Novak Djokovic, ​liderul clasamentului ATP nu va beneficia de vreun tratament preferenţial în vederea participării la Australian Open, a asigurat premierul Scott Morrison, potrivit skynews.com.au.

Novak DjokovicFoto: Marco Alpozzi / LaPresse / Profimedia

Morrison a spus că Djokovic va fi supus aceloraşi reguli ca orice altă persoană care doreşte să vină în Australia: "Acele decizii sunt luate de oficiali medicali şi de alţi oficiali, nu de politicieni".

Deşi regulile privind participarea la Australian Open sunt clare - doar jucătorii vaccinaţi şi cei cu scutiri medicale vor avea acces - s-a speculat faptul că Djokovic ar putea să fie încadrat la excepţii medicale de la vaccinare.

Miercuri, vicepremierul statului Victoria, James Merlino, a negat şi el informaţiile potrivit cărora deţinătorul trofeului de la Australian Open ar putea primi o scutire medicală.

"Sunt reguli, scutirile medicale sunt doar atât, nu sunt o modalitate de a evita regulile pentru jucătorii de tenis privilegiaţi. Este o scutire medicală în circumstanţe excepţionale, dacă ai o afecţiune acută. Aşadar, părerea mea şi a tuturor cetăţenilor statului Victoria, precum şi aşteptările lor sunt că toţi cei care participă la Australian Open, jucătorii, spectatorii, personalul, oficialii, toată lumea este complet vaccinată", a spus Merlino.

Premierul a susţinut afirmaţiile lui Merlino, întărind, joi, faptul că niciun jucător nu va primi un tratament special.

"El va urma aceleaşi reguli ca oricine altcineva. Nu există reguli speciale pentru jucătorii de tenis sau pentru oricine altcineva", a spus Morrison.

Speculaţiile cu privire la participarea lui Djokovic la Australian Open s-au amplificat după ce a fost anunţat înechipa Serbiei pentru Cupa ATP de la Sydney, competiţie care deschide sezonul 2022.

Şeful federaţiei Tennis Australia, Craig Tiley, a spus că numărul unu mondial cunoaşte şi înţelege cerinţele de participare.

"Au existat multe speculaţii cu privire la poziţia lui Novak. El a remarcat acest lucru şi a spus public că este o chestiune privată pentru el, dar ne-ar plăcea să-l vedem pe Novak. Ştie că trebuie să fie vaccinat pentru a juca", a declarat Tiley.

Novak Djokovicfigurează pe lista jucătorilor înscrişi la Australian Open, primul Grand Slam al anului 2022, deşi nu este cunoscut încă dacă este vaccinat.

Djokovic a lăsat să planeze îndoiala cu privire la participarea lui la Australian Open, refuzând să spună dacă este vaccinat, condiţie impusă pentru intrarea în ţara de la Antipozi.

L'Equipe a intrat în posesia unui document, potrivit căruia jucătorii şi jucătoarele de tenis care au suferit de Covid-19 după 31 iulie pot participa la Australian Open. Aceste situaţii sunt considerate excepţii medicale, potrivit sursei citate.

Jucătorii au primit o informare de la organizatorii turneului cu privire la scutirile medicale de la vaccinare care le permit să concureze la primul Grand Slam din 2022, programat între 17 şi 30 ianuarie. Astfel, sportivii care nu sunt vaccinaţi sau nu sunt vaccinaţi cu schemă completă vor putea evolua la Australian Open cu un certificat de excepţie medicală.

Printre motivele excepţiilor medicale se numără un "eveniment advers grav atribuit unei prime doze de vaccin aprobat". Un eveniment este considerat grav dacă a dus la spitalizare sau a dus la o invaliditate/incapacitate semnificativă.

La categoria "scutiţi" de vaccinare intră şi cei care au fost infectaţi cu virsul Sars-CoV-2 după 31 iulie 2021. Scutirea medicală trebuie solicitată de urgenţă până vineri, cel târziu.

Novak Djokovic nu se încadrează în niciuna dintre situaţiile de mai sus, deoarece el a fost infectat în iunie 2020.