Federatia Internationala si Federatia Europeana a Jurnalistilor condamna atitudinea liderilor fotbalului romanesc care incurajeaza atacurile violente asupra jurnalistilor sportivi. Federatia Romana de Fotbal (FRF) condusa de Mircea Sandu, membru al Comitetului Executiv al Federatiei Europene de Fotbal UEFA, a incurajat unii dintre oficialii din fotbalul romanesc sa actioneze cu violenta - sa arunce cu pietre si sa se comporte agresiv - impotriva jurnalistilor si mass-media.

"E scandalos ca jucatorii de fotbal sa fie incurajati de catre manageri si oficiali sa arunce cu pietre in jurnalisti", a spus presedintele EFJ, Arne Konig. "Federatia Europeana a Jurnalistilor nu poate intelege cum astfel de comportamente huliganice nu sunt sanctionate."

Protestele urmeaza dupa incidentele dinaintea meciului de calificare la Cupa Mondiala dintre Romania si Lituania de pe 6 septembrie, cand jucatorii echipei nationale de fotbal au aruncat cu pietre in jurnalisti. Ofiterul de presa al FRF a avertizat jurnalistii sa stea la 10 metri distanta de jucatori".

Luna trecuta, editorul sportiv al ziarului Monitorul, Ionel Lupan, a fost atacat de Stefan Chitu, presedintele clubului CSM Ploiesti si membru al comitetului executiv al FRF. Un incident similar a avut loc intre antrenorul echipei Politehnica Iasi, Ionut Popa, care a agresat reporterii Televiziunii Romane. Nu s-a luat nicio masura in urma acestor abuzuri.

EFJ sustine plangerile MediaSind catre presedintele UEFA Michel Platini referitoare la aceste incidente. "Este socant si inacceptabil un asemenea comportament din partea reprezentantilor sportivi din Romania", a spus Konig. "Reprezentantii fotbalului din Europa ar trebui sa intervina si sa stopeze astfel de intimidari".

EFJ reprezinta peste 250.000 de jurnalisti din peste 30 de tari din Europa.