Aryna Sabalenka a afirmat luna trecută că își dorește „să fie pace în toată lumea” și a spus că jucătoarele din Rusia și Belarus nu au nicio vină pentru războiul din Ucraina, iar declarațiile campioanei de la Australian Open au fost comentate de președintele Aleksandr Lukașenko.

Aryna SabalenkaFoto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Război în Ucraina, ziua 409. Toate evenimentele de sâmbătă sunt LiveText pe HotNews.ro.

Aryna Sabalenka l-a supărat pe Aleksandr Lukașenko prin duble greșeli, nu prin declarațiile privind războiul din Ucraina

Lukașenko a afirmat că Occidentul este responsabil pentru conflict, opinie care nu este împărtășită de organismele de conducere ale tenisului, jucătorii din Rusia și Belarus fiind obligați să concureze sub steag neutru.

Președintele Belarusului a glumit spunând că Sabalenka l-a supărat prin numărul mare de duble greșeli comise, nu prin declarațiile făcute cu privire la războiul din Ucraina.

„Și eu sunt împotriva războiului. Dar de ce ai nevoie de o declarație scrisă din partea unui sportiv că este împotriva războiului? Nu am nicio problemă cu cei care spun că sunt împotriva războiului. Nu am declanșat noi acest război.

Dar dacă atletul nostru, de exemplu, Maksim Nedasekau, un săritor în înălțime, dacă vine și face performanță și, în acest moment, nu are steagul nostru, vom simți mai puțină mândrie pentru el, sau ce?

Sau Aryna Sabalenka. A câștigat Australian Open, a învins-o pe Rybakina, vă amintiți? Recent a fost învinsă de Rybakina (în finala Indian Wells), apoi a pierdut în fața cuiva în sferturi la Miami (n.r. Sorana Cîrstea) sau unde sunt ele acum. Toți știm asta.

Dacă Sabalenka a concurat sub steag neutru nu e nicio problemă pentru noi, pentru că lumea știe oricum că e din Belarus. Felicitări că ai câștigat, Sabalenka. În schimb, de ce ai pierdut ultimul meci? Șase duble greșeli, abia ai pus mingea în teren (n.r. glumește). O să discut cu ea despre asta.

Subliniez faptul că ei promovează acest război. Ei l-au început. Lucrurile mari se văd de la distanță. Am schițat doar puțin motivele acestui conflict, dar mai târziu o să vă dau motive mai multe și mai semnificative. Împreună cu Putin vom demonstra lumii că nu noi suntem agresorii.

Nu vreți ca noi să concurăm sub steagul nostru, bine, vom îndura. Cu toate că este un lucru urât, cel mai urât. De ce voi sunteți sub drapel și noi nu?” - Aleksandr Lukaşenko, citat de TennisWorldUSA.

Organizatorii de la Wimbledon au interzis participarea sportivilor din Rusia și Belarus la ediția din 2022 a Grand Slamului londonez, însă aceștia vor putea juca în acest an ca „neutri” şi respectându-se anumite condiţii.

>> A doua jucătoare a lumii din WTA și războiul din Ucraina: „Atât de multă ură în vestiare”

Lesia Tsurenko a refuzat recent să joace contra Arynei la Indian Wells. Sportiva din Ucraina a pus totul pe seama unui atac de panică după o discuție cu șeful WTA despre războiul din țara sa. Sabalenka a vorbit la o conferință de presă despre acest incident și a spus, printre altele, că sportivii din Rusia și Belarus nu au nicio vină pentru tot ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

>> Lidera WTA și decizia care ar fi trebuit luată de la început cu jucătorii de tenis din Rusia și Belarus