A fost nevoie de doar câteva minute pentru ca România să piardă controlul partidei cu Muntenegru. De la 4 goluri avantaj pentru tricolore (21-17), a urmat o serie de șapte reușite consecutive ale adversarelor (24-21), iar avantajul luat s-a dovedit a fi decisiv. Cristina Neagu (11 goluri) a făcut de toate pe teren: a marcat, s-a luptat în defensivă, a fost liderul echipei și a fost chiar și antrenoare (a oferit indicații tactice la multe time-out-uri). Confruntarea cu Ungaria (6 decembrie, ora 12:00) va fi decisivă pentru calificarea în Grupele Principale ale CM de handbal feminin.

Cristina Neagu, in tricoul nationalei RomanieiFoto: JHA / Sportsevent

Neagu, peste tot

Cristina Neagu (nerefăcută complet și marcată om la om pe finalul partidei) și-a arătat încă o dată valoarea. Pe lângă cele 11 goluri, Neagu a fost liderul din teren pentru mai puțin experimentatele sale coechipiere. Le-a încurajat, le-a mobilizat pe cât posibil și a demonstrat că poate fi chiar și antrenorul de la time-out-uri, nu doar cel din teren.

Imaginile tv ne-au arătat o Cristina care a luat cuvântul, a oferit indicații tactice prețioase și chiar a încercat să-l convingă pe Tomas Ryde de oportunitatea aplicării unei anumite scheme tactice.

Din păcate, doar cu Neagu nu se poate face primăvară, iar meciul cu Ungaria va fi cel care ne poate menține în competiție sau ne poate trimite acasă.

Ce spune Carmen Amariei

"Am trăit cu sufletul la gură tot meciul, n-aș vrea să o privim ca pe o înfrângere. Fetele au arătat că pot să joace mult mai bine, și chiar o fac. Lipsa experienței ne împinge să facem niște greșeli nepermise la acest nivel.

Sperăm la o victorie în meciul decisiv cu Ungaria și să ne calificăm în grupa principală. Sunt ferm convinsă că fetele au crezut în victoria de astăzi, dar atât s-a putut" - Carmen Amariei, la Digisport.

S-au disputat miercuri în Grupa C:

Kazahstan - Spania 16-43

Muntenegru - România 27-26

Ungaria - Senegal (de la ora 12:00)

Clasamentul în timp real:

1 Spania 8 puncte (132-77)/ calificată

2 Muntenegru 8 (111-96)/ calificată

3 România 4 (93-102)

4 Ungaria 2 (88-69)

5 Senegal 0 (69-87)

6 Kazahstan 0 (72-134).

*Primele trei clasate se vor califica în Grupele Principale ale CM.

Desfășurarea LiveText a partidei România vs Muntenegru:

Min 60: România vs Muntenegru

Marcatoare: Dache (3), Perianu, Iuganu

Continuă seria adversarelor: șapte goluri la rând. Încă o eroare pe faza de atac, totul pare să se fi destrămat precum un castel de nisip...Jaukovic primește cartonașul roșu, a fost a treia eliminare. Din păcate, în superioritate numerică nu înscriem - Dache a trimis pe lângă poartă. Încă o eliminare pentru Muntenegru, iar Tomas Ryde cere time-out. Un time-out în care Cristina Neagu este cea care desenează tactic. Cu două mai mult pe teren, România nu înscrie. Bară Mehmedovic, România are șansa să egaleze. Udrişitioiu ratează din extremă, iar de-acum suntem la mâna adversarelor. Muntenegru punctează, este golul victoriei. Tabela este modificată ultima dată de tricolore (27-26), meciul cu Ungaria va fi decisiv pentru calificarea în Grupele Principale ale CM din Japonia...

Min 50: România vs Muntenegru 21-22

Marcatoare: Neagu (3)

Cristina Neagu este peste tot, marcată om la om, dar tot înscrie. Se înaltă, găsește culoare, efectiv nu poate fi blocată. Muntenegru cere time-out, este un moment greu pentru adversare (ceea ce e foarte bine). Neagu este și antrenor, dă sfaturi prețioase colegelor sale. Pintea este eliminată, iar Udrişitioiu comite forțare. Un moment mai dificil pe faza ofensivă. A doua eliminate în câteva minute pentru Crina Pintea. Este eliminată și Perianu, ce moment greu pentru tricolore...Mehmedovic trimite în bară, am avut noroc mare pe o fază în care ne-am apărat în 4. Cu două mai puțin pe teren, Neagu înscrie de pe picioare (ce bombă a trimis)! Mai rămâne un singur gol avantaj (21-20). Ce moment slab: jucăm cu doi pivoți, scoatem portarul, iar Polocoșer este eliminată (21-21). A treia eliminare, cartonaș roșu pentru ea. Cinci goluri la rând pentru Muntenegru, 21-22.

Min 40: România vs Muntenegru 18-16

Marcatoare: Neagu (2), Perianu (2), Udrişitioiu (2)

O primă paradă pentru Dumanska. Încă o dată, Neagu ia o acțiune pe cont propriu și înscrie. Jaukovic este eliminată pentru a doua oară, iar România conduce cu 14-12. Este eliminată și Polocoșer. Greșeală de schimbare, încă o eliminare în tabăra noastră (ce eroare de grupele de copii și juniori). Perianu înscrie în inferioritate numerică. Neagu, șut fără elan de la 9 metri, gol! Dumanska parează o lovitură de la 7 metri, bucurie mare pe banca tricoloră. Mai sunt 20 de minute, iar România conduce cu 18-16.

Min 30: România vs Muntenegru 12-11

Marcatoare: Pintea, Neagu, Udrişitioiu, Iuganu

Crina este sigură de la 7 metri, iar România conduce din nou (9-8). Față de meciurile trecute, și Muntenegru greșește mult - lucru care, desigur, nu ne deranjează. Cristina inventează o pasă formidabilă, dar Perianu nu prinde mingea. Tomas Ryde cere time-out, dar (așa cum ne-am învățat) vorbește aproape numai Costică Buceschi. Dacă România ar mai avea o jucătoare măcar la jumătate din capacitatea Cristinei, altfel ar fi arătat această partidă...Perianu face o forțare de curtea școlii, am ratat ocazia unui nou gol. Dumansk închide încă o dată poarta. Dublă eliminare pentru Muntenegru, ar trebui speculat din plin acest moment. Da, cu două eliminate, adversarele înscriu (11-11). Iuganu punctează din extremă, iar România intră la cabine cu un avantaj de un gol: 12-11.

Min 20: România vs Muntenegru 8-7

Marcatoare: Neagu (4), Pintea, Dache

Sunt erori mari și în echipa Muntenegrului, se joacă fără un ritm fantastic, se simte presiunea momentului. O primă paradă minunată pentru Dumanska. Dublă intervenție pentru Dumanska în faza următoare. România conduce pentru prima dată în minutul 13: 4-3. Polocoșer este eliminată, prima sancțiune de acest fel din meci. Cristina înscrie de la 9 metri cu o execuție care a trimis mingea cu 90 de km/h! Dumanska se întinde și se accidentează (s-a lovit de poartă). România se duce la 6-4, iar Muntenegru cere imediat time-out. Centrul defensivei: punctul nevralgic pentru tricolore. După 20 de minute, România conduce cu 8-7.

Min 10: România vs Muntenegru 2-3

Marcatoare: Perianu, Neagu

Nu durează mult și Muntenegru deschide scorul. O primă eroare în atac, să sperăm că fetele noastre vor încercă să mai strângă puțin robinetul greșelilor. O primă aruncare a Cristinei, mingea a fost parată. Multe nesincronizări în primele minute în ambele tabere, un singur gol în 5 minute. Pănă acum, tricolorele contează doar prin aruncările de la 9 metri: Neagu sau Perianu. Adversarele speculează spațiile din centrul defensivei noastre (3-1). Neagu își face datoria de la 7 metri, totuși, prea puțin pe faza de atac.

Primul atac al partidei a fost al Muntenegrului, Dumanska este în poarta României

Se intonează cele două imnuri

A mai rămas de disputat pentru tricolore:

6 decembrie, ora 12:00, România vs Ungaria / Yatsushiro General Gymnasium, Yatsushiro

Aici poți citi o amplă prezentare a CM de handbal feminin din Japonia.