Simona Halep a fost suspendată oficial pentru o perioadă de patru ani în scandalul de dopaj, iar avocatul său a făcut unele precizări cu privire la relația cu ITIA, acuzând instituția că nu încearcă să descopere adevărul.

Simona HalepFoto: JULIAN FINNEY / Getty images / Profimedia

Simona Halep nu a contestat testarea pozitivă și era gata să accepte o sancțiune imediată

Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani pentru dopaj din partea tribunalului Sport Resolutions, iar Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a publicat un dosar de 126 de pagini, ce conține numeroase aspecte din timpul procesului.

În dosar se regăsesc informații cu privire la identitatea persoanelor ce i-ar fi recomandat Simonei suplimentul contaminat, dar și detalii legate de argumentele aduse de fosta lideră mondială în privința neregulilor din pașaportul biologic.

Bogdan Stoica, avocatul Simonei Halep, a oferit noi detalii despre relația cu Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, despre care spune că nu a acceptat să coopereze și să discute pentru descoperirea adevărului.

„Am făcut și teste cu un voluntar care a ingerat colagenul folosit și de Simona, potrivit cantităților și protocolului pe zile. După o perioadă de 3-4 zile, s-a făcut un test de urină care a ieșit pozitiv la roxadustat, confirmând astfel contaminarea colagenului, cât și faptul că acel colagen putea determina o probă pozitivă.

Toate acestea au fost transmise la ITIA și ne-am oferit să ne întâlnim cu experții ITIA să facem încă o dată testele și să ajungem la o concluzie comună, acceptând imediat că testul Simonei din data de 29 august 2022 a fost pozitiv.

Noi nu am mai contestat că n-ar fi fost un test valid. Au fost diferențe intre proba A și proba B. Se întâmplă când cantitățile detectate sunt atât de mici, absolut infime.

ITIA a refuzat orice formă de cooperare de discuție, n-au acceptat nici să mergem noi la laboratorul lor de la Salt Lake, au făcut propriile teste cu echipamentele și metodele lor și ne-au anunțat că au detectat roxadustat în probele respective.

Nu știu dacă aș putea vorbi de rea-credință, dar cred că ITIA nu e o instituție îndreptată spre aflarea adevărului, ci spre distrugerea sportivilor pe care îi investighează. Sigur, dânșii sunt într-o poziție de procurori și înțeleg asta, noi suntem perfect de acord că Simona a avut un test pozitiv.

Eram deschiși să discutăm despre o sancțiune pe care s-o acceptăm imediat, dar dânșii nu au fost de acord. Au vrut să tărăgăneze toate procedurile, să folosească experții ca să lungească toate etapele procedurale.

Nu pot să mă gândesc decât la faptul că o instituție de acest gen, cu un buget uriaș, simte nevoie de a-și justifica existența, deoarece nu a avut decât câteva cazuri. Când e vorba de un atlet de top, contează cu atât mai mult.

În cadrul discuțiilor pe care le-am avut, dânșii au mizat pe ideea că ar putea determina un soi de recunoaștere al consumului de substanțe interzise. Știind profilul Simonei, a spus că niciodată nu vă recunoaște că a consumat ceva dacă n-a făcut-o, ar fi putut să-i dea și 100 de ani” – a declarat Bogdan Stoica, pentru DigiSport.

>> VIDEO Patrick Mouratoglou, intervenție în direct la CNN: „Simona Halep e o victimă”

De știut:

  • Cazul Simonei a fost judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Simona mai are o singură cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

S-ar putea să te intereseze și:

>> Simona Halep , suspendată patru ani în procesul de dopaj - Final de carieră?

>> Simona Halep, prima reacție după suspendare: „Sunt şocată şi extrem de dezamăgită / Lupta mea continuă. Voi urma toate căile legale”

>> Ce este Roxadustat, substanța care i-a adus Simonei Halep o suspendare de patru ani

>> Fost antrenor al Simonei Halep, șocat după anunțul suspendării: „Am crezut că în curând o să joace”

>> Reacția celor de la WTA, după suspendarea Simonei Halep: „Este important ca sportivii să cunoască regulile”

>> Ilie Năstase, suspendarea drastică a Simonei Halep și comparația cu cazul Sharapovei

>> Patrick Mouratoglou, după verdictul în cazul Simonei Halep: „Mare păcat. Sper că TAS va vedea adevărul”

>> Mesajul misterios al Serenei Williams după suspendarea de 4 ani primită de Simona Halep

>> Ion Ion Țiriac, răspuns acid după postarea Serenei Williams: „Ce fac acești steroizi, 'campioano'?”

​>> ITIA, detalii despre implicarea lui Darren Cahill în procesul Simonei Halep