Wolfgang Niersbach, fostul presedinte al Federatiei germane (DFB) si vicepresedinte al comitetului de organizare a Mondialului 2006, gazduit de tara sa, a fost suspendat luni pentru un an din orice activitate legata de fotbal de catre FIFA, informeaza AFP.

Niersbach a fost sanctionat pentru implicarea sa in scandalul de coruptie legat de acest Mondial, scrie Agerpres.

Camera de instructie a comisiei de etica a FIFA ceruse in luna mai ca Niersbach sa fie suspendat doi ani.

Camera de judecata a comisiei de etica il gasise vinovat mai ales fiindca nu a raportat fapte legate de posibile nereguli in cadrul atribuirii Mondialului 2006 Germaniei. Camera de judecata a estimat ca Niersbach nu a "denuntat" la timp abaterile ce i-au fost aduse la cunostinta privind atribuirea acestei competitii, abateri ce puteau reprezenta incalcari ale codului de etica al FIFA.

In comunicatul sau, camera de judecata precizeaza ca ''nu s-a aplecat direct asupra unor posibile incalcari ale codului de etica in cadrul unor eventuale acte de coruptie sau mituiri in legatura cu atribuirea Mondialului 2006".

"Aceasta decizie ma afecteaza mult", a declarat Niersbach pentru SID, filiala germana a AFP.

"Recunosc ca am facut o greseala si regret asta", a adaugat el, precizand ca se va gandi cu avocatii sai daca va face apel.

Din cauza suspendarii sale, Niersbach nu mai poate face parte din consiliul FIFA si din comitetul executiv al UEFA. El a demisionat din functia de presedinte al DFB in noiembrie 2015.

FIFA a deschis, pe 22 martie 2016, o procedura vizandu-i pe Niersbach si pe Franz Beckenbauer, presedinte al comitetului de candidatura, apoi de organizare a Mondialului german.

Dupa izbucnirea scandalului, DFB a insarcinat cabinetul de avocati Freshfields sa examineze atribuirea CM 2006. In raportul sau, in luna martie, Freshfields a indicat ca nu poate exclude ca ar fi avut loc cumpararea de voturi.

Potrivit unui articol aparut anul trecut in revista germana Der Spiegel, Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obtine organizarea CM 2006, in afacere fiind implicati inalti reprezentanti ai fotbalului german, precum Beckenbauer.