Qinwen Zheng (locul 15 WTA și favorită 12) a revenit de la 0-1 la seturi și a obținut calificarea în semifinalele primului Grand Slam al sezonului, Australian Open 2024 (scor 6-7(4), 6-3, 6-1 cu Anna Kalinskaya).

Qinwen Zheng Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

>> Premieră în tenis: Va fi lider mondial la 43 de ani

Qinwen Zheng, victorie cu Anna Kalinskaya la Melbourne

Zheng a cedat la mare luptă primul set (unul în care au fost patru breakuri - câte două de fiecare parte) în tiebreak: Anna Kalinskaya (25 de ani) a fost mai precisă, mai inspirată și s-a impus cu 7-4. A fost o manșă care a durat aproape o oră.

Pas cu pas, chinezoaica a servit tot mai bine, a pus o presiune constantă de la retur, iar tabela a început să fie de partea ei. În plus, forehandul exploziv a produs multe pagube în defensiva adversarei.

Zheng (21 de ani) a câștigat setul al doilea cu 6-3 (singurul break a venit la 4-3), iar în decisiv a preluat total frâiele partidei.

Asiatica s-a impus de trei ori de la retur, iar manșa i-a revenit cu un categoric 6-1. Meciul de pe Rod Laver Arena a durat două ore și 20 de minute.

De știut:

  • Calificarea în semifinale reprezintă cel mai bun rezultat al lui Zheng la un turneu de Grand Slam. Chinezoaica a mai bifat o prezență în sferturi la US Open în 2023.
  • În urma victoriei de miercuri, Zheng va pătrunde în premieră în TOP 10 WTA (momentan, se găsește pe zece în WTA Live, dar mai poate urca în ierarhie în funcție de rezultatele de la Melbourne).
  • Cele două se mai întâlniseră o singură dată în circuitul mondial: la Guadalajara, în 2022, atunci când rusoaica a avut câștig de cauză, scor 6-3, 2-6, 6-2.
  • În vârstă de 25 de ani, Kalinskaya se află și ea în fața celui mai bun rezultat din carieră, prezența în sferturi. Anterior, rusoaica nu trecuse de turul doi la un Grand Slam (US Open, edițiile din 2019, 2020, 2022 și 2023).

Semifinale Australian Open 2024

Coco Gauff (4) vs Aryna Sabalenka (2)

Dayana Yastremska vs Qinwen Zheng (12).

>> Daniil Medvedev, calificare spectaculoasă în semifinalele Australian Open 2024 - Meci maraton de patru ore