchova face destul de des pasul spre fileu, vrea să pună presiune pe lidera mondială. Se lovește puternic, fiecare vrea să-și impună ritmul și să preia inițiativa-n schimburi. Jucătoarea din Cehia forțează totuși prea mult, iar erorile apar. Swiatek profită și face primul break al finalei.

(1-0) Iga conduce pentru prima dată pe tabelă, dar Karolina a fost responsabilă cu spectacolul: a reușit două scurte de efect.

La finală este prezent și Ion Țiriac - se găsește în celebra sa lojă.

Nu lipsește nici celebra fanfară - a asigurat fondul sonor în atât de multe partide de pe Chatrier.

Finala va debuta cu Iga la serviciu.

Eva Asderaki-Moore este arbitra din scaun a finalei feminine de la Roland Garros.

Cele două sportive au pătruns pe imensa arenă Philippe Chatrier (mai există locuri libere).

De știut:

  • Iga și Karolina s-au întâlni o sigură dată în carieră: în 2019, la Praga, iar câștig de cauză a avut jucătoarea din Cehia, scor 4-6, 6-1, 6-4.
  • Școala de tenis din Cehia este una dintre cele mai bune din istoria tenisului, ea dând de-a lungul timpului mari campioni precum Martina Navratilova, Ivan Lendl, Jan Kodes, Jaroslav Drobny, Petr Korda, Hedwiga Rosenbaumova, Helena Sukova, Jana Novotna, Hana Mandlikova, Karel Kozeluh și Petra Kvitova.

Cine este Iga Swiatek

Are 241 de victorii și 61 de înfrângeri în carieră. A adunat doar din premiile din tenis $16.854.913. A urcat pe primul loc pe 4 aprilie 2022. În acest an are două turnee câștigate: Doha și Stuttgart.

Are 21 de ani și este lidera ierarhiei mondiale de simplu.

Turnee câștigate în carieră (13 - 3 dintre acestea de Grand Slam)

2023 - Doha, Stuttgart

2022 - Doha, Indian Wells, Miami, Stuttgart, Roma, Roland Garros, US Open, San Diego

2021 - Adelaide, Roma

2020 - Roland Garros.

Finale pierdute

2023 - Dubai, Madrid

2022 - Ostrava

2019 - Lugano

Iga Swiatek, parcurs incredibil la Roland Garros 2023

Turul I: 6-4, 6-0 vs Cristina Bușca (70 WTA).

Turul II: 6-4, 6-0 vs Claire Liu (102 WTA)

Turul III: 6-0, 6-0 vs Xinyu Wang (80 WTA)

Optimi: 5-1 (abandon) vs Lesia Tsurenko (66 WTA)

Sferturi: 6-4, 6-2 vs Coco Gauff (6 WTA)

Semifinale: 6-2, 7-6(7) vs Beatriz Haddad Maia (14 WTA)

Cine este Karolina Muchova

Are 260 de victorii și 131 de înfrângeri în carieră. A adunat doar din premiile din tenis $4.205.445. Cel mai bun loc ocupat în carieră: 19, pe 17 mai 2021.

În acest sezon nu are vreun turneu câștigat, iar de-a lungul carierei s-a impus într-o singură competiție: WTA Seul, în 2019.

A mai disputat o finală de turneu: Praga, 2019. Are 26 de ani, iar în prezent se află pe locul 43 în ierarhia mondială de simplu.

Cele mai bune rezultate obținute de Karolina Muchova la turneele de Grand Slam: semifinale la Australian Open (2021) și Roland Garros (2023), sferturi la Wimbledon (2019, 2021) și optimi la US Open (2020).

Karolina Muchova, parcurs la Roland Garros 2023

Turul I: 7-6(5), 7-5 cu Maria Sakkari

Turul II: 6-3, 0-6, 6-3 cu Nadia Podoroska

Turul III: 6-3, 6-2 cu Irina Begu

Optimi: 6-4, 6-3 cu Elina Avanesyan

Sferturi: 7-5, 6-2 cu Anastasia Pavlyuchenkova

Semifinale: 7-6(5), 6-7(5), 7-5 cu Aryna Sabalenka.