​La luni bune după ce Simona Halep a picat un test antidoping la US Open 2022, ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) vine cu o nouă acuză în cazul fostei lidere WTA. Vorbim despre „neregularități” în pașaportul biologic.

Simona HalepFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Reacția vehementă a Simonei Halep după ce a fost acuzată de ITIA de o nouă încălcare a programului antidoping

  • Programul pentru pașapoartele biologice ale sportivilor colectează și compară datele (analizele periodice ale sângelui) pentru a identifica discrepanțe în timp, care pot sugera un posibil dopaj, scrie BBC.

Cazul Simonei Halep: ITIA spune că sunt neregularități, ANAD zice că totul a fost în regulă

Pașaportul biologic a fost introdus în tenis în 2014 și este folosit de structurile antidoping pentru a monitoriza în timp variabilele din sângele unui sportiv.

Mai concret, avem de-a face cu valorile măsurate din sângele unui sportiv, iar dacă acești indicatori ies din limita normalului atunci se ajunge la „neregularități în pașaportul biologic”.

Acesta este primul semnal că sportivul ar fi putut apela cumva la substanțe interzise.

Interesant este faptul că ITIA vorbește despre aceste „neregularități” din pașaportul biologic al Simonei Halep, dar ANAD (Agenția Natională Anti-Doping) a precizat în urmă cu mai multe luni (n.r. în luna octombrie a lui 2022) că nu au fost probleme în acest sens.

„Nu a fost cazul Simonei” (n.r. despre neregularități în pașaportul biologic), a spus la acel moment Gabriela Andreiașu, directorul ANAD, pentru gsp.ro.

Ce este mai precis un pașaport biologic

Paşaportul Biologic al Sportivului (ABP) este cel care monitorizează anumite „variabile biologice” care dezvăluie indirect efectele dopajului, se arată pe site-ul oficial al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

„Principiul fundamental al Paşaportului Biologic al Sportivului (ABP) este de a monitoriza în timp anumite variabile biologice care dezvăluie indirect efectele dopajului mai degrabă decât să încerce să detecteze substanţa sau metoda de dopaj în sine”, precizează WADA, conform News.ro.

Organizaţiile antidoping pot integra paşaportul biologic în cadrul mai larg al unui program puternic antidoping cu următorul scop:

  • de a identifica sportivii care necesită atenţie suplimentară printr-o interpretare inteligentă şi în timp util a datelor din paşaport. ABP oferă informaţii valoroase care pot fi utilizate pentru a direcţiona mai eficient activităţile antidoping, cum ar fi testarea ţintă sau investigaţiile
  • de a urmări posibilele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) în conformitate cu articolul 2.2 (Utilizarea sau încercarea de utilizare de către un sportiv a unei substanţe interzise sau a unei metode interzise) din Codul mondial antidoping (Cod).

Audierea Simonei Halep în procesul de dopaj, una posibilă în data de 28 mai

În amintitul interviu pentru Tennis Majors, Simona a precizat la un moment dat că are programată o audiere în data de 28 mai, însă ITF, care deja i-a respins şi dovezile şi solicitarea de ridicare a suspendării provizorii, poate cere anularea audierii. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la acel moment.

ITIA precizează etapele care sunt urmate de obicei în astfel de cazuri de dopaj: testul /probe trimise la un laborator / rezultatele analitice raportate / rezultatele analizate / jucătorul este contactat / suspendarea provizorie / învinuirea sportivului / răspunsul jucătorului / jucătorul recunoaște în totalitate / jucătorul recunoaște doar parțial / decizie și sancțiune / jucătorul neagă / tribunal / decizie și sancțiune tribunal / recurs.

De știut:

  • Cazul Simonei va fi judecat de către Sport Resolutions, tribunal independent din Londra care gestionează dosarele de dopaj din sportul alb.
  • Totuși, în cazul în care nevinovăția nu va putea fi dovedită, Simona mai are o cale de atac: Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.