Nici a treia oară nu a fost cu noroc pentru Ons Jabeur într-o finală de Grand Slam, sportiva din Tunisia (a șasea favorită) pierzând finala de la Wimbledon cu Marketa Vondrousova în două seturi, scor 6-4, 6-4. Copleșită de emoții, Ons a practicat un tenis departe de standardele sale, în timp ce Marketa a știut cum să gestioneze presiunea celui mai important meci din carieră.

Marketa Vondrousova, campioana la Wimbledon 2023Foto: Alberto Pezzali / AP / Profimedia

De știut după finala feminină de la Wimbledon 2023

  • Marketa Vondrousova este prima campioană de la Wimbledon din Era Open care nu este cap de serie.
  • Ons Jabeur este prima jucătoare de la Simona Halep încoace care pierde primele trei finale de Grand Slam jucate în carieră.
  • În urma succesului de sâmbătă de pe iarba de la All England Club, Vondrousova (42 WTA) va pătrunde pentru prima dată în Top 10 WTA: De luni, se va găsi pe locul zece mondial.

Ons Jabeur vs Marketa Vondrousova 4-6, 4-6, în finala de la Wimbledon 2023

(4-6) Jabeur trimite mult în aut cu un backhand în cross. Vondrousova face pasul în față și se distanțează la 30-0. Sunt trei mingi de titlu, Ons este depășită de situație... Dublă greșeală, dar apoi de la fileu Vondrousova închide meciul cu un voleu. Jucătoarea din Cehia (care până la această ediție nu depășise turul al doilea la All England Club) este noua campioană de la Wimbledon. Finala a durat o oră și 20 de minute.

(4-5) Marketa joacă exact ce și cum trebuie, profitând de jocul gri al adversarei. Apare breakul, iar acum situația pentru Jabeur este una disperată: Vondrousova va servi pentru a deveni noua campioană de la Wimbledon...

(4-4) Jabeur aruncă din nou cu mingi în afara terenului, a fost un game cu destule erori. Este restabilită egalitatea, presiunea începe să fie tot mai mare pentru Ons, sportivă condusă pe tabelă cu 1-0 la seturi.

(4-3) Ons scapă la timp de un game care se putea complica. Jucătoarea din Tunisia conduce acum cu 4-3 în setul al doilea al finalei feminine de la Wimbledon 2023.

(3-3) La un duel de pe mediană, pe o minge înaltă, Ons trimite un slice care zboară mult în aut. Vorbim despre o revenire a stării de neîncredere. Sunt multe erori, pasaj de meci presărat cu greșeli neforțate de ambele părți. Până la urmă, se face 3-3, după încă un game în care Ons a părut să se saboteze.

(3-2) Până și backhandul în lungul liniei și-a regăsit calea spre succes, însă Jabeur ajunge totuși în situația de a-și ceda din nou serviciul, deși nimic nu anunța o nouă cădere. La finalul gameului, Jabeur spune ceva răstindu-se către propria lojă. Presiunea este tot mai greu de gestionat.

(3-1) Mânată parcă de la spate de public, Ons își regăsește timingul pe execuții. Reapar scurtele, sliceurile incomode, Jabeur este pe val acum (a câștigat ultimele trei gameuri).

(2-1) Erorile s-au mutat acum în dreptul sportivei din Cehia: Marketa nu mai găsește calea spre terenul advers, trimite mult în aut de pe mediană și cedează fără drept de apel un game de la retur. Este 2-1 pentru Jabeur, sportivă aflată într-o importantă revenire de formă...

(1-1) Jabeur dă ceva mai bine drumul loviturilor, reușește un passing minunat de backhand, este ajutată și de adversară cu o dublă greșeală și ajunge să aibă o minge de break. Publicul o încurajează puternic pe Ons, nici nu trebuie să privește la tv pentru a ști cine a câștigat punctul. De la 40-0, Vondrousova își cedează gameul de serviciu. Rămâne de văzut cât o va afecta în plan mental acest lucru.

Povara celor două finale de Grand Slam pierdute pare să apese prea tare pe umerii lui Jabeur. În aceste momente, nimic nu se leagă în jocul lui Ons...

(0-1) Jabeur nu simte grozav mingea atunci când trebuie să accelereze și să facă diferența: sunt erori mari pentru nivelul său. Vondrousova începe setul al doilea cum nu se poate mai bine - cu un break.

(4-6) Jocul lui Ons este dereglat total: ratează atât cu forehandul, cât și cu backhandul. Și nu sunt ratări la limită, vorbim de auturi mari. După 40 de minute, Vondrousova a câștigat primul set, scor 6-4. Jabeur a comis 15 greșeli neforțate până acum, iar de la 4-2 a pierdut patru gameuri consecutive. Putem vorbi despre un blocaj mental.

(4-5) Vondrousova se apără foarte bine, returnează aproape tot, iar Jabeur este cea care greșește. A ajuns deja la 13 erori neforțate. Este în mod evident un pasaj de meci gri pentru Jabeur: ratează mult, este neinspirată, pare în criză de idei. Sunt deja trei gameuri la rând câștigate de Marketa, cehoaica va servi pentru a închide primul set al finalei de la Wimbledon.

(4-4) Marketa alternează loviturile, vine cu multe sliceuri, nu îi dă neapărat uneori ritm lui Ons, iar acest lucru o jenează pe favorita șase. Se joacă deja în serii, iar acum de la 4-2 se face 4-4.

(4-3) Nu există (cel puțin până acum) constanță în această finală: Vondrousova revine, face și ea un break la zero, iar acum va urma la serviciu pentru a restabili egalitatea.

(4-2) Jabeur trimite tot mai lung, tot mai aproape de baseline, iar Marketa este vizibil incomodată. Apare un break la zero meritat de către Ons, iar jucătoarea din Tunisia se desprinde pe tabelă.

(3-2) Ons scoate la luptă scurtele, o pune pe Marketa la treabă și reușește să treacă din nou în avantaj pe tabelă. Cel puțin până acum, Jabeur pare jucătoarea mai încordată, putem vorbi și de presiunea favoritei.

(2-2) Jabeur continuă să greșească, a părut un pic și rigidă pe o execuție, iar apoi și-a dat palme puternice pe coapsă. Un prim semn de nervozitate arătat de jucătoarea din Tunisia. Ons ratează o contra scurtă, iar astfel irosește o importantă minge de break. Atacă însă foarte bine cu dreapta inversă, iar defensiva cehoaicei cedează în cele din urmă. Nivelul tenisului crește considerabil, sunt tot mai multe lovituri direct câștigătoare (7-1 pentru Ons). După ce ratează 4 (!) mingi de break, Jabeur cedează gameul și este egalată pe tabelă.

(2-1) Game cu răsturnări de situație pe serviciul lui Jabeur: jucătoarea din Tunisia a condus cu 40-15, a fost nevoită să salveze o minge de rebreak, iar în cele din urmă și-a cedat gameul de serviciu după ce a comis mai multe erori neforțate. Ons nu a reușit să fructifice cele două șanse de 3-0, iar tabela a pedepsit-o.

(2-0) Ons face pasul în față, pune presiune și o surprinde pe Marketa. Jucătoarea din Tunisia a intrat mai bine în finală, iar breakul reușit mai devreme stă mărturie în acest sens.

Jabeur folosește multe contre-piedul și reușește să câștige primul game al finalei. Se simte încordarea, miza este una imensă (1-0).

Este a treia finală de Grand Slam din cariera lui Jabeur: a cedat anul trecut în ultimul act de la Wimbledon cu Elena Rybakina și la US Open (tot în 2022) cu Iga Swiatek.

Cele două jucătoare se află pe teren, marea finală va începe în curând

Vântul bate destul de puternic la Londra, iar organizatorii au luat decizia de a trage acoperișul de pe Centralul londonez. Se va juca în condiții indoor. Rămâne de văzut pe cine va avantaja această schimbare.

Ons Jabeur (28 de ani, 1,68 metri, locul 6 WTA)

Drumul până la finala Wimbledon 2023

Semifinale: 6-7(5), 6-4, 6-3 cu Aryna Sabalenka

Sferturi: 6-7(5), 6-4, 6-1 cu Elena Rybakina (3)

Optimi: 6-0, 6-3 cu Petra Kvitova (9)

Turul III: 3-6, 6-3, 6-4 cu Bianca Andreescu

Turul II: 6-1, 6-1 cu Zhuoxuan Bai

Turul I: 6-3, 6-3 cu Magdalena Frech

Marketa Vondrousova (24 de ani, 1,73 metri, locul 42 WTA)

Drumul până la finala Wimbledon 2023

Semifinale: 6-3, 6-3 cu Elina Svitolina

Sferturi: 6-4, 2-6, 6-4 cu Jessica Pegula (4)

Optimi: 2-6, 6-4, 6-3 cu Marie Bouzkova (32)

Turul III: 6-1, 7-5 cu Donna Vekic (20)

Turul II: 6-3, 6-3 cu Veronika Kudermetova (12)

Turul I: 6-2, 7-5 cu Peyton Stearns

De știut

  • De-a lungul timpului, Jabeur și Vondrousova s-au duelat de șase ori, scorul fiind egal, 3-3.
  • Interesant este faptul că sportiva din Tunisia și cea din Cehia s-au întâlnit de două ori chiar în acest sezon, iar de fiecare dată a avut câștig de cauză Vondrousova. 6-1, 5-7, 6-1 la Australian Open și 7-6(5), 6-4 la Indian Wells.
  • Marketa Vondousova - Cel mai bun rezultat de la Wimbledon până la ediția din acest an era o calificare în turul al doilea, bifată în 2021.
  • Ons Jabeur - Cea mai bună performanță de la All England Club este finala jucată anul trecut, atunci când sportiva din Tunisia a fost învinsă de Elena Rybakina.

Lista câștigătoarelor de la Wimbledon din 2000 și până astăzi

2023 / Marketa Vondrousova (finală cu Ons Jabeur)

2022 / Elena Rybakina (finală cu Ons Jabeur)

2021 / Ashleigh Barty (finală cu Karolina Pliskova)

2020 / Nu s-a ținut din cauza pandemiei de Covid-19

2019 / Simona Halep (finală cu Serena Williams)

2018 / Angelique Kerber (finală cu Serena Williams)

2017 / Garbine Muguruza (finală cu Venus Williams)

2016 / Serena Williams (finală cu Angelique Kerber)

2015 / Serena Williams (finală cu Garbine Muguruza)

2014 / Petra Kvitova (finală cu Eugenie Bouchard)

2013 / Marion Bartoli (finală cu Sabine Lisicki)

2012 / Serena Williams (finală cu Agnieszka Radwanska)

2011 / Petra Kvitova (finală cu Maria Sharapova)

2010 / Serena Williams (finală cu Vera Zvonareva)

2009 / Serena Williams (finală cu Venus Williams)

2008 / Venus Williams (finală cu Serena Williams)

2007 / Venus Williams (finală cu Marion Bartoli)

2006 / Amelie Mauresmo (finală cu Justine Henin)

2005 / Venus Williams (finală cu Lindsay Davenport)

2004 / Maria Sharapova (finală cu Serena Williams)

2003 / Serena Williams (finală cu Venus Williams)

2002 / Serena Williams (finală cu Venus Williams)

2001 / Venus Willliams (finală cu Justine Henin)

2000 / Venus Williams (finală cu Lindsay Davenport).