David Popovici a cucerit 10 medalii de aur în ultimele luni, doborând recordul mondial în proba de 100 m liber. Swimming World Magazine, cea mai importantă revistă din natația mondială, susține că înotătorul român poate deveni cel mai bun din toate timpurile dacă se îmbunătățește la anumite capitole.

David PopoviciFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Cel mai recent, la CM Natație Juniori de la Lima (Peru), David Popovici a bifat medalia de aur la 100 și 200 m liber, tot aur la ștafetă masculină 4x100m liber și argintul la ștafetă mixtă 4x100m liber.

Swimming World Magazine: David Popovici, cel mai mare înotător din toate timpurile dacă-și îmbunătățește startul

Conform revistei americane, David Popovici poate deveni mai bun dacă își îmunătățește masa musculară pentru a avea un start mai bun în proba de 100 m liber.

„David Popovici a doborât în această vară recordul mondial la 100 metri, care îi aparținea lui Cesar Cielo de 13 ani. Brazilianul a înotat suta în 46,91 secunde, întorcând după 22,17 secunde și făcând cea de-a doua lungime de bazin în 24,74.

În cei 13 ani scurși, Cameron McEvoy, Kyle Chalmers, James Magnussen sau Kliment Kolesnikov s-au apropiat de borna setată de sud-american, dar nu au reușit să o depășească.

Toți au avut însă ceva în comun: au plecat mai slab, recuperând pe ultimii 50 de metri. Cel mai rapid dintre aceștia a fost Chalmers, care în 2019 a înotat în a doua jumătate a cursei în 24,29, cu aproape jumătate de secundă sub Cielo.

Dar când Popovici a stabilit recordul mondial, el a înotat primii 50 de metri mai lent decât toți cei amintiți mai sus. El a întos la 22,74, pentru ca apoi să înoate a doua lungime în 24,12 secunde.

Cu o zi înainte, în semifinalele Campionatelor Europene de la Roma, românul a întors la 22,93, reușind un incredibil 24,05 secunde pe a doua lungime, pentru primul său timp din istorie sub 47 de secunde.

Ritmul impus de Popovici pe ultimii 50 de metri e prea puternic pentru ca oricare dintre competitorii săi să îi facă față, dar ce se va întâmpla dacă va reuși să își îmbunătățească startul?

Odată ce trece de adolescență și va mai pune masă musculară, Popovici va fi din ce în ce mai puternic în această probă și poate să stabilească recorduri care să corespundă standardelor sale incredibile.

Nici măcar nu e nevoie să își îmbunătățească considerabil startul, pentru că va avea suficientă forță încât să se apropie de cota celor 23 de secunde pe a doua lungime, o barieră care nu ar fi fost considerată posibilă până să apară înotătorul român" - Swimmingworldmagazine.com.

David Popovici, dublu campion european și mondial în vara lui 2022

David Popovici a cucerit două medalii de aur la CE Natație de la Roma, sportivul nostru fiind de neoprit în proba regină de 100 m liber, dar și în cea de 200 m liber.

Reamintim că în luna iunie a acestui an, David Popovici a făcut dubla la CM de Natație de la Budapesta, el reușind să se impună în probele de 100 și 200 m liber.

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

S-ar putea să te mai intereseze și: