David Popovici s-a calificat cu cel mai bun timp în finala probei de 200 metri liber din cadrul Campionatului Mondial de Natație, iar înotătorul în vârstă de 18 ani a oferit câteva detalii pe care le-a observat în Fukuoka (Japonia).

David PopoviciFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia
  • Finala probei de 200 metri liber este programată marți, de la ora 14:02 (ora României).

David Popovici, apa rece de la Fukuoka și sprintul din finalul cursei: „Nu cumva să fiu atât de tâmpit încât să nu mă calific”

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, David și-a analizat prestațiile din primele două curse de la Fukuoka și a afirmat că și-ar dori să-l întâlnească pe legendarul Michael Phelps.

Popovici a vorbit despre cât de rece este apa din bazinul japonez și a comparat publicul nipon cu cel european.

​„Singurele mele dorințe erau să-mi iasă bazinele, proba așa cum am calculat-o. Îmi doream să mă calific primul. Uite că de data asta aveam și un obiectiv pentru a-mi asigura cumva calificarea. Am vrut să termin primul semifinala pentru a ști că voi intra oricum în ultimul act.

M-am simțit bine, n-a fost ușor niciodată, nu-i ușor. De dimineață, când terminasem proba, era un bazin de relaxare unde o să mă duc și acum curând. Și m-am întâlnit cu câțiva competitori și ziceau e ușor, ușor, nu, nu, chiar nu e ușor.

De dimineața am înotat mai încet a doua jumătate a cursei. Spre final am sprintat un pic ca nu cumva să fiu atât de tâmpit încât să nu mă calific.

Apa e bună, dar e foarte rece, nu știu ce au japonezii de o fac așa, dar ajută. Publicul japonez e foarte diferit de publicul european. Parcă europenii noștri sunt mai fanatici, țipă, se mișcă mai tare, se agită. Dar e clar că japonezilor le place foarte mult înotul și sportul, iar asta se vede.

Cred că nimeni nu are dreptul să-și dorească mai mult decât tine, nici măcar antrenorii, nici măcar părinții. Și presiune, presiune, presiune. Întotdeauna există, n-am ce să-i fac. Există, în schimb pot să controlez ce presiune ajunge la mine și cu fiecare cursă și cu fiecare concurs, învăț să gestionez din ce în ce mai bine.

Cum spunea și Michael Phelps, el nu iubea să câștige, ci ura să piardă. Nici mie nu-mi place să pierd, însă știu că dacă se va întâmpla vreodată, pentru că se poate întâmpla ori e o victorie, ori am învățat ceva. Așa că cu mentalitatea asta nu prea are ce să deranjeze.

Îmi doresc să-l cunosc pe Michael Phelps, nu am vorbit față în față cu el deși e un om complet normal, dar eu crescând, avându-l ca pe un idol, singurul la care mă uitam atât de mult la înot...

Mă trezeam dimineața și asta făceam, mă uitam la cursele lui. Ar însemna ceva chiar important pentru mine să-l cunosc și cred că o să am ocazia prin prisma sponsorului nostru acum comun, Omega” - David Popovici, citat de GSP.

Finaliștii probei de 200 m liber de la CM de Înot

1. David Popovici (România) 1:44.70

2. Luke Hobson (SUA) 1:44.87

3. Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) 1:45.07

4. Tom Dean (Marea Britanie) 1:45.29

5. Matthew Richards (Marea Britanie) 1:45.40

6. Hojoon Lee (Coreea de Sud) 1:45.93

7. Kieran Smith (SUA) 1:45.96

8. Felix Auboeck (Austria) / Katsuhiro Matsumoto (Japonia) 1:45.97.

De știut:

  • David este al treilea cel mai rapid înotător din istorie pe această distanță (1:42.97, la CE Roma 2022), după germanul Paul Biedermann (1:42.00) şi legenda americană Michael Phelps (1:42.96).
  • Cursele lui David Popovici vor fi LiveBlog pe HotNews.ro și în direct pe platforma AntenaPlay (contra cost, abonament lunar de 7,99 euro).

David Popovici, program la 200 și 100 metri liber la CM de Înot de la Fukuoka

David Popovici și proba de 200 m liber de la CM Înot

24 iulie / Serii / 1:45:86

24 iulie / Semifinale / 1:44.70

25 iulie / Finala / ora 14:02

David Popovici și proba de 100 m liber de la CM Înot

26 iulie / Serii / ora 05:13

26 iulie / Semifinale / ora 14:26 sau 14:30

27 iulie / Finală / ora 14:21

>> David Popovici și ușurința cu care câștigă medalii – Cum și-a găsit echilibrul și fericirea

David Popovici, dublu campion european și mondial în vara lui 2022

David Popovici a cucerit două medalii de aur la CE Natație de la Roma din august 2022, sportivul nostru fiind de neoprit în proba regină de 100 m liber , dar și în cea de 200 m liber.

Reamintim că în luna iunie a anului 2022, David Popovici a făcut dubla la CM de Natație de la Budapesta, el reușind să se impună în probele de 100 m liber și 200 m liber.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

S-ar putea să te intereseze și:

>> CM Natație 2023 - Componența delegației României: David Popovici, liderul grupului

>> FOTO David Popovici a ajuns în Japonia, acolo unde va participa la Campionatele Mondiale de Înot

>> David Popovici și decizia importantă luată privind viitorul său

>> David Popovici „sperie pe toată lumea” înainte de Mondialele din Japonia