Lucian Bute a sosit, vineri dupa-amiaza, in Romania, cu doua saptamani inainte de meciul in care isi va apara pentru a opta oara titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF. Increzator in sansele sale in fata francezului Jean Paul-Mendy, pugilistul stie ca va trebui sa se confrunte si cu o presiune mare din partea publicului roman.

Lucian ButeFoto: Reuters

"Sunt foarte fericit sa fiu aici. Emotiile sunt foarte mari deja. Am asteptat acest moment de ani de zile, de cand am devenit campion mondial. Le multumesc celor care s-au implicat in organizarea acestui eveniment. Sunt mandru ca romanii imi urmaresc cariera indeaproape", a declarat Lucian Bute la sosirea in tara.

Bute va boxa pentru prima data in fata publicului roman, dar e sigur ca va putea face fata presiunii: "Cu siguranta e o presiune in plus faptul ca boxez acasa. E si normal. Mi-am dorit foarte mult acest lucru. Sunt constient si cred ca pot sa controlez aceste emotii. Am incredere in mine, m-am pregatit in cantonament 2 luni jumate. Ma simt bine fizic si nimeni nu ma poate opri. Sunt capabil sa ma concentrez la ce am eu de facut. In Romania va fi o atmosfera mai exploziva decat in Canada. Suporterii nostri sunt mai fanatici. Pentru ca nu sunt des astfel de evenimente aici va fi o atmosfera similara cu cea a unui meci de fotbal".

Intrebat daca va incerca sa incheie meciul inainte de runda finala, Bute a replicat: "Obiectivul meu e sa castig meciul, fiecare repriza in parte. Daca voi simti ca pot castiga meciul inainte, o voi face. Dar in box orice e posibil, o lovitura poate schimba orice".

In ceea ce-l priveste pe adversarul sau, pugilistul roman crede ca francezul va veni extrem de motivat: "Mendy este un adversar foarte dur, joaca un box un pic murdar. Are o experienta foarte mare, nu a fost invins pana acum. Sper ca pe 9 sa fie prima lui infrangere. El nu are nimic de pierdut si vine pentru a face performanta. E stangaci si de aceea nu va fi usor, dar m-am pregatit si am incredere".

In urmatoarele doua saptamani pana la meci, Bute isi va incheia perioada de pregatire, cerand sa fie lasat in pace: "Mai sunt doua saptamani pana la meci, sa ma pregatesc. As vrea sa fiu lasat in pace, pe cat se poate, sa-mi continui pregatirea. Mai am de dat jos patru kilograme, va fi foarte greu, dar nu ma plang deoarece eu am ales aceasta categorie. E foarte greu sa pierzi doua kilograme dupa un antrenament si sa nu poti bea apa dupa".

  • Stephane Larouche, antrenorul lui Bute: "Suntem bucurosi sa fim aici. Nu multi pugilisti au ocazia sa-si apere centura la ei acasa. Lucian va simti o presiune asa cum nu a mai simtit niciodata".

Lucian Bute isi va apara pentru a opta oara titlul la categoria supermijlocie versiunea IBF in fata lui Jean Paul Mendy, in gala Campioni pentru Romania" ce se va desfasura in data de 9 iulie la Romexpo.