ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) vorbește despre „neregularități” în pașaportul biologic al Simonei Halep. Acuza vine cu doar câteva zile înainte de audierea sportivei, una care ar urma să aibă loc pe 28 mai. Firicel Tomai, fost antrenor al dublei câștigătoare de Grand Slam, spune că sunt mai multe lucruri ciudate în comunicatul ITIA.

Simona HalepFoto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Simona Halep și noua acuzație de dopaj - Ce scrie presa internațională

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

Firicel Tomai și pașaportul biologic al Simonei Halep: „De ce ITIA a ieșit tocmai acum cu informațiile?”

Fost antrenor al Simonei Halep între 2008 și 2012, Firicel Tomai vorbește pe larg despre comunicatul de presă lansat de ITIA cu privire la unele „neregularități” din pașaportul biologic al sportivei.

„Toată lumea încearcă să afle adevărul. Simona spune că deţine adevărul, ceilalţi vor să demonstreze contrariul, dar finalul nu are loc. Este foarte greu de spus în condiţiile astea. De ce n-au ieşit până acum?

Acest paşaport a fost analizat în urmă cu câteva luni şi a fost curat. De ce acum? Informaţiile şi realitatea o ştiu cei din acel sistem. Eu ştiu că avea săptămâna viitoare termenul (n.r. 28 mai).

Paşaportul biologic a fost la îndemână lor până acum. Se fac analize de urină şi din sânge pe o perioadă mai lungă de timp. Vin şi acasă, iau probele astea şi urmăresc pe termen lung parametri din sânge.

În măsura în care se modifică fără motiv se consideră că ai folosit substanţe care să îţi crească rezistenţa şi capacitatea de efort. Există susţinătoare care nu sunt aprobate oficial, dar poți să le foloseşti o lună de zile şi mergi la turneu mai musculos.

Joci turneul de două săptămâni şi chiar dacă îţi mai scade capacitatea de efort, tot eşti avantajat. E ca şi cum mergi la munte. Creşti hemoglobina, apoi când revii la normal, iar scade.

În momentul în care sângele este monitorizat, sub control, o să se vadă aceste variaţii şi atunci vor vedea că poţi să foloseşti şi extra-sezon anumite chestii. De aia se urmăreşte sângele” - Firicel Tomai, pentru Fanatik.

Cum prevede Firicel Tomai că se va încheia disputa dintre Simona Halep și ITIA

Firicel Tomai vorbește despre lucrurile ciudate care se întâmplă în ultima perioadă în legătură cu procesul Simonei Halep.

Fostul antrenor al Simonei spune că dacă sportiva este nevinovată se va ajunge cel mai probabil la o înțelegere între cele două părți.

„Sunt nişte lucruri ciudate care se întâmplă pe partea cealaltă a Simonei, adică cei care se ocupă de procese. Dacă tot este cineva vinovat, de ce nu o decapitezi, de ce nu îi dai finalul? Dacă nu este vinovată, probabil se va ajunge la o înţelegere de ambele părţi.

Este greu. Mă îndoiesc că o agenţie de acest gen dacă te-a prins, încearcă să te scape. Ei se mândresc cu trofeul Simona Halep. Pentru ei, Simona este un trofeu. Noua şefă anti-doping are mai multe nume pe care le-a depistat, iar pentru ei este o mândrie, că îşi spun că sunt eficienţi”, a concluzionat Firicel Tomai pentru Fanatik.

Ce este mai precis un pașaport biologic

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP) este cel care monitorizează anumite „variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

„Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA, conform News.ro.

Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic antidoping cu următorul scop:

  • de a identifica sportivii care necesită atenţie suplimentară printr-o interpretare inteligentă şi în timp util a datelor din paşaport. ABP oferă informaţii valoroase care pot fi utilizate pentru a direcţiona mai eficient activităţile antidoping, cum ar fi testarea ţintă sau investigaţiile
  • de a urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) în conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial antidoping (Cod).

Audierea Simonei Halep în procesul de dopaj, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

>> De ce ultima acuzație adusă Simonei Halep stârnește controverse