Sportul inseamna spectacol, emotie, daruire, multa munca, fair play. Lauri pentru sportivii care au oferit fanilor momente de neuitat, pentru cei care si-au doborat recordurile (Usain Bolt), pentru cei care au rescris istoria (FC Barcelona), pentru cei care au crezut in propriiile forte (Kim Clijsters), dar cum nu totul este perfect scandalurile au luat uneori prim-planul reusitelor.

Top 10 al scandalurilor din 2009:

1. Mana lui Thiery Henry - Hentul sau atingerea balonului cu mana de catre un jucator de camp in suprafata de joc atrage dupa sine o penalizare. Dar Henry "a avut noroc" deoarece arbitrul nu a vazut gestul, iar Franta a reusit sa inscrie golul victoriei si implicit pe cel care a calificat-o la Mondialul din 2010. Adversara, nationala Irlandei a protestat cerand rejucarea partidei, dar FIFA a fost vehementa si a sustinut ca acest lucru e imposibil. Henry si-a recunoscut hentul, si-a cerut iertare, dar acest lucru nu i-a consolat pe irlandezi.

2. Crashgate (Renault) - Nelson Piquet Jr. a recunoscut ca i s-a cerut sa intre in parapet in timpul cursei de la Singapore din 2008, pentru a-l favoriza pe coechipierul sau de la Renault, Fernando Alonso. In urma acestor dezvaluiri, managerul Flavio Briatore a fost exclus pe viata din Formula 1, directorul tehnic Pat Symonds a fost suspendat pentru cinci ani, iar Renault a primit o sanctiune cu suspendare de doi ani.

3. Tiger Woods - Cel mai bun jucator de golf, dar si cel mai bine platit sportiv din lume a fost nevoit sa-si intrerupa cariera pe termen nedefinit pentru a-si salva casnicia, dupa ce aventurile sale amoroase au iesit la iveala. Numarul amantelor sale a crescut in fiecare zi, pe lista sa de cuceriri fiind actrite porno, chelnerite, hostesse, manageri, modele, prostituate si lista nu e inchisa. Tiger a recunoscut ca a "calcat stramb", iar unele companii cu care avea contracte de publicitate au hotarat sa intrerupa coloborarea cu sportivul.

4. Andre Agassi - Cele opt titluri de Mare Slem castigate de tenismen au trecut intr-un plan secund atunci cand americanul a marturist ca a consumat droguri in timpul carierei sale de profesionist. In autobiografia sa intitulata "Open", Agassi a dezvaluit ca i-a mintit pe oficialii ATP pentru a scapa de suspendare, ca a urat dintotdeauna tenisul, dar a si lansat acuze la adresa unor fosti sportivi. Una dintre tintele sale a fost Ilie Nastase, despre care a declarat ca "e un roman mare si prost".

5. Caster Semenya - Campioana mondiala din proba de 800 m de la Berlin a fost supusa unor teste pentru a se stabili identitatea sa sexuala dupa ce reprezentantii IAAF au ridicat anumite semne de intrebare. In varsta de 18 ani, atleta a creat suspiciuni deoarece "arata si alearga ca un barbat". Testele ulterioare au aratat ca Semenya este hermafrodita, avand atat caracteristici feminine, cat si masculine, nivelul testosteronului sau fiind de trei ori mai mare decat al unei femei normale, dar sportiva si-a pastrat medaliile cucerite.

6. Serena Williams - Americanca a primit cea mai mare amenda acordata vreodata de Federatia Internationala de Tenis (ITF), dupa ce in timpul turneului de Mare Slem US Open a amenintat cu moartea o arbitra de linie. Forul mondial a amendat-o cu 92.000 de dolari, jucatoarea fiind intr-o perioada de proba de doi ani.

7. Michael Phelps - In luna februarie a acestui an, publicatia britanica News of the World a publicat o poza in care inotatorul american era surprins fumand canabis. Phelps si-a cerut scuze, Comitetul Olimpic International a decis sa nu-l pedepseasca, dar Federatia Americana de Natatie l-a suspendat pentru o perioada de trei luni, in acest interval de timp sportivul neavand voie sa participe la nicio competitie de inot.

8. Arbitrajul romanesc - Marcel Savaniu, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, Tiberiu Lajos, Marcel Lica, Gheorghe Constantin, Cornel Penescu (si lista e mai lunga) au fost audiati de DNA Pitesti pentru dare si luare de mita. Procurorii au trimis in judecata 14 persoane, dintre care trei sunt in continuare in arest (Cornel Penescu, Liviu Facaleata si Gheorghe Constantin), in timp ce ceilalti sunt anchetati in libertate. Printre cei vizati de DNA se afla si Florin Prunea, acuzat de trafic de influenta in forma continuata. Patronul echipei FC Arges "a colaborat" fara sa vrea cu procurorii, lasand in biroul sau un stick de memorie pe care scria "Spaga CG", initialele CG find de la numele fostului sef al arbitrilor, Constantin Gheorghe.

9. Becali vs. suporteri - Razboiul dintre finantatorul Stelei, George Becali, si suporterii ros-albastri nu a debutat in 2009, dar in acest an el a capatat noi forme. Patronul i-a amenintat ca inchide peluzele, a cerut anularea abonamentelor, le-a interzis accesul pe stadioanele echipelor adverse la meciurile din Europa League, a atras si mai mult furia suporterilor atacand foste glorii ale ros-albastrilor etc. Suporterii au continuat sa scandeze lozinci impotriva sa la meciuri, bannerele in care ii cer finantatorului sa plece din Ghencea au facut inconjurul lumii, l-au contestat pe buletinele de vot la alegerile prezidentiale din toamna, iar disputele dintre cele doua parti vor continua probabil si in 2010.

10. Scandalul sexual de la Centrul National Olimpic de Excelenta (CNOE) - Lucian Rasnita, antrenorul coordonator al CNOE de la Ramnicu Valcea a fost acuzat de elevele sale de hartuire sexuala. Trei jucatoare de handbal l-au denuntat pe antrenor la directorul Colegiului Tehnic Energetic din Ramnicu Valcea, Ion Florescu, ulterior Rasnita fiind suspendat din functie. Consiliul de Administratie al CNOE a stabilit ca acuzele aduse nu au tenta de hartuire sexuala, dar au afectat imaginea jucatoarelor, a CNOE si a tuturor persoanelor implicate.