Meciul România vs Ungaria de la CM de hochei pe gheață a produs multe controverse după ce s-a speculat că unii dintre jucătorii din naționala tricoloră (de etnie maghiară) ar fi cântat imnul Ținutului Secuiesc la finalul partidei cu Ungaria (pierdută cu 4-2).

Romania vs Ungaria, la CM de hochei pe gheataFoto: Captura YouTube

Jucătorii nu ar fi cântat de fapt imnul Ținutului Secuiesc

Emil Hossu-Longin, jurnalist al TVR, a fost prezent la meciul României cu Ungaria și a vorbit într-un interviu pentru gsp.ro despre momentul care a inflamat spiritele: cântarea imnului Ținutului Secuiesc de la finalul partidei.

„Să începem cu ce e mai important legat de acest ultim meci: jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând. Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide.

Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere” - Emil Hossu-Longin.

70 de fani ai României la meciuri - Majoritatea, din zona Harghita - Covasna

„La meciurile României au fost vreo 70 de suporteri, cam așa. Dintre ei, 50-60 erau toți veniți din aceeași zonă, Harghita - Covasna.

Și la fiecare final de meci a fost acest ritual. În hochei nu se cântă imnurile la început, ci după meci, când se intonează doar imnul echipei câștigătoare.

Noi n-am câștigat niciun meci, nu s-a intonat imnul României, dar există acest obicei ca jucătorii să vină în fața galeriei, iar suporterii să fredoneze acel cântec al Ținutului Secuiesc. Așa a fost la toate cele 4 meciuri, nu doar la ultimul, cel care a declanșat scandalul” - Emil Hossu-Longin.

Câți români sunt de fapt în naționala de hochei a României?

„Din cei 22 de jucători din lotul României, 12 sunt etnici maghiari. Mai avem 6 care sunt naturalizați, adică trei ruși, doi ucraineni și un slovac, și 4 români.

Ei n-au participat la momentul respectiv, ci s-au dus către vestiare. Cei 12 au rămas pe gheață la finalul fiecărui meci, pentru a asista la momentul galeriei. N-au cântat, doar au stat acolo, în fața suporterilor care cântau”, a conchis jurnalistul TVR pentru sursa citată mai sus.

România, cu înfrângeri pe linie la CM de Hochei, a retrogradat în al treilea eșalon valoric

Naţionala României a fost învinsă de echipa Ungariei, cu scorul de 4-2 (2-0, 1-2, 1-0), duminică, la Ljubljana, în ultimul său meci de la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, Divizia I, Grupa A.

România a pierdut toate cele patru meciuri, 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial.

Slovenia a încheiat pe primul loc, promovînd astfel în eşalonul de elită al hocheiului mondial. Ungaria a ocupat locul secund, fiind urmată de Lituania, Coreea de Sud, în timp ce România s-a clasat ultima, fără vreun punct, informează Agerpres.

S-ar putea să te intereseze și:

Eduard Novak, despre incidentul de la meciul România vs Ungaria: „Nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”

Răspunsul ministrului Tanczos Barna după scandalul cântării imnului Ținutului Secuiesc la meciul României cu Ungaria

Jucătorii de etnie maghiară, acuzați că au trădat România la meciul cu Ungaria