Atleta ucraineana Natalia Lupu, campioana europeana indoor la 800 m in anul 2013, nu va participa la Campionatele Mondiale in sala, de la Portland (Statele Unite), dupa ce a fost depistata pozitiv la meldonium, cu ocazia unui control antidoping, a anuntat Federatia de la Kiev, conform Agerpres.

"Agentia Mondiala Antidoping (AMA) are intrebari pe care doreste sa i le adreseze Nataliei Lupu in legatura cu utilizarea meldoniumului", a indicat forul ucrainean intr-un comunicat.

Natalia Lupu, in varsta de 28 ani, nascuta la Cernauti, a explicat ea insasi ca i-a fost prescris meldonium incepand din anul 2001, din cauza problemelor cardiace, conform aceleiasi surse. Insa a renuntat sa mai utilizeze substanta respectiva inca de anul trecut, dupa ce a aflat ca aceasta a fost adaugata de AMA pe lista produselor interzise începând de la 1 ianuarie 2016.

"Am incetat sa mai iau meldonium de la jumatatea lunii noiembrie, pentru a putea participa la competitii", a precizat sportiva, citata in comunicatul Federatiei ucrainene de atletism.

Natalia Lupu a fost suspendata pentru dopaj in anul 2014, dupa ce a fost depistata pozitiv la stimulentul metilhexanamina, cu ocazia Campionatelor Mondiale in sala de la Sopot, unde s-a clasat pe locul 5.

Numerosi sportivi, in special din Rusia si fostul spatiu sovietic, au fost depistati pozitiv la meldonium de la inceputul acestui an, cel mai cunoscut caz fiind cel al jucatoarei ruse de tenis Maria Sharapova, care a dezvaluit ca a fost controlata cu ocazia Openului Australiei 2016 de la Melbourne.

Dupa anuntul facut de Sharapova, AMA a precizat ca au fost inregistrate 99 de cazuri pozitive la meldonium incepand cu data de 1 ianuarie.

Pus la punct în anii '70 în fosta Uniune Sovietica, meldonium este la baza un medicament protector al celulelor cardiace, vandut doar in tarile din Est, si se considera ca imbunatateste rezistenta la efort, acesta fiind motivul pentru care este utilizat de multi sportivi.