Suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv cu Roxadustat la US Open 2022, Simona Halep a apărut pe lista jucătoarelor înscrise la ediția din acest an a turneului de Grand Slam, iar motivul ar putea fi un pasaj de regulament.

Simona HalepFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Regulamentul WTA și cum poate reveni Simona Halep pe teren

Conform jurnalistului Daniel Radu, o jucătoare care execută o perioadă de suspendare nu poate să fie înscrisă automat la turneele de Grand Slam.

Astfel, există două posibile variante pentru care românca ar putea reveni cât mai curând pe teren:

  • suspendarea provizorie i-a fost ridicată definitiv

  • sau a primit o suspendare mai mică de un an de zile.

În cazul unui verdict favorabil Simonei Halep, este de așteptat ca ITIA să se adreseze Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„În conformitate cu Regulile de Integritate, o jucătoare care execută o perioadă de ineligibilitate sau suspendare provizorie în temeiul TADP sau TACP, după caz, nu este eligibilă să participe la un turneu sau să fie înscrisă automat într-un turneu WTA 1000 Mandatory sau de Grand Slam, care va avea loc în perioada ei de ineligibilitate sau suspendare provizorie.

Dacă o jucătoare contestă suspendarea ei provizorie în temeiul TADP sau TACP, după caz, ea poate rămâne pe listele de înscriere pentru orice turneu WTA la care a participat înainte de data intrării în vigoare a suspendării provizorii până la termenul limită de înscriere pentru calificările acestor turnee WTA, moment în care jucătoarea va fi retrasă automat din turneul sau turneele WTA respective, dacă este încă ineligibilă”, se arată la pagina 19 din regulamentul WTA.

După suspendarea din octombrie 2022, Simona Halep nu a fost înscrisă automat pe lista jucătoarelor de la Australian Open, Roland Garros sau Wimbledon.

De știut:

  • Cazul Simonei este judecat în aceste momente de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

S-ar putea să te intereseze și:

>> Sport Resolutions și ITIA, detalii despre procesul Simonei Halep - Ce urmează pentru fosta lideră WTA

>> Simona Halep, șocată după ce procesul în cazul ei de dopaj a fost amânat din nou

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

>> Irina Begu ia atitudine în cazul de dopaj al Simonei Halep