Echipajul feminin de 8+1 al României a oferit o surpriză neplăcută în finala de la canotaj, fetele noastre încheind cursa doar pe locul al șaselea. Asta după ce în urmă cu doar două zile ele scoseseră un timp incredibil: record mondial și olimpic.

Canotaj la JO 2020Foto: Bryan Keane/INPHO / Shutterstock Editorial / Profimedia

Elisabeta Lipă și explicația pentru o medalie ratată incredibil

Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a vorbit despre cursa făcută de fetele de la 8+1 și a încercat să găsească exlicații pentru eșecul înregistrat vineri.

  • "Cel mai mult şi cel mai mult m-a durut, în egală măsură, dublu vâsle categorie uşoară, pentru că nu meritau acest rezultat, şi barca de 8+1. Dar tot răul spre bine. Să îşi bage picioarele în apă rece şi să vadă unde au greşit.
  • Pentru că au greşit. Nu aveau voie, nu poţi să scoţi record mondial şi olimpic cu două zile în urmă şi să faci o cursă cum a făcut azi 8+1.
  • Dacă azi, era timpul sub recordul lor, ziceam da, jos pălăria. Mai mult de atâta nu se putea. Dar a fost un timp normal, cu o vreme de vânt ajutător, era totul în favoarea lor.
  • Au fost depăşite de situaţie. Nu au ştiut să-şi construiască această finală pe măsura valorii lor. Pentru că avem opt fete extrem de valoroase. La fel şi la dublu vâsle categorie uşoară.
  • Nu înţeleg, şi sunt foarte sinceră, cum ai ieşit o dată campioană mondială, ai ieşit a doua oară campioană mondială, eşti mereu în clasament la antrenamente pe primul loc.
  • Nu înţeleg ce caută pe locul şase, chiar nu înţeleg" - Elisabeta Lipă, citată de Agerpres.

Lipă, cvintuplă campioană olimpică, a găsit o primă explicaţie pentru eşecul celor două echipaje.

  • "Una e când îţi alunecă barca, ai dat totul şi ai trecut primul linia de sosire, şi alta e când te-ai zbătut într-o finală, ai obosit, ai dat totul şi ai venit ultimul.
  • Azi am văzut un 'opt' care nu a avut alunecare, un opt care a avut dorinţă, dar nu s-a pus problema că nu a avut putinţă.
  • A avut putinţă, dar barca aia a mers înfrânată. Acelaşi lucru l-am văzut şi la categorie uşoară. Nu am văzut o lovitură din aia aerisită, pentru că atunci când barca îţi fuge, nu simţi că tragi" - Elisabeta Lipă.

Echipajele de dublu vâsle feminin categorie uşoară şi 8+1 fete s-au clasat doar pe locul şase în finale, deşi se numărau printre favorite la medaliile olimpice.

În concursul olimpic de canotaj, care s-a încheiat vineri la Sea Forest Waterway, România a obţinut trei medalii: una de aur (dublu vâsle feminin - Ancuţa Bondar, Simona Radiş) şi două de argint (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari - patru rame masculin, respectiv Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă - dublu rame masculin).

Aici poți vedea cursa făcută de echipajul feminin de 8+1 al României

Sursa video: Eurosport