Federatia Internationala de Fotbal Asociatie (FIFA) a anuntat, vineri, ca senegaleza Fatma Samba Diouf Samoura, fost diplomat al Organizatiei Natiunilor Unite, a fost numita noul secretar general al FIFA si devine prima femeie si totodata primul african care ocupa acest post, noteaza BBC, citata de Mediafax.

Fatma Samba Diouf Samoura este succesoarea lui Jerome Valcke, care a primit o interdictie de 12 ani din orice activitati legate de fotbal. Numirea doamnei Samoura, anuntata in cadrul congresului FIFA din Mexic, completeaza noua formula a organizatiei sportive, afectata de un scandal urias de coruptie in care au fost incriminati fostul presedinte, Sepp Blatter, si fostul secretar general, Jerome Valcke.

Samoura (54 de ani) a lucrat timp de 21 de ani pentru Natiunile Unite, vorbeste patru limbi straine si va incepe activitatile la FIFA din luna iunie.

"Este esential ca FIFA sa incorporeze noi perspective si vom continua sa restabilim increderea si sa reconstruim aceasta organizatie. Fatma Samoura si-a dovedit abilitatea de a construi si conduce echipe, precum si de a imbunatati modul in care performeaza organizatiile. Foarte important pentru FIFA, ea intelege ca transparenta si responsabilitatea sunt bazele oricarei organizatii bine gestionate", a declarat Gianni Infantino, presedintele FIFA.

Dupa ce a devenit noul secretar general al FIFA, Fatma Samba Diouf Samoura a declarat: "Este o zi minunata pentru mine si sunt onorata sa ocup aceasta pozitie. Cred ca mi se potriveste perfect avand in vedere abilitatile mele si experienta. Din punctul de vedere al strategiei si al construirii unei echipe de mare impact, pot fi de folos si pot contribui la cresterea jocului de fotbal in fiecare colt al lumii. Totodata, imi aduc experienta la procesul de reformare a FIFA, organizatie care are o abordare proaspata si sper de lunga durata".