Curg reacții după arbitrajul scandalos de la meciul dintre naționala României și cea a Muntenegrului, de la Campionatul European de Handbal feminin.

Marlis WenningerFoto: Cronos / Alamy / Alamy / Profimedia

Constantin Din, președinte FRH: Sunt mai multe greșeli în favoarea României

Constantin Din, președintele Federației Române de Handbal, a surprins în urma declarațiilor pe care le-a oferit la Pro Arena, legate de Campionatul European pe care România l-a încheiat pe locul 12.

Președintele Federației Române de Handbal a confirmat că într-adevăr România a fost dezavantajată de brigada de arbitri din Austria (Ana Vranes și Marlis Wenninger), dar susține că greșelile au fost de ambele părți.

Mai mult decât atât, Constantin Din a declarat că la o verificare mai amănunțită, a sesizat faptul că naționala antrenată de Florentin Pera a fost ajutată în mai multe situații, motiv pentru care a reconsiderat decizia de a trimite o reclamație la EHF.

„Un arbitraj cu foarte, foarte multe greșeli. Greșeli și de o parte, și de alta. Un arbitraj care teoretic nu ar trebui să existe la un Campionat European.

Nu știu la ce fel de atitudine vă așteptați dumneavoastră. Noi considerăm că ne-am făcut treaba, am avut discuții cu aproape toți membrii Federației Europene prezenți la fața locului.

Lucrurile sunt destul de evidente pentru toată lumea și e prea mult spus că a fost o hoție. Nu există hoție, a fost un arbitraj foarte, foarte slab.

Este opinia dumneavoastră că cele mai multe decizii au fost împotriva României, opinia mea este alta.

Și eu pot să susțin că mă pricep destul de bine la arbitraj. Nu cred că vorbim de hoție. Dacă puteți să faceți o nouă analiză a acestui meci, o să vedeți că greșelile sunt împărțite într-o balanță echilibrată.

În afară de dublul dribling de la final, greșelile sunt împărțite. Dacă vreți să vă spun o părere obiectivă și pertinentă, sunt mai multe greșeli în favoarea noastră decât în favoarea Muntenegrului.

Asta e realitatea.

Eu am revăzut meciul ca să știu dacă este cazul să facem memoriu, protest și să aducem în discuție hoția sau nu. Credeți-mă că știu ce vorbesc.

Chiar dacă nu îmi convine, asta este realitatea. Eu pot să vă dovedesc cu faze din joc. Nu știu dacă este un lucru bun că sunt singurul care spune lucrurile astea.

Eu am colectat aceste decizii ca să putem să știm dacă facem memoriu sau nu.

Dacă vreți în continuare să ne plângem și să dăm vina întotdeauna pe alții, putem face lucrul ăsta. Eu susțin această părere, este realistă și mi-aș dori să nu mai dăm vina pe alții.” - a menționat Constantin Din.

„Într-adevăr, în meciul cu Olanda am fost total dezavantajați. Acele greșeli de arbitraj sunt într-o proporție covârșitoare în favoarea echipei Olandei, dar în meciul cu Muntenegru nu asta este realitatea. Poate e surprinzător ce spun, dar asta e.

Putem să ne certăm cu EHF-ul, că nu suntem de acord, dar oricine poate să vadă meciul și să dovedească.

Ei pot zice: Unde vedeți voi numai greșeli în favoarea Muntenegrului? Uite câte greșeli sunt în favoarea României. Dacă vreți să ne plângem, ne plângem cu toții.” - a adăugat acesta.

Constantin Din a evaluat și performanța naționalei antrenate de Florentin Pera

Cu toate că naționala României s-a clasat doar pe locul 12 la acest Campionat European președintele Federației Române de Handbal se declară mulțumit de evoluția fetelor.

„Este o evoluție dătătoare de speranțe. Ăsta este lucrul cel mai important, asta am stabilit înainte de Campionatul European, că trebuie să schimbăm neapărat atitudinea și implicarea componentelor echipei naționale pentru a obține rezultate.

E un pas foarte bun, chiar dacă locul este 12. Din ce am văzut la Campionatul European, e o schimbare dătătoare de speranțe și cu siguranță vor apărea rezultate foarte bune.” - a spus Constantin Din.