Jucătorii nevaccinați împotriva noului coronavirus nu vor putea participa la Australian Open, primul Grand Slam din 2022, a declarat Craig Tiley, directorul turneului, potrivit BBC Sport.

Teren de la Australian OpenFoto: australianopen.com

În ultimele luni a existat o confuzie în legătură cu această problemă, cu declarații contradictorii din partea unor politicieni australieni importanți.

Novak Djokovic, liderul clasamentului ATP și campion en-titre al competiției de la Melbourne, a refuzat să precizeze dacă este sau nu vaccinat împotriva Covid-19.

"Cea mai mare veste e că vom putea găzdui arene umplute la capacitate de 100%. Rafael Nadal, Serena Williams și Naomi Osaka vor fi aici, iar lista continuă. Intenția noastră e să aducem Australia laolaltă.

Ne așteptăm ca Novak Djokovic să vină. El a spus că tema vaccinării e privată pentru el, dar ne-a spus întotdeauna că Australian Open e evenimentul care îl împinge mai departe. El știe că va trebui să fie vaccinat pentru a putea juca. Ne-ar plăcea să îl avem aici" - Craig Tiley, directorul turneului de la Melbourne.

La sfârșitul lunii octombrie, 35% dintre jucătorii din circuitul ATP erau nevaccinați. WTA nu a furnizat încă rata de vaccinare din rândul jucătoarelor sale.

Consiliul WTA a trimiso scrisoare jucătoarelor în luna octombrie, în care a declarat că i s-a spus că toate sportivele vor putea călători la Melbourne. În scrisoare se preciza, de asemenea, că toate jucătoarele, indiferent de statutul de vaccinare, vor trebui să prezinte dovada unui test negativ în termen de 72 de ore de la plecare.

Cu toate acestea, Daniel Andrews, premierul statului Victoria, a declarat în octombrie că nu crede că un jucător de tenis nevaccinat va primi o viză pentru a intra în Australia.

Australia a avut unele dintre cele mai stricte restricții de călătorie și circulație în timpul pandemiei.

Jucătorii și oficialii care au călătorit pentru turneul din 2021 au fost nevoiți să treacă printr-o perioadă de carantină de 14 zile la sosirea în Australia. Unora nu li s-a permis să-și părăsească camerele după ce au fost detectate cazuri de coronavirus în zborurile lor, ceea ce i-a determinat să desfășoare antrenamente improvizate în camerele lor.

Australian Open va avea loc în perioada 17-30 ianuarie 2022 la Melbourne. Al doilea oraş ca mărime din Australia tocmai a ieşit din peste 260 de zile cumulate de lockdown.