​Tomas Ryde este deja istorie la naționala de handbal feminin a României, iar Alexandru Dedu (președintele FRH) a înaintat în mod oficial o listă cu patru antrenori. Un lucru e clar: viitorul selecționer al fetelor noastre va fi unul român.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dedu a precizat că analizează variantele oferite de Comisia Tehnică a Federației Române de Handbal.

"Cei nominalizaţi de Comisia Tehnică sunt români. E o listă de 4 antrenori care a fost sugerată de Comisia Tehnică. Trebuie să fie Master Coach sau cursant Master Coach. Ideal ar fi şi sper să se şi îndeplinească, e să fie un antrenor liber de contract sau să devină liber de contract şi să îşi dedice tot timpul echipei naţionale.

S-ar acorda mult mai multă atenţie echipei naţionale în scurtul timp care a rămas până la grupele de calificare şi am elimina foarte multe alte discuţii adiacente, care nu îşi au locul, legat de parti-pris-uri sau de interes.

E un lucru pe care eu îl caut. Domnul Roşca, domnul Pera, domnul Burcea şi domnul Vasile (n.r. Aurelian Roșca, Florentin Pera, Bogdan Burcea și Adrian Vasile)" - Alexandru Dedu, citat de Telekomsport.

Cine sunt cei 4 posibili selecționeri:

Aurelian Roșca (52 de ani): fără angajament în prezent. A trecut de-a lungul timpului la echipe precum Corona Brașov, SCM Craiova, HCM Baia Mare, CSM București. Între 2002 și 2005, el a fost antrenor secund al naționalei de senioare a României.

Florentin Pera (40 de ani): este în prezent antrenorul echipei SCM Râmnicu Vâlcea, campioana en-titre a României. A mai pregătit echipe precum U Reșița, Mureșul Târgu Mureș, Cetate Deva, Tomis Constanța, HCM Roman, U Cluj și Dunărea Brăila.

Bogdan Burcea (47 de ani): este în prezent antrenorul echipei SCM Craiova. A pregătit de-a lungul timpului echipe precum CS Elpides Drama, Panathlitikos Dramas, CS Craiova, Intercollege Panellinios, Stranda Ítróttarfelag, Hondbóltsfelagið Tjaldur, SCM Craiova și Corona Brașov. A mai fost secund la naționala României în perioada 2012-2015, iar din 2018 este secund la România Under 20.

Adrian Vasile (37 de ani): este în prezent antrenorul echipei CSM București și secund al naționalei de handbal feminin a Muntenegrului (viitoare adversară în Turneul Preolimpic). A fost antrenor secund la CSM București începând din 2014, iar din acest sezon este principal.

Alegerea FRH (indiferent care va fi ea) va aduce un nou selecționer român, ultimul fiind Gheorghe Tadici, în 2015.

Turneele preolimpice vor avea loc între 19-22 martie 2020, iar primele două clasate la fiecare din cele trei turnee se vor califica la Jocurile Olimpice din vara acestui an.

Cum arată cele trei grupe preolimpice:

Grupa 1 (gazdă Spania)

Spania

Suedia

Argentina

Senegal

Grupa 2 (gazdă Ungaria)

Rusia

Serbia

China

Ungaria

Grupa 3 (gazdă Muntenegru)

Norvegia

Muntenegru

România

Coreea de Nord

Ce a reușit România la CM din Japonia:

România - Spania 16-31

România - Senegal 29-24

România - Kazahstan 22-20

România - Muntenegru 26-27

România - Ungaria 28-27

România - Rusia 18-27

România - Suedia 22-34

România - Japonia 20-37