Cazul Peng Shuai este departe de orice rezolvare, însă revenirea turneelor feminine de tenis în China se va produce oricum în acest sezon. WTA a renunțat la sancțiunea dictată, iar un personaj din interiorul circuitului mondial explică ceea ce intuiam cu toții: nevoia de bani a dus la această decizie controversată.

Circuitul WTAFoto: Independent Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Context:

În noiembrie 2021, Peng îl acuzase pe fostul vicepremier chinez Zhang Gaoli de agresiune sexuală, într-o postare pe rețelele de socializare care a fost rapid eliminată de pe internet. Ulterior, ea a negat că ar fi făcut această acuzație.

Au existat campanii întregi (multe jucătoare din WTA s-au implicat) care au cerut chinezilor dreptate și adevăr în cazul Peng Shuai, dar încetul cu încetul vocile au devenit tot mai fără vlagă.

Deși arată ca „niște proști”, conducătorii din WTA nu au de ales din punct de vedere financiar

Episodul de agresiune sexuală pe care Peng Shuai l-a invocat în noiembrie 2021 a dus la anularea tuturor turneelor WTA din China.

Așa cum am mai scris, decizia poate fi ușor atacată ținând cont de faptul că în China a existat până recent strategia „zero Covid-19”, iar evenimentele oricum nu ar fi putut avea loc pe teritoriul țării asiatice (a se vedea exemplul din Formula 1, acolo unde MP al Chinei nu va avea loc în acest an, fără ca FIA să aplice vreo interdicție asiaticilor).

Întrebat fiind despre hotărârea WTA de a reveni în China, Tomas Petera (52 de ani - organizatorul turneului de la Ostrava) a lămurit unele aspecte.

Reprezentantul turneului de categorie WTA 500 a spus lucrurilor pe nume: forul care se ocupă de destinul tenisului feminin mondial a luat această decizie din nevoia acută de bani.

Dacă cei mai mulți dintre fani au criticat decizia arătând cu degetul către China și lipsa ei totală de transparență în cazul Shuai Peng, Petera spune că nu ar trebui să fim foarte surprinși de măsura WTA de a reveni la turneele asiatice.

„Cred că cei din conducere nu au avut efectiv de ales. Este vorba de bani, iar WTA nu are bani. Așa că au decis să revină, chiar dacă arată ca niște proști având în vedere evenimentele care s-au întâmplat” - Tomas Petera, într-o intervenție pentru Tenisportal.

China, o fabrică de bani pentru WTA

China a devenit din sezonul 2015 un important partener al WTA. Pe lângă turneele multe care au loc în această țară, trebuie amintit și faptul că în 2018 WTA a semnat un contract important pe zece ani pentru găzduirea Turneului Campioanelor la Shenzhen.

În 2019, Ashleigh Barty, retrasă între timp din sportul de performanță, a primit un premiu de 4,4 milioane de dolari după ce a cucerit Turneul Campioanelor de la Shenzhen.

Este în continuare cel mai mare cec încasat vreodată în istoria tenisului (atat feminin, cât și masculin) pentru câștigarea unei competiții. Nici măcar turneele majore (cele de Grand Slam) nu pot oferi (momentan) o asemenea rețetă financiară.

Conform Federației Internaționale de Tenis, China se putea lăuda în 2021 cu nu mai puțin de 50.000 de terenuri de tenis și cu aproximativ 20 de milioane de jucători legitimați în toată țara (a doua după SUA).

China are în acest moment cinci sportive în TOP 100 WTA: Qinwen Zheng (locul 24), Shuai Zhang (28), Lin Zhu (39), Xinyu Wang (60) și Xiyu Wang (65).