Rafael Nadal a revenit după aproape un an în circuitul ATP și participă la turneul de la Brisbane. Aici, ibericul a vorbit despre rivalitățile sale cu Novak Djokovic și Roger Federer.

Novak Djokovic, Rafael Nadal si Roger FedererFoto: UK Sports Pics Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

>> Ce crede Novak Djokovic despre revenirea pe teren a rivalului Rafael Nadal

Emoția stârnită de Roger Federer este mai importantă decât cifrele lui Novak Djokovic, spune Rafael Nadal

În timp ce Nadal și Federer au rămas prieteni după retragerea elvețianului din tenis, relația dintre spaniol și sârbul Djokovic poate fi descrisă ca fiind complicată.

Djokovic are statistica de partea sa în dezbaterea despre GOAT-ul din tenis (cel mai bun jucător din toate timpurile), dar Nadal consideră că Federer și-a lăsat amprenta asupra sportului alb prin eleganță și alte elemente intangibile.

„De când am amintiri despre tenis, Federer este jucătorul care m-a impresionat cel mai mult; cel care m-a distrat cel mai mult, cel care m-a emoționat cel mai mult.

Văzându-l pe Federer jucând, m-a emoționat mai mult decât a făcut-o Djokovic, iar în cele din urmă, tenisul este despre emoție. Emoția este cea care te atrage” - Rafael Nadal, într-un interviu pentru El Pais.

FEDAL, cea mai mare rivalitate din tenis: „Eleganța împotriva unui războinic”

„Sunt mai mulți factori. Câțiva nu o să îi spun deoarece îmi e dificil și nu e rolul meu să comentez asta. Dar în ceea ce privește tenisul e clar. Este o combinație de stiluri radicale.

Roger reprezenta perfecțiunea în termeni de estetică, eleganță și tehnică. Am și eu o tehnică bună, dar nu e același lucru cu estetica. Sunt două lucruri diferite. El avea o tehnică incredibilă, făcea lucrurile cu o frumusețe și o eleganță impresionantă.

Când mi-am început ascensiunea, el era numărul 1 în lume, iar eu un rival cu părul lung și cu un fizic exuberant. Eleganță împotriva unui războinic. A fost o combinație unică de personalități și stiluri. Toate acestea, combinate cu multe meciuri pe marile arene ale lumii, au transformat rivalitatea noastră în ceva care însemna mai mult decât orice meci” - Rafael Nadal.

Nadal îl va întâlni pe Thiem în primul tur de la ATP Brisbane, în timp ce Djokovic joacă pentru Serbia la United Cup.

BIG 3, rezultate meciuri directe

Djokovic vs Nadal 30-29

Djokovic vs Federer 27-23

Nadal vs Federer 24-16.

Ierarhia titlurilor de Grand Slam

1. Novak Djokovic 24

2. Rafael Nadal 22

3. Roger Federer 20 (retras din tenis).

>> VIDEO Rafael Nadal, temerile și așteptările pe care le are înaintea revenirii pe terenul de tenis

>> Rafael Nadal vorbește deschis despre rivalitatea cu Novak Djokovic și titlul neoficial de GOAT