Cu un bilant negativ pana in acest moment (3 victorii si 4 infrangeri), Simona Halep nu traverseza cea mai buna perioada a carierei. Macinata de lipsa increderii, Simona nu mai sperie pe nimeni, iar infrangerile au inceput, din pacate, sa se adune. Daca privim la clasamentul WTA, printre primele zece jucatoare din lume exista alte doua cazuri de sportive care nu se regasesc in acest moment. Vazuta drept o posibila "sperietoare" pentru Serena Williams, Garbine Muguruza se afla pe o abrupta panta descendenta, in timp ce Petra Kvitova (dubla castigatoare de Grand Slam) are o singura victorie in 2016.

Jucatoare cu probleme mari in debutul de an:

Simona Halep (24 ani) - locul 3 WTA

La Brisbane ar fi trebuit sa o intalneasca pe Victoria Azarenka, dar a declarat forfait din cauza unei accidentari. La Sydney, Simona a reusit cel mai bun rezultat de pana acum in 2016. Dupa ce le-a invins pe Caroline Garcia si pe Karolina Pliskova, Simona a fost invinsa in semifinale de Svetlana Kuznetsova (6-7(5), 6-4,3-6.

Australian Open - eliminata in primul tur, de Shuai Zhang, jucatoare venita din calificari, scor 4-6, 3-6.

FedCup: Infrangere in fata Karolinei Pliskova (7-6 (4), 4-6, 2-6) si victorie cu Petra Kvitova (6-4, 3-6, 6-3).

Dubai: Infrangere la primul meci disputat (turul doi): 6-7(2), 2-6 cu Ana Ivanovic. Bani castigati pana in acest moment: $65.517.

Bilant pana in acest moment: 3 victorii si 4 infrangeri.

Ce a facut la turneele de Grand Slam: sferturi de finala la Australian Open (2014, 2015), finala la Roland Garros (2014), semifinale la Wimbledon (2014) si US Open (2015).

Garbine Muguruza (22 ani) - locul 5 WTA

In 2016, sportiva din Spania nu a reusit sa rupa gura targului, desi era vazuta drept una din principalele contracandidate pentru Serena Williams.

La Brisbane, Garbine a pierdut in turul doi: 6-7 (9), 0-1: abandon, in meciul cu Varvara Lepchenko. La Australian Open, Muguruza a ajuns pana in turul trei, acolo unde a fost invinsa de Barbora Strycova (3-6, 2-6). In fine, la Dubai, la fel ca si Simona, Garbine a pierdut la primul meci jucat (in turul doi). 6-7(3), 3-6 cu Elina Svitolina. In urma acestor rezultate, Garbine a castigat $93.196.

Bilant pana in acest moment: doua victorii si trei infrangeri.

Ce a facut la turneele de Grand Slam: finala la Wimbledon in 2015, sfert de finala la Roland Garros in 2015.

Petra Kvitova (25 ani) - locul 8 WTA

Castigatoare a doua turnee de Grand Slam (Wimbledon in 2011 si 2014), Petra nu are deloc inceputul de an la care spera. A jucat pentru prima data in 2016 la Shenzhen, acolo unde a pierdut in primul tur cu Saisai Zheng. Apoi, a fost eliminata in turul doi de la Australian Open, in fata Dariei Gavrilova (4-6, 4-6). Au urmat apoi doua infrangeri in FedCup, competitie unde Petra a fost veriga slaba a Cehiei, campioana en-titre. Kvitova a fost invinsa de Monica Niculescu si de Simona Halep (colega de suferinta). In fine, la Dubai Petra a pierdut de la primul meci (in turul doi), fiind depasita de Madison Brengle (6-0, 6-7(1), 3-6).

Bilant pana in acest moment: o victorie si cinci infrangeri.

Ce a facut la turneele de Grand Slam: castigatoare de doua ori la Wimbledon (2011 si 2014), semifinale la Australian Open (2012) si Roland Garros (2012) si sferturi la US Open (2015).

Un caz aparte poate fi Maria Sharapova. Rusoaica a putut fi vazuta in acest an doar la Australian Open, competitie unde si-a atins limita superioara, tinand cont de faptul ca in sferturi i-a aparut "visul urat" Serena Williams. Maria a pierdut (nu e nicio surpriza) in fata liderului mondial, iar de atunci nu a mai putut fi vazuta in vreun meci oficial.

Maria Sharapova (28 ani)

Macinata de accidentari, "Masha" a participat in acest an doar la AO, turneu de Grand Slam unde a inregistat patru victorii si o infrangere. Este insa de asteptat ca Maria sa revina la Indian Wells, turneu unde ultima castigatoare este Simona Halep.

Bilant pana in acest moment: patru victorii si o infrangere.

Din Top 10, nu pot fi luate in calcul rezultatele inregistrate de Flavia Pennetta (s-a retras intre timp din activitate) si de Lucie Safarova (accidentata, a ratat complet debutul de an).

Serena Williams - locul 1 WTA. A jucat finala de la Australian Open, acolo unde a fost invinsa de Kerber. Are sase victorii si doua infrangeri (una la Hopman Cup).

Angelique Kerber - locul 2 WTA: a castigat Australian Open. Are in acest an 13 victorii si trei infrangeri (doua pe teren si un abandon).

Agnieszka Radwanska - locul patru WTA: A castigat turneul de la Shenzhen. La Australian Open a ajuns pana in semifinale, acolo unde a fost invinsa de Serena Williams. S-a impus in 10 partide si are o singura infrangere.

Flavia Pennetta - va iesi din TOP 10, nu mai joaca, s-a retras din tenisul profesionist.

Belinda Bencic (18 ani) - locul 9 WTA. A disputat multe meciuri in acest inceput de an, participand la Brisbane, Sydney, Australian Open, FedCup, St. Petersburg si Dubai. A jucat finala in Rusia (pierduta cu Roberta Vinci). A castigat 15 partide (una la dublu, in FedCup) si a pierdut 5.

Lucie Safarova - Locul 10 WTA, nu a jucat in acest inceput de an din cauza unei accidentari.

Cum arata in aceasta saptamana TOP 10 WTA:

1 Serena Williams (SUA) 9.245 puncte

2 Angelique Kerber (Germania) 5.700

3 Simona Halep (Romania) 5.545

4 Agnieszka Radwanska (Polonia) 5.210

5 Garbine Muguruza Blanco (Spania) 4.991

6 Maria Sharapova (Rusia) 3.672

7 Flavia Pennetta (Italia) 3.611

8 Petra Kvitova (Cehia) 3.582

9 Belinda Bencic (Elvetia) 3.505

10 Lucie Safarova (Cehia) 3.481.

Daca iesim din sfera primelor zece locuri, vom gasi in continuare jucatoare precum: Carla Suarez Navarro (este inconstanta), Venus Williams (nu se mai afla la prima tinerete - 35 de ani), Roberta Vinci (33 de ani, posesoare a unui tenis romantic), Karolina Pliskova (are forta necesara sa vina pe primele pozitii ale ierarhiei), Victoria Azarenka (este marele pariu la multor analisti pentru 2016), Timea Bacszinsky (are o singura victorie in acest an), Ana Ivanovic (alterneaza turneele bune cu cele in care iese din primul tur), Svetlana Kuznetsova (30 de ani), Caroline Wozniacki (alearga mult, dar uneori nu e suficient) si Jelena Jankovic (30 de ani).