Războiul din Ucraina i-a afectat pe toți sportivii ruși, majoritatea organizațiilor sportive alegând să interzică participarea acestora la competițiile importante. În urma acestor decizii, Daria Kasatkina a afirmat că vrea să reprezinte Elveția, iar Kazahstanul a anunțat că numeroși tenismeni ruși au depus cerere de schimbare a cetățeniei.

Tenis de campFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Peste 30 de tenismeni ruși au solicitat să reprezinte Kazahstanul

Yuriy Polskiy, vicepreședintele Federației de Tenis din Kazahstan, a precizat că peste 30 de jucători ruși au depus cerere pentru a juca sub culorile Kazahstanului.

„Până astăzi, au existat mai mult de 30 de cereri, dar numărul e în creștere. Sunt în mare parte copii, de la 12 ani în sus. Există și profesioniști, jucători adulți care ar dori să facă un astfel de transfer. Dar nu toți pot, pentru că dacă ai jucat pentru echipa națională de seniori a unei țări, în Cupa Davis sau în Cupa Billie Jean King, nu poți juca pentru o altă țară. Acest lucru este interzis de regulamentul Federației Internaționale de Tenis.

Suntem colegi, există respect și cooperare în multe privințe. De exemplu, când s-a întâmplat această situație cu Ucraina și Rusia, am oferit posibilitatea atât rușilor, cât și ucrainenilor să se antreneze în Kazahstan, pe terenurile noastre, în mai multe orașe. Au venit, au organizat cantonamente de pregătire, au participat la turnee. Există această interacțiune. Kazahstanul a fost întotdeauna neutru, noi suntem pentru prietenie, pentru pace între țări” - Yuriy Polskiy, citat de Eurosport.

Elena Rybakina a câștigat Wimbledon „pe baza propriului efort”

Polskiy a vorbit și despre Elena Rybakina, sportivă care a reprezentat Kazahstanul în ultimii ani, chiar dacă s-a născut la Moscova. Acesta a afirmat că jucătoarea a reușit să câștige pe cont propriu Wimbledon 2022 și că meritele nu îi aparțin Federației (Rusia numise aceasta realizare „o victorie uimitoare pentru tenisul rusesc”).

„Poziția noastră nu se schimbă, chiar dacă la un moment dat a fost privită altfel. Rybakina nu era considerată un talent în Rusia, nu avea niciun sprijin. Iar noi am ajutat-o și am crezut în ea. Dar, ceea ce a realizat, a făcut-o pe baza propriului efort și prin talent, cu multă muncă și ajutor din partea antrenorului și a părinților ei. Aceasta este realizarea ei. Nu este 'produsul nostru', nu este ceva ce se produce într-o fabrică, pe o linie de producție. Nu oricine poate deveni campioană la Wimbledon, acesta este succesul ei” - Yuriy Polskiy.

S-ar putea să te mai intereseze și:

Scandalul ia amploare: Jucător rus de Top 10 ATP ia în considerare schimbarea cetățeniei

Daria Kasatkina, atacată dur în Rusia de un politician după ce i-a îndemnat pe sportivii din țara sa să-și schimbe cetățenia

Daria Kasatkina și momentul de sinceritate: Recunoaște că este lesbiană și îi îndeamnă pe tinerii ruși să-și schimbe cetățenia