Novak Djokovic a triumfat la Roland Garros 2023 și a preluat ștafeta în ierarhia titlurilor de Grand Slam (23 de trofee majore). Discuțiile despre GOAT (cel mai bun din toate timpurile) s-au înmulțit după performanța sârbului de la Paris, iar Ilie Năstase are un punct de vedere aparte în acest subiect sensibil.

Novak DjokovicFoto: JEAN CATUFFE/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Roger Federer, cel mai mare jucător din istorie - Sondaj

Mai grele cele 14 Roland Garrosuri ale lui Nadal decât cele 23 totale ale lui Djokovic, spune Ilie Năstase

Într-un interviu pentru GSP.ro, Năstase vorbește despre lupta de la vârful ierarhiei titlurilor de Grand Slam, acolo unde Djokerul tocmai l-a devansat pe Rafa.

„Nu cred că e o luptă, nu cred că e o luptă personală între el (n.r. Djokovic) și Nadal. Nu văd lucrul ăsta. Așa s-a întâmplat, nu? Putea fi invers, putea să fie Nadal cu 23. Sunt acolo amândoi, apropiați unul de altul. Mai contează acum că a luat unul în plus?

Pentru Djokovic contează, dar eu nu cred că Nadal e gelos pe lucrul ăsta. Altcineva ar trebui să fie gelos pe el, că a luat de 14 ori Roland Garros. Mai grele (n.r. greu de cucerit) sunt alea 14 decât cele 23 ale lui Djokovic.

Ca să știți și voi, să câștigi pe zgură de 14 ori la Roland Garros?! Nu cred că se mai naște alt jucător care să facă treaba asta” - Ilie Năstase, pentru sursa citată.

Timpul îi face uitați pe toți marii campioni: Borg, Laver, Sampras, Agassi

În continuarea discursului său, Ilie Năstase mai spune că timpul se așterne peste toate rezultatele, indiferent cât ar fi de strălucitoare. Mari campioni precum Bjorn Borg, Rod Laver, Pete Sampras și Andre Agassi fiind deja aproape uitați de multă lume (în comparație cu rezultatele fantastice ale contemporanilor Federer, Nadal și Djokovic).

„Sunt toți acolo, e și Federer. Să nu-i uităm și pe cei de dinainte, pe Borg, pe Rod Laver, care a făcut de două ori Slam-ul calendaristic, pe Sampras. Sau alții, pe care noi i-am uitat. Agassi, de exemplu. Și alții.

Se uită lucrurile acestea, dar copiii și chiar și ăia mai în vârstă se uită doar la cine e campion la ora actuală. Bănuiesc că și la fotbal e la fel. Pele era apreciat pe timpul lui, Cruyff era apreciat pe timpul lui, la fel Maradona, acum e Messi, nu?

Eu pot să compar, că i-am văzut pe toți și am jucat cu mulți dintre ei, dar eu nu cred că ei fac treaba asta, cred că mai mult presa și sponsorii întrețin treaba asta cu Grand Slam-urile. Așa, și? Va fi uitat Djokovic cu aceste 23 cum au fost uitați și ceilalți! Și el va fi uitat!

Putem să stăm să ne uităm doar la recorduri când deschidem ziarul sau revista de sport, dar nu putem să-l uităm pe Nadal, n-avem cum! Sau pe Federer, chiar dacă se retrag. O să-i vină rândul și lui Djokovic, nu?” - Ilie Năstase.

Câte Grand Slamuri va mai câștiga Novak Djokovic

Ajuns la 36 de ani, Nole pare să fi descoperit cumva secretul tinereții veșnice din sport. Djokerul îi domină fizic pe adversarii săi mai tineri și cu 10-15 ani.

„Nu știu câte Slamuri mai ia Djokovic. Nimeni nu știe, cred că nici el nu știe câte mai ia. Să vedem cât mai joacă, că are și el 36 de ani.

Pe la 38, poate chiar 39 de ani, începe să ți se ducă puțin din vlagă, din forță. Federer a ținut mai mult. Acum, depinde și ce va mai juca Djokovic. Dacă joacă doar turnee de Grand Slam, va avea șansa să nu obosească” - Ilie Năstase.

În vârstă de 76 de ani, Ilie Năstase a fost primul număr 1 ATP (de la introducerea clasamentului existent și astăzi). A câștigat 64 de turnee în carieră, două dintre acestea fiind de Grand Slam (US Open 1972 și Roland Garros 1973). A mai fost finalist în două rânduri la Wimbledon (edițiile din 1972 și 1976).

Mai are, printre altele, trei Grand Slamuri la dublu (Roland Garros 1973, Wimbledon 1973 și US Open 1975) și alte două la dublu mixt (1970 și 1972).

>> Titlul 23 de Grand Slam al lui Djokovic nu a schimbat nimic: „Federer este cel mai mare din toate timpurile”

Ierarhia titlurilor de Grand Slam câștigate

1 Novak Djokovic 23

2 Rafael Nadal 22

3 Roger Federer 20 etc.

>> Tenisul va fi ok fără Federer, Nadal și Djokovic