Iga Swiatek se află într-un moment de pauză competițională după ce a fost nevoită să declare forfait de la turneul WTA 1000 de la Miami. Întrebată de jurnaliștii de la BBC despre subiectul acceptării sportivilor din Rusia și Belarus în tenisul mondial, poloneza spune că sportul alb a ratat ocazia de a transmite un mesaj puternic către Moscova.

Iga SwiatekFoto: Sydney Low/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> A doua jucătoare a lumii din WTA și războiul din Ucraina: „Atât de multă ură în vestiare”

Iga Swiatek crede că rușii și belarușii ar fi trebuit interziși în tenis de la startul războiului din Ucraina

Swiatek este de părere că tenisul ar fi trebuit să transmită un mesaj cât se poate de clar împotriva războiului din Ucraina, iar acest lucru ar fi fost sinonim cu interzicerea totală a sportivilor din Rusia și Belarus din circuitul mondial.

Organizatorii de la Wimbledon au cedat presiunilor și i-au acceptat pe jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus la ediția din 2023 a Grand Slamului de la All England Club. Totul se va face sub drapel neutru.

„Suntem doar sportivi, o mică bucată din lume, dar sportul este destul de important şi sportul a fost întotdeauna folosit pentru propagandă.

Tenisul, de la început, se putea descurca ceva mai bine, arătând tuturor că jucătorii de tenis sunt împotriva războiului” - spune Iga Swiatek într-un interviu acordat BBC.

„Tenisul nu a mers chiar în acest mod, dar acum ar fi destul de nedrept pentru jucătorii ruşi şi belaruşi să facă asta, pentru că această decizie (n.r. de a-i interzice total de la turnee) trebuia luată acum un an.

Nu este vina lor că au un astfel de paşaport, situaţia lor este destul de complicată şi le este greu să vorbească cu voce tare despre asta.

Pe de altă parte, toţi avem un anumit impact şi orice ar ajuta la oprirea agresiunii ruse. Ar trebui să mergem în acest sens în ceea ce priveşte deciziile pe care le iau federaţiile”, a completat Swiatek, citată de Agerpres.

>> Război în Ucraina, ziua 407: Evenimentele de joi sunt LiveText pe HotNews.ro.