Novak Djokovic (36 de ani) este campion la Roland Garros 2023, succes care-l ajută pe sârb să rescrie istoria tenisului: Djokerul a ajuns la 23 de titluri de Grand Slam, performanță unică (l-a devansat pe Nadal - 22). Finala de pe Chatrier contra lui Casper Ruud a fost una cu adevărat complicată pentru Nole doar în primul set (unul adjudecat în tiebreak), dar apoi a curs liniștită spre un deznodământ anticipat (6-3, 7-5).

Novak DjokovicFoto: Thibault Camus / AP / Profimedia

De știut:

  • Novak Djokovic a trecut pentru prima dată în carieră pe primul loc în ierarhia titlurilor de Grand Slam. Cu 23 de trofee majore, sârbul l-a devansat pe Rafael Nadal (22). Pe trei se găsește Roger Federer (20 - retras din tenis).
  • Este titlul cu numărul 94 din palmaresul Djokerului, dintre aceste turnee câștigate 23 fiind de Grand Slam.
  • Djokovic este primul jucător din istoria tenisului care reușește să câștige de cel puțin trei ori fiecare turneu de Grand Slam.
  • De asemenea, Nole a câștigat de cel puțin două ori toate cele 9 turnee de categorie Masters (ATP 1000).

Novak Djokovic vs Casper Ruud 7-6(1), 6-3, 7-5 în finala de la Roland Garros 2023

(7-5) Nole nu ratează momentul, este inspirat și se impune fără emoții în gameul de serviciu. Djokerul este campion pentru a treia oară la Roland Garros - Titlul cu numărul 23 din palmaresul sârbului. Finala de pe Philippe Chatrier a durat trei ore și 13 minute.

(6-5) Djokovic simte momentul: atacă cu forehandul în cross, stă aproape de baseline și domină un game (câștigat la zero) care îi aduce breakul.

(5-5) Ce presiune? Nole servește impecabil și câștigă la pas un game în care a arătat multă agresivitate.

(4-5) Se joacă acest set de 42 de minute, iar Casper trece încă o dată în avantaj. Nole va urma la serviciu, poate fi ceva presiune pentru marele favorit la victorie.

(4-4) Ruud are o bună oportunitate la 0-30, dar banda fileului este de partea lui Djokovic. Sârbul simte momentul mai dificil, apasă pe accelerație și câștigă toate punctele care s-au mai jucat în game.

(3-4) Fără breakuri până la acest punct al manșei. Casper evită problemele și închide la timp gameul de serviciu.

(2-3) Ruud se menține în față în setul al treilea: a câștigat, nu neapărat fără ceva bătăi de cap, gameul de serviciu.

(1-2) Setul al treilea a început cu gameuri câștigate în spatele serviciului. Ceva emoții au fost pentru Ruud: a fost nevoit să salveze o minge de break în jocul cu numărul trei. Nordicul se află momentan în avantaj, scor 2-1.

(6-3) Djokovic nu lasă nicio urmă de îndoială: servește bine, controlează punctele și închide setul cu un backhand câștigător în lungul liniei.

(5-3) De la 15-40, Ruud are o revenire importantă: salvează mingile de break și își câștigă serviciul, amânând deznodământul manșei.

(5-2) Ruud a început bine gameul de retur, a condus pe tabelă, dar dintr-o dată a comis mai multe erori consecutive. Brațul i-a tremurat nordicului, iar Nole a refăcut diferența de trei gameuri din setul al doilea.

(4-1) Casper Ruud este tot mai departe de jucătorul incisiv din prima parte a setului de debut. Limbajul corpului îl trădează: nu știm cât mai crede norvegianul într-o victorie în aceste momente... De cealaltă parte, Nole este pe viteză de croazieră.

(3-0) Nole nu îi lasă lui Casper vreo șansă pe propriul serviciu, iar tabela este tot mai mult în favoarea sârbului. Multiplul campion de Grand Slam s-a distanțat deja la 3-0.

(2-0) Simțind momentul favorabil (1-0), Djokovic pune presiune de la retur și ajunge să aibă două mingi de break. Norvegianul le salvează, dar în cele din urmă nu poate evita breakul adversarului. Nole pare intrat serios pe modul „turbo”: returnează tot și face fantastic tranziția din defensivă în ofensivă pe prima minge mai slabă venită din terenul opus.

(7-6(1)) Djokovic este de neoprit atunci când tensiunea este tot mai mare. Nole judecă perfect toate momentele importante din tiebreak, este inspirat de la fileu (ceea ce nu se poate spune despre Ruud), iar tiebrekul îi revine categoric, scor 7-1. Primul set a durat 81 (!) de minute.

(6-6) Nole nu resimte presiunea momentului (la câtă experiență are...), își câștigă serviciul și mută primul set în tiebreak.

(5-6) Nole arată primele semne de nervozitate după o ratare: strigă înspre loja sa, iar după ce Ruud trece din nou în avantaj (5-6) se ceartă și cu arbitrul Damien Dumusois.

Mare parte din publicul de pe Chatrier îl susține pe Casper Ruuud, outsiderul din această finală.

(5-5) Nole iese cu bine dintr-un game în care a fost condus cu 30-0. Agresiv, fostul lider ATP își câștigă serviciul și împinge primul set în prelungiri.

(4-5) Ruud salvează o minge de break și după un game echilibrat reușește să rupă seria câștigătoare a lui Nole. Sârbul se oprește la trei gameuri la rând, iar mai devreme a fost nevoit să treacă și peste o căzătură (nu i-a alunecat cum trebuie piciorul drept). Nu sunt însă urmări fizice pentru Djokovic.

(4-4) După ce salvează o minge de break, Djokovic continuă cursa de urmărire și restabilește egalitatea. Sârbul pare să se obișnuiască tot mai mult cu ruperile de ritm propuse de adversar (mingi înalte, sliceuri, scurte).

(3-4) Cel mai frumos raliu de până acum al finalei îi revine lui Nole, după ce Casper ratează un smash din apropierea fileului. Djokerul pare tot mai aproape de nivelul său optim, cu toate că încă face unele greșeli necaracteristice. De la 1-4, sârbul vine aproape, la 3-4, și urmează la serviciu. Avantajul breakului s-a evaporat pentru norvegian.

(1-4) Ruud are încă un game solid de serviciu, iar Nole se dezechilibrează după un backhand ratat în lungul liniei. În acest debut de meci, sârbul pare jucătorul mai copleșit de importanța finalei. Are însă destul timp pentru a-și reveni.

(0-3) Startul de meci îi aparține în mod surprinzător lui Ruud. Norvegianul arată multă răbdare, returnează aproape mereu o minge în plus, iar cel care greșește mai mult este marele favorit.

(0-2) După un prim game câștigat de norvegian de la lansare (0-1), Novak Djokovic este nevoit să salveze două mingi de break. Ruud stă bine în schimburi, lovește cu multă adâncime, iar Nole este nevoit să vină cu mingi aspre pentru a prelua controlul. Djokerul nu mai poate face nimic la a treia șansă de break a adversarului, iar Casper produce primul break al finalei (Nole a ratat un smash).

A început finala masculină de la Roland Garros 2023.

Cei doi jucători au intrat pe Philippe Chatrier.

De știut:

  • De-a lungul timpului, Djokovic și Ruud (24 de ani) s-au întâlnit de 5 ori, victoria revenindu-i de fiecare dată sportivului din Serbia. Mai mult decât atât, norvegianul nu a reușit până acum să câștige vreun set împotriva lui Novak.

2023, Roland Garros: 7-6(1), 6-3, 7-5 pentru Nole

2022, Turneul Campionilor: 7-5, 6-3 pentru Nole

2022, Mastersul de la Roma: 6-4, 6-3 pentru Nole

2021, Turneul Campionilor: 7-6(4), 6-2 pentru Nole

2020, Mastersul de la Roma: 7-5, 6-3 pentru Nole

  • Pentru Ruud aceasta este a treia finală de Grand Slam, după cele pierdute la Roland Garros 2022 (împotriva lui Nadal) și US Open 2022 (cedată în fața lui Alcaraz).