Eduard Novak, ministrul Sportului, a avut o primă reacție după scandalul iscat la meciul de hochei dintre România și Ungaria de la Campionatul Mondial: „Nu este vorba despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a punctat oficialul.

Eduard NovakFoto: Guvern

Eduard Novak și reacția după scandalul intonării Imnului Secuiesc la meciul României cu Ungaria

„Aş vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naţionale pentru performanţa de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiştii din echipa naţionala nu au cântat Imnul Ţinutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câştigat un meci şi nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naţionale care joacă.

După cum bine ştim, din păcate, naţionala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ţinutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect", a declarat Eduard Novak, într-o postare pe Facebook.

Reacția președintelui FR Hochei după scandalul cântării imnului Ținutului Secuiesc la meciul România vs Ungaria