Cu un an inaintea Jocurilor de la Atlanta 1996, floretista Laura Badea castigase titlul mondial. Era o promisiune pentru un "aur" olimpic, nu si o garantie - Jocurile provoaca energii nebanuite si scot in fata surprize de proportii. Cu o asemenea precautie a plecat si Laura Badea spre Atlanta, iar astazi marturiseste cu toata sinceritatea ca nu si-a imaginat ca isi va dubla performanta de la Olimpiada.

Finala olimpica s-a jucat de fapt in... semifinale - italianca Giovanna Trillini, considerata favorita a momentului, a condus cu 13-8, fiind foarte aproape de calificare. Laura Badea isi aminteste cu precizie acest scor, intrucat el i-a declansat "revolta" - suparata si pe anumite decizii ale arbitrului, a ales sa riste, intrucat nu mai era nimic de pierdut. A reusit sa egaleze, apoi a preluat conducerea: 14-13. Tensiunea a atins puctul culminant la asaltul urmator, cand Trillini a egalat.

"La ultimul asalt, cel decisiv, italianca a venit hotarata, iar eu ajunsesem langa linie. Nu mai era nicio solutie, decat sa atac. Cand am vazut becul aprins, am inteles - eram in finala". Eliberata psihic, Laura Badea a dominat si ultimul act (disputat contra unei alte italience, Valentina Vezzalli), implinindu-si visul pe care abia avusese curajul sa il murmure.

Laura Badea s-a retras din activitate dupa Jocurile de la Atena 2004, editie la care a obtinut locul 5 in finala de la floreta. La Beijing, fosta sportiva va organiza ceremoniile de la Casa Romaniei.