Bayern Munchen contestă vehement arbitrajul brigăzii poloneze de la meciul retur cu Real Madrid din semifinalele Champions League (scor 2-1 pentru spanioli). Faza care i-a scos din minți pe oaspeți s-a petrecut în minutul 90+13, atunci când golul marcat de Matthijs de Ligt a fost anulat. În urma victoriei, galacticii s-au calificat în finala Ligii Campionilor de pe 1 iunie.

Arbitrul Szymon Marciniak, contestat de Bayern MunchenFoto: Alberto Gardin/IPA Sport / ipa-a / IPA / Profimedia

>> Scandal după calificarea Realului în finala Champions League - Antrenorul lui Bayern despre arbitraj: „Un dezastru total”

Pavel Fernandez, expertul pe partea de arbitraj al celor de la Marca, a vorbit despre momentul care a generat un val de comentarii în mediul online.

Fernandez spune că golul a fost anulat incorect și explică în detaliu faza petrecută în minutul 90+13.

„Golul a fost anulat incorect pentru Bayern Munchen la ultima fază a jocului. De Ligt este în offside, dar nu participă la fază. Mingea ajunge la Mazraoui, care joacă în spate.

Muller ajunge mai apoi la minge și trimite pentru De Ligt care este în poziție regulamentară. Marciniak a fluierat prea devreme, iar VAR-ul nu a putut interveni”, a precizat expertul Marca, Pavel Fernandez.

De aceeași părere cu expertul Marca este și Marius Avram, fost arbitru.

Marius Avram a transmis, de asemenea, că golul a fost anulat greșit. Acesta a explicat într-o intervenție la Digisport de ce brigada din Polonia a anulat eronat golul marcat de Bayern Munchen în minutul 90+13.

„A fost anulat eronat. De Ligt e în offside în momentul pasei, dar nu participă la joc. Mingea ajunge la Mazraoui. Între timp, De Ligt ajunge într-o poziție regulamentară. Marciniak a fluierat înainte ca mingea să ajungă în plasă, de asta n-a putut interveni VAR-ul.

Sunt surprins că la nivelul ăsta e o greșeală atât de mare. Nu o greșeală de offside sau nu, e foarte strâns, milimetric. S-a greșit pentru că nu s-a respectat protocolul, unde scrie că tușierul trebuie să aștepte finalul fazei și apoi să ridice fanionul. Astfel, îi lasă pe cei din cabina VAR să analizeze faza.

Faptul că a ridicat fanionul i-a făcut pe cei de la VAR să nu poată interveni. A fost o dublă greșeală, a tușierului și a lui Marciniak, care putea fluiera după finalul fazei.

N-avem de unde ști dacă a fost sau nu gol. Această decizie pune o pată neagră pe arbitraj, sunt sigur că vor fi multe discuții. Greșeala mai mare e a asistentului, care a ridicat fanionul.

Marciniak avea voie să mai aștepte până la fluier”, a precizat Marius Avram la Euro Fotbal.

Pe aceeași linie a judecat faza și fostul arbitru spaniol Mateu Lahoz. Citat de Sport.es, acesta a spus că a fost „un dezastru” din partea brigăzii poloneze să oprească acțiunea de poartă a celor de la Bayern Munchen.

„A avut loc dezastrul pe care nu-l dorește nimeni. Fluierul centralului a făcut imposibilă implicarea VAR-ului. S-a întâmplat cel mai rău lucru care se poate întâmpla în arbitraj, VAR-ul nu a putut să ajute.

Ce a dezactivat intervenția arbitrilor VAR nu este faptul că tușierul a ridicat steagul, ci fluierul arbitrului central", a declarat Mateu Lahoz într-o intervenție pentru Movistar +.

Finala Champions League, sezonul 2023/2024, se va disputa între Borussia Dortmund și Real Madrid în data de 1 iunie, pe Stadionul Wembley din Londra.