Comitetul turneelor de Grand Slam a decis sa reduca numarul capilor de serie de la 32 la 16 incepand din 2019, informeaza news.ro care citeaza AFP.

Grand SlamFoto: Pinterest

Decizia se va aplica tablourilor feminine si masculine, pentru ca primele tururi la Wimbledon, US Open, Australian Open si Roland Garros sa devina mai atractive.

Cu 32 de capi de serie, cei mai buni jucatori au sanse mai mari sa treaca de primele tururi.

Daca formula s-ar fi aplicat din 2018, numarul 1 mondial Rafael Nadal ar fi putut sa-l intalneasca pe americanul John Isner, locul 17 mondial.

Comitetul a aprobat si punerea in aplicare a "shot clock" de 25 de secunde incepand de Openul Australiei, conform formulei experimentata la turneul de juniori de la US Open.

De asemenea, au fost luate masuri pentru a se incerca stoparea valului de abandonuri din primele tururi, unii jucatori prezentandu-se doar pentru a lua premiile in bani, mult mai importante ca la alte turnee.

Incepand din 2018, un jucator care abandoneaza inainte de primul tur va avea premiul injumatatit, acesta urmand sa fie dat unui "lucky loser" care va lua locul sau. Un jucator care nu va putea sa incheie primul tur realizand o performanta nedemna de standardele profesionale va putea primi o amenda egala cu premiul ce ar urma sa-l incaseze.

Durata incalzirii va trebui sa fie respectata (un minut pentru tragerea la sorti, cinci minute de incalzire, apoi inca unul pentru pregatirea de meci), in caz contrar urmand ca jucatorii sa fie amendati cu 17.000 de euro.